Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 30/04/2014

secbirini.blogspot.com
ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ειδήσεις για την προεκλογική εκστρατεία στα κατεχόμενα που επισήμως αρχίζει σήμερα δημοσιεύονται σήμερα σε όλες τις τ/κ εφημερίδες, με τα πρωτοσέλιδα να απασχολούν κυρίως θέματα εσωτερικής επικαιρότητας και Κυπριακό.

Φιλοξενούνται δηλώσεις του Νίκου Μεσαρίτη για την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου, του Κουντρέτ Οζερσάι για τη διαδικασία των συνομιλιών, αλλά και η πτώχευση της τουρκικής εταιρείας που εμπλέκεται στο έργο μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Η παρανομία και η κλεψιά αθωώνεται;” επανέρχεται στο θέμα των ατασθαλιών στην κεντρική συνεργατική τράπεζα και γράφει ότι το ΡΤΚ με την πλήρωση των τριών παραιτηθέντων μελών του διοικητικού συμβουλίου, ...
haberkktc.com
... προσπαθεί να “κουκουλώσει” τις δικαστικές υποθέσεις προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος Ενωμένη Κύπρος που επικρίνει το “κυβερνών” κόμμα και ζητεί πλέον να σταματήσει η “κατοχή” της συνεργατικής τράπεζας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο τέως Πρόεδρος και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας ήταν χθες στο εστιατόριο της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων KTOS και μίλησε στην εκδήλωση για τους Καβάζογλου και Μισιαούλη που διοργάνωσαν η ΕΔΟΝ και η νεολαία του κόμματος Ενωμένη Κύπρος. Αλλού γράφει ότι 11 άτομα διώχθηκαν από τη συνεργατική τράπεζα Λεμεσού επειδή έδωσαν εξετάσεις για το “τμήμα” κοινωνικών ασφαλίσεων με τη συντεχνία των εργαζομένων στο “δημόσιο” KTAMS να προχωρεί χθες σε εκδήλωση διαμαρτυρίας με την στήριξη της KTOS και της Dev Is.

Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού), με τίτλο “Μαραθώνιος εγκαινίων”, γράφει ότι παραμονή της απαγόρευσης των εγκαινίων λόγω των “τοπικών εκλογών” χθες, κόπηκαν πέντε κορδέλες, σημειώνοντας ότι το “κράτος” σταμάτησε κάθε άλλη εργασία και οι “αξιωματούχοι” του συμμετείχαν σε κάθε είδους εγκαίνια καθώς σήμερα αρχίζει και επισήμως ο προεκλογικός αγώνας για τις “εκλογές” της 29ης Ιουνίου. Αλλού γράφει ότι ο “δήμος” Λευκωσίας βγάζει σε δημοπρασία 29 αυτοκίνητα που είχαν αγοραστεί την εποχή του Τζεμάλ Μπουλούτογλουλαρι και αναμένει ότι η πώλησή τους θα φέρει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στα ταμεία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σε πολλά τζαμιά στα κατεχόμενα έχει κοπεί το ρεύμα με τους θρησκευτικούς εκπροσώπους να παραπονιούνται προς “τμήμα” θρησκευτικών υποθέσεων από ανεξάρτητο να θέλει πλέον να ενταχθεί στο “πρωθυπουργικό” γραφείο.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Τα Βαρώσια θα ξαναζωντανέψουν σε δύο χρόνια” αναφέρεται σε δηλώσεις του Νίκου Μεσαρίτη, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης για την ανοικοδόμηση της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, του κόστους και της διάρκειας που χρειάζεται από την εκπόνηση του μάστερ πλαν μέχρι την τελική εγκατάσταση. Αλλού γράφει για τα εγκαίνια χθες του κέντρου ημέρας στο “δήμο” Κυθρέας το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες στους ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Σε άλλο θέμα για το προεκλογικό τοπίο γράφει ότι το Δημοκρατικό κόμμα – Εθνικές δυνάμεις ανακοίνωσε χθες δύο ακόμη υποψηφίους για την Κερύνεια και τη Λεύκα, στο Τρίκωμο ο αριθμός των ανεξάρτητων υποψηφίων έφθασε τους τέσσερις, ενώ στο Ριζοκάρπασο τους πέντε.

Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Δεν πρέπει να γίνονται απαισιόδοξες δηλώσεις” αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Τ/κ διαπραγματευτή, Κουντρέτ Οζερσάι ενόψει της έναρξης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στις 6 Μαίου. Αλλού γράφει ότι το κομμάτι του δρόμου που θα ενώνει την περιοχή του Μετεχάν (Αγίου Δομετίου) με τον κεντρικό δρόμο Λευκωσίας – Μόρφου θα είναι έτοιμο σε 15 ημέρες και θα υποβοηθήσει την ομαλή κυκλοφορία. Αλλού γράφει ότι ο “υπουργός” εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Αζίζ Γκιουρπινάρ δήλωσε ότι 216 γυναίκες στα κατεχόμενα έχουν πέσει θύματα βίας σύμφωνα με τα τηλεφωνήματα στην “γραμμή βίας” 183 τους τελευταίους 16 μήνες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τίθενται από σήμερα σε εφαρμογή οι απαγορεύσεις ενόψει των “τοπικών εκλογών” του Ιουνίου.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Αγωγός με `εγγύηση`” γράφει ότι η εταιρεία Καγιούμ στην Τουρκία που τοποθετεί τις σωλήνες για τη δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, έργου με την ονομασία “Ασρίν”, κήρυξε άμεση πτώχευση με το διευθυντή του φράγματος Αναμούρ της Τουρκίας από όπου θα μεταφέρεται το νερό να δηλώνει ότι η εγγύηση έχει δοθεί και οι εργασίες συνεχίζονται. Αλλού γράφει ότι ο Κερίμ Γκιουλμούς, γνωστός Τ/κ επιχειρηματίας στην περιοχή της παλιάς κατεχόμενης Λευκωσίας έφυγε νωρίς από τη ζωή αφού σε ηλικία 37 ετών πέθανε μετά από καρδιακό επεισόδιο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τέσσερις “βουλευτές” του ΔΚ – ΕΔ που είχε δημοσιευθεί ότι θα αποχωρήσουν από το κόμμα, έβγαλαν χθες κοινή ανακοίνωση διαψεύδοντας το.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΜΜ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ