Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 29/04/2014

kpdailynews.com
ΚΥΠΕ - Tζουλιάνα Βιολάρη - ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Οι ευρωεκλογές και η ανακοίνωση για Ε/κ και Τ/κ υποψήφιους από το δικοινοτικό κίνημα Δράση – Eylem, οι δηλώσεις για το Κυπριακό του Αμερικανού Πρεσβευτή αλλά και εσωτερικά θέματα είναι  μερικά από τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες. 

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Αποσύρεται η υπόθεση για το ψεύτικο λίπασμα” αναφέρει ότι η δίκη που αναμενόταν να αρχίσει σχετικά με το σκάνδαλο για πώληση δήθεν οργανικού λιπάσματος από συνεργατική τράπεζα δεν θα γίνει, αφού μετά από κομματικές πιέσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα γίνει διακανονισμός εκτός των αιθουσών της δικαιοσύνης....
kpdailynews.com
Γράφει ακόμα ότι νεκρή στο σπίτι της βρέθηκε η 45χρονη υπάλληλος του παράνομου Μπαϊράκ Εμινέ Μπαϊγκίν, ενώ τα αίτια του θανάτου της διερευνώνται. Αλλού αναφέρει ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε πως ο υποψήφιος του κόμματος για τη “δημαρχία” της κατεχόμενης Λευκωσίας είναι ο Κεμάλ Ντενίζ Ντανά.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Η λύση δεν μπορεί να αφήνεται στους πολιτικούς” αναφέρει ότι σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα “Μιλλιέτ” ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο John Koenig είπε αναφερόμενος στο Κυπριακό ότι στη διαδικασία θα πρέπει όλοι να εμπλακούν και ότι δεν πρέπει να αφεθεί μόνο στους πολιτικούς. Είπε ότι η λύση αφορά “όλα τα στρώματα των δύο κοινοτήτων” και πρέπει όλοι να εμπλακούν στη διαδικασία. Αλλού γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία της η λεγόμενη βουλή αποφάσισε όπως αναθεωρήσει τη “νομοθεσία” που διέπει την “αστυνομία.
Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι συνελήφθησαν από τη λεγόμενη αστυνομία δύο ύποπτοι σχετικά με υπόθεση ναρκωτικών ενός κιλού περίπου, τα οποία ήταν και νοθευμένα. 

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Κτύπημα κατά της αστυνομίας” αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία της λεγόμενης βουλής κατά την οποία συζητήθηκε και η αναθεώρηση της “νομοθεσίας” που αφορά την “αστυνομία”. Γράφει σχετικά ότι κατά τη συνεδρία παρουσιάστηκε και έκθεση, η οποία ετοιμάστηκε από ειδική επιτροπή σχετικά με προσφορές το 2013 και σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια αξιοποίησης των προσφορών τα μέλη της “αστυνομίας” δεν εφάρμοσαν τις “νομοθεσίες”. Αλλού γράφει ότι, συνεχίζεται στα κόμματα η διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τις “τοπικές” εκλογές του Ιουνίου με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας να ανακοινώνει τον υποψήφιό του για τη λεγόμενη δημαρχία κατεχόμενης Λευκωσίας, τον  Κεμάλ Ντενίζ Ντανά. Γράφει ακόμα ότι η “αστυνομία” συνέλαβε τρεις ανήλικους σχετικά με υπόθεση βιασμού 15χρονης στην κατεχόμενη Κερύνεια. Αναφέρει ότι οι ανήλικοι κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και στη συνέχεια επιτέθηκαν στη 15χρονη.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Και οι δύο κοινότητες έχουν ανάγκη τη λύση” γράφει ότι σε δηλώσεις του ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου είπε ότι δεν θα αποδεχτεί τη θέση “Οι Τ/κ είναι υπόχρεοι να αποδεχτούν τη λύση αλλά οι Ε/κ δεν είναι” και κάλεσε την ε/κ πλευρά να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με “θέληση για λύση”. Γράφει ακόμα ότι σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη το δικοινοτικό κίνημα Δράση – Eylem ανακοίνωσε τους υποψηφίους του για τις ευρωεκλογές και στη λίστα των υποψηφίων του συμπεριλαμβάνονται τέσσερις Ε/κ και δύο Τ/κ.
Αλλού αναφέρει ότι άρχισε στα κατεχόμενα η λειτουργία της τράπεζας αίματος με πρώτους εθελοντές αιμοδότες “βουλευτές”. 

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Μια αυτόνομη αστυνομική αρχή” αναφέρει ότι λεγόμενοι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος παρουσίασαν στη “βουλή” πρόταση όπως η “αστυνομία”  ανασυσταθεί ως “αυτόνομη αστυνομική αρχή” και ζήτησαν τη στήριξη και των άλλων κομμάτων. Αλλού γράφει ότι, οι εργαζόμενοι στον παράνομο Μπαϊράκ πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση - διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του σταθμού, λόγω της μη υπογραφής της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων. Αναφέρει επίσης ότι ο ανταποκριτής – δημοσιογράφος της εφημερίδας Τατσού Κονουράλπ κέρδισε το βραβείο “Κουτλού Ανταλί” στην κατηγορία νέου δημοσιογράφου.

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ