Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 25/04/2014

Dipkarpaz
ΚΥΠΕ - Μαρία Σιακαλλή - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στη Λευκωσία οι εργαζόμενοι του “δήμου” Ριζοκαρπάσου,...
Οι επερχόμενες “δημοτικές” εκλογές, και...
Θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στο Κυπριακό απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική), με τίτλο “Δεν θα γίνει απόσυρση”, επανέρχεται στο θέμα του δανείου από την "κεντρική συνεργατική τράπεζα" σε εταιρεία για την αγορά λιπάσματος που δεν έγινε ποτέ και την παρέμβαση του ΡΤΚ στην όλη υπόθεση και γράφει ότι ο Πρόεδρος του κόμματος Οζκάν Γιορκαντζίογλου, δήλωσε ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις επί του θέματος, αλλά ότι είναι αρχή τους να μην γίνεται απόσυρση καμίας δίκης.

Στο ίδιο θέμα αναφέρει ότι ο “βουλευτής” του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Χιουσεϊν Ανγκολεμλί, ο οποίος μετέφερε την υπόθεση στη “βουλή”, είπε ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό, αλλά πρόκειται για μία περίπτωση κλοπής και κατάχρησης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η συντεχνία εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες ΤΕΛ-ΣΕΝ πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στις πρακτικές της “αρχής τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας”. Αλλού αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι του “δήμου” Ριζοκαρπάσου, πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λευκωσία, μπροστά από το κτίριο της ψευδοβουλής, με ζουρνάδες και νταούλια, λόγω του ότι ο “δήμαρχος” Ριζοκαρπάσου δεν υπέγραψε τη συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων του “δήμου”.

Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού), με τίτλο “Ένταση λόγω πρόσληψης”, αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσαν στην αντιπολίτευση, οι προσλήψεις που πραγματοποίησε το “υπουργείο υγείας” στην περιοχή Καρπασίας, αφού όπως ισχυρίζεται το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, όσα άτομα προσλήφθηκαν πρόσκεινται στο ΡΤΚ. Αλλού γράφει ότι η άσκηση έρευνας και διάσωσης που πραγματοποίησε στη κατεχόμενη Λευκωσία, η “πολιτική άμυνα” σε συνεργασία με το συμβούλιο έρευνας και διάσωσης διεθνών πανεπιστημίων, στέφθηκε με επιτυχία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η συντεχνία των "δημοσίων" υπαλλήλων, ΚΤΑΜΣ, πραγματοποίησε απεργία στα “δικαστήρια” και εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από τη “βουλή”, λόγω του ότι η “κυβέρνηση” δεν επίλυσε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τις προαγωγές στο “δημόσιο”.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση), με τίτλο “Νέα περίοδος στη `βουλή` ”, γράφει ότι την ερχόμενη Δευτέρα, αρχίζει η εφαρμογή των νέων “εσωτερικών κανονισμών” της “βουλής” που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος εργασίας της “ολομέλειας” της, παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω “κανονισμοί” δεν έχουν δημοσιευθεί στην “επίσημη εφημερίδα” του “κράτους”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λευκωσία που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του “δήμου” Ριζοκαρπάσου, αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ένα κοριτσάκι άρχισε να κλαίει και να φωνάζει ότι πεινάει. Αλλού γράφει ότι ο υποψήφιος του ΚΕΕ για τη “δημαρχεία” του κατεχόμενου Κίαδου της επαρχίας Αμμοχώστου, Μεχμέτ Κερίμογλου, απέσυρε την υποψηφιότητα του.

Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος), με τίτλο “Ο Φέλτμαν έρχεται στη Κύπρο”, αναφέρει ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο δεύτερος θα στείλει στο νησί το Βοηθό του Τζέρει Φέλτμαν, ώς ένδειξη της στήριξης του προς την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη που πραγματοποιούν οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζέρσαϊ στη Νότια Αφρική, με στόχο να πραγματοποιήσουν και εκεί συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα περισσότερα από τα 5 χιλιάδες 866 διαζύγια που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 9 χρόνια, έγιναν με τη συγκατάβαση και των δύο συζύγων.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη), με τίτλο “Κρίση υποψηφίων”, γράφει ότι μετά την αδυναμία του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος Εθνικής Ενότητας να δημιουργήσουν συμμαχία για τις επερχόμενες “δημοτικές” εκλογές, και στα δύο κόμματα δημιουργήθηκε κρίση υποψηφίων, με κάποιους υποψήφιους να αποσύρουν την υποψηφιότητα τους ή και τα κόμματα να μην έχουν αποφασίσει ακόμα για το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι τους σε συγκεκριμένες περιοχές. Αλλού αναφέρεται επίσης στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στο “δήμο” Ριζοκαρπάσου, μπροστά από τη “βουλή” αλλά και μπροστά από το κεντρικό κτίριο του ΚΕΕ διεκδικώντας τα διακαιώματα τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο “υπουργός εξωτερικών” Οζντίλ Ναμί, άσκησε σκληρή κριτική εναντίον του “βουλευτή” του ΔΚ, Ζορλού Τορέ, λέγοντας ότι ο δεύτερος στη προσπάθεια του να πείσει τους Τουρκοκύπριους να πουν όχι σε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, χρησιμοποιεί μια υπερβολική και παράλογη ρητορική και τον καλεί να “χωνέψει” ότι οι Τουρκοκύπριοι είπαν ναι στο δημοψήφισμα του 2004.

Έκανες Like στη σελίδα μας στο Facebook ή πρέπει να στα λέμε όλα εμείς;

(ΚΥΠΕ/ΜΣ/ΓΧΡ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ