Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 24/04/2014

dailykibris
ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου

Οι εορτασμοί για τη Γιορτή του Παιδιού, ο απόηχος των δηλώσεων Έρογλου στη Νέα Υόρκη, η επέτειος από το δημοψήφισμα του 2004 και θέματα εσωτερικής επικαιρότητας απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Αναφορά γίνεται επίσης στην αποναρκοθέτηση στη νεκρή ζώνη, τις “τοπικές εκλογές”, κ.ά.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική), με τίτλο “Εξηγήστε”, επανέρχεται στο θέμα του δανείου από την "κεντρική συνεργατική τράπεζα" σε εταιρεία για την αγορά λιπάσματος που δεν έγινε ποτέ και την παρέμβαση του ΡΤΚ στην όλη υπόθεση και γράφει ότι αυτοί που άσκησαν πίεση για να αποσυρθεί η υπόθεση από τα δικαστήρια πρέπει να μιλήσουν και να εξηγήσουν.
dailykibris

Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΡΤΚ, Κουτλάι Ερκ για το Κυπριακό, λέγοντας ότι στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή “ψήνονται σχέδια χωρίς εμάς” και εάν έτσι έχουν τα πράγματα, οι Τ/κ πρέπει να είναι οι δημιουρηοί της διαδικασίας, πρωτοποριακοί. Αλλού γράφει ότι γίνεται αποναρκοθέτηση στη νεκρή ζώνη και κοντά στο Γερόλλακο βρέθηκε μια αντιαρματική νάρκη.

Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού), με τίτλο “Έρογλου, ρίχνει βενζίνη στη φωτιά”, αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσαν στην ε/κ πλευρά οι δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη στη Νέα Υόρκη για το θέμα της “υπηκοότητας” και τη λύση εντός τους έτος. Αλλού γράφει ότι για τη χθεσινή Γιορτή του Παιδιού πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις παντού στα κατεχόμενα με την κύρια στο στάδιο Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ουρά που δημιουργήθηκε κυρίως στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου από τους Τ/κ που, εκμεταλλευόμενοι την αργία, θέλησαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές και δημοσιεύει σχετική φωτογραφία.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση), με τίτλο “Ενθουσιώδεις εορτασμοί”, γράφει για τις εκδηλώσεις για τη Γιορτή του Παιδιού και αναφέρει ότι και στα κατεχόμενα υπάρχουν ανήλικα παιδιά που αναγκάζονται να δουλεύουν και αυτά δεν μπόρεσαν χθες να γιορτάσουν την ημέρα τους. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του νυν “δημάρχου” Κιόνελι για τα σχέδια και τα έργα που έχει πραγματοποιήσει. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας Σέρτογλου για το “δήμο” Λευκωσίας, μια ομάδα του ΚΕΕ πιέζει τον Σαντίκ Γκαρντιγιάνογλου για να κατέλθει υποψήφιος.

Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος), με τίτλο “Γιορτάστηκε με ενθουσιασμό η 23η Απριλίου”, αναφέρεται επίσης στη χθεσινή Γιορτή του Παιδιού δημοσιεύοντας πολλές φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού σε αναπηρικό καροτσάκι που έλαβε μέρος στην κύρια παρέλαση – εκδήλωση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι Ε/κ σκοπεύουν να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση εκδήλωσης στο αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας και να δώσουν μήνυμα λύσης. Αλλού γράφει ότι ο Σενέρ Λεβέντ που θα υποβάλει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές κάλεσε τους Τ/κ να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη), με τίτλο “Στόχος: 2 ναι”, γράφει ότι σήμερα κλείνουν 10 χρόνια από το δημοψήφισμα του 2004 και φιλοξενεί δηλώσεις γι` αυτό από τους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Μουσταφά Ακιντζί, Μεχμέτ Σείς και Κουτλάι Ερκ. Αλλού γράφει ότι υπάρχει ενθουσιασμός για την “εκλογές” στη Λευκωσία και πως το ΡΤΚ είναι έτοιμο ενώ ΚΕΕ και ΔΚ ψάχνουν υποψηφίους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι δημοσιεύθηκε έρευνα αγοράς που αφορά τη μείωση του κόστους της κινητής επικοινωνίας που αναμένεται να γίνει στα κατεχόμενα.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΜΜ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ