Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 23/04/2014

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ο απόηχος της συνάντησης Μπαν γκι μουν – Ντερβίς Έρογλου στη Νέα Υόρκη και οι δηλώσεις που ακολούθησαν, για όσες εφημερίδες δεν πρόλαβαν να τις δημοσιεύσουν χθες, είναι το κύριο θέμα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Αναφορά γίνεται επίσης σε δηλώσεις του Ιρσέν Κιουτσιούκ για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στις “προεδρικές εκλογές”,...
την απόφαση του “υπουργικού συμβουλίου” για προσφυγή και Τ/κ στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” στα κατεχόμενα,...
τους εορτασμούς για την ημέρα του Παιδιού σε Τουρκία και κατεχόμενα, κ.ά.
tedkuzeykibris.com
Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Μισή ώρα” γράφει ότι μόνο τόσο χρόνο διέθεσε για την Κύπρο ο Μπαν Γκι μουν και σχολιάζει ότι γι` αυτό είναι δύσκολο να γίνει πιστευτός ο Έρογλου που δήλωσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται στις προτεραιότητες του ΓΓ του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι ο Τ/κ ηγέτης, στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση δεν είπε τίποτε χειροπιαστό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Τ/κ πολιτικού, Αλπάι Ντουρντουράν, από το κόμμα Νέα Κύπρος, ο οποίος είπε πως ο ΓΓ είδε την αδιαλλαξία και των δύο, θυμίζοντας ότι πριν τον Ντερβίς Έρογλου ο κ. Μπαν είχε συναντηθεί και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες. Σε άλλο θέμα δημοσιοποιεί φωτογραφία από την αίθουσα του “υπουργικού συμβουλίου” όπου στις καρέκλες κάθισαν παιδιά με αφορμή τη σημερινή ημέρα  Γιορτής του παιδιού και εθνικής κυριαρχίας, σχολιάζοντας ότι οι καρέκλες των “υπουργών” ταιριάζουν καλύτερα στα παιδιά.

Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού), με τίτλο “Δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς”, αναφέρεται στις δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Τ/κ ηγέτης πρόσθεσε ότι η υφιστάμενη κατάσταση, το καθεστώς στην Κύπρο δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά η επιμήκυνση των συνομιλιών και οι υπέρμετρες απαιτήσεις της ε/κ πλευράς μειώνουν τις ελπίδες για λύση. Αλλού αναφέρει ότι δίδεται η δυνατότητα και στους Τ/κ για ανταλλαγή των περιουσιών τους στο “νότο” με απόφαση χθες του “υπουργικού συμβουλίου”. Σε άλλο θέμα γράφει για σημαντική συνεργασία στα ναυτιλιακά μεταξύ του “πανεπιστημίου” της Κερύνειας και της κρατικής Ακαδημίας Θάλασσας του Αζερμπαϊτζάν.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Άνοιγμα στην επιτροπή για τους Τ/κ” αναφέρεται στην απόφαση του “υπουργικού συμβουλίου” για την “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” και γράφει τα άρθρα στη “νομοθεσία” που θα αλλάξουν με το μεταρρυθμιστικό “νομοσχέδιο” της “κυβέρνησης”. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου στο “σπίτι της Τουρκίας” στη Νέα Υόρκη όπου είπε πως είναι υπέρ της λύσης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σήμερα στα κατεχόμενα για την ημέρα Γιορτής του Παιδιού που άρχισαν χθες με το επετειακό μήνυμα του “υπουργού” παιδείας.

Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Τα ΗΕ αποφασισμένα στο θέμα της λύσης” αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού μετά τη συνάντηση Μπαν – Έρογλου και προσθέτει ότι αμερικανικά ΜΜΕ επέδειξαν ενδιαφέρον και προέβαλαν τις δηλώσεις Έρογλου, ιδιαίτερα το ότι “μπορεί να βρεθεί λύση εντός του έτους”. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που σχολιάζει δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Κύπρο ότι τα Βαρώσια μπορούν να ανοίξουν σταδιακά (βήμα με βήμα) λέγοντας πως οι Αμερικανοί τρέφουν όνειρα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η πρωτοβουλία για λύση τ/κ μη κυβερνητικών οργανώσεων απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Κομισιόν και άλλους αρμοδίους της ΕΕ θεωρώντας προϋπόθεση την ενθάρρυνση της Ένωσης για μια εποικοδομητική διαδικασία.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Η πόρτα δεν είναι κλειστή” αναφέρεται σε δηλώσεις του πρώην προέδρου του ΚΕΕ, Ιρσέν Κιουτσιούκ σε τηλεοπτική εκπομπή όπου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις “προεδρικές εκλογές” ενώ σχολιάζοντας την αποτυχημένη απόπειρα συνεργασίας ΚΕΕ – ΔΚ στις “τοπικές εκλογές” είπε πως έπρεπε να είχαν γίνει καλύτερες σκέψεις από πριν και ο ίδιος από την αρχή δεν την είχε βρει σωστή. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση της εφημερίδας για τα αθλητικά βραβεία που έγινε χθες βράδυ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του “βουλευτή” του ΚΕΕ, Ναζίμ Τσαβούσογλου ενάντια στις εργασίες της “επιτροπής” αλλαγών των εσωτερικών κανονισμών της “βουλής”, επισημαίνοντας ότι όντας ο ίδιος “αναπληρωτής πρόεδρος” αυτής της “επιτροπής” εκφέρει γνώμη ενώ απείχε στις 13 από τις 19 συνεδριάσεις.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΜΜ)

Έκανες Like στη σελίδα μας στο Facebook ή πρέπει να στα λέμε όλα εμείς;

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ