Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 22/04/2014

ΚΥΠΕ - Μαρία Σιακαλλή - ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Η απόσυρση της υποψηφιότητας του πρόεδρου της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Χασάν Σέρτογλου, για τις επερχόμενες “δημοτικές εκλογές”...

και οι δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου μετά τη συνάντηση του με τον Μπαν Γκι - μουν στη Νέα Υόρκη...

είναι από τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα στον τ/κ Τύπο.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Πίεση για απόσυρση” γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα άσκησε πιέσεις ώστε η τουρκοκυπριακή συνεργατική τράπεζα να αποσύρει την αγωγή που κίνησε εναντίον του “προέδρου” της Μεχμέτ Αλί Γκιουρόζ και του τότε “διευθυντή” Νούρι Ερχάτ, για πληρωμή 500 χιλιάδων ΤΛ (περίπου 170 χιλιάδες Ευρώ) στην εταιρεία Βίοκιμ για αγορά λιπάσματος, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά τα χρήματα κατέληξαν στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του διευθυντή της εν λόγω εταιρείας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το “διοικητικό συμβούλιο” της “τράπεζας” δεν είχε εγκρίνει την αγορά αυτή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο “πρόεδρος” της ένωσης υπεραγορών Φουάτ Νεσίπ Ναλτζίογλου, δήλωσε ότι οι μεσαίες αγορές και τα μπακάλικα, αντιμετωπίζουν το κίνδυνο κλεισίματος, λόγω του άδικου ανταγωνισμού με τις στρατιωτικές καντίνες, οι οποίες έχουν το δικαίωμα να πωλούν προϊόντα στον κόσμο σε χαμηλές τιμές, αλλά και λόγω της ανεξέλεγκτης λειτουργίας υπεραγορών. Αλλού γράφει ότι η Συντεχνία Νοσηλευτών και Μαιών, ανακοινώνει ότι ξεκινά από σήμερα απεργία, λόγω του ότι η “κυβέρνηση”, προέβηκε σε δύο διαφορετικές μεταξύ τους δηλώσεις, όσον αφορά στην απασχόληση των υπαλλήλων στο τομέα της υγείας, με αποτέλεσμα οι δύο συντεχνίες που δραστηριοποιούνται στο τομέα αυτό να έχουν πληροφορηθεί με διαφορετικό τρόπο.

Η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Έφυγε ο Σέρτογλου, ήρθε ο Ντανά” αναφέρει ότι ο πρόεδρος της  τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Χασάν Σέρτογλου, απέσυρε την υποψηφιότητα του για τη δημαρχία της κατεχόμενης Λευκωσίας με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, παρουσιάζοντας ως κύριο λόγο την επιθυμία του να μην επηρεαστεί αρνητικά η διαδικασία συνεργασίας με την ΚΟΠ. Νέος υποψήφιος του ΚΕΕ είναι ο Κεμάλ Ντενίζ Ντανά. Αλλού γράφει ότι ο “δήμαρχος” της κατεχόμενης Λευκωσίας, Καντρί Φελλάχογλου, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της θητείας του ως “δήμαρχος”, η κατεχόμενη Λευκωσία κατάφερε να ξανακερδίσει το κύρος της. Αλλού γράφει ότι συνελήφθηκε ακόμα ένας υπάλληλος του “τελωνείου”, σε σχέση με την υπόθεση κλοπής μεγάλου κοντέινερ που περιείχε τσιγάρα, στο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Τα παράτησε ο Σέρτογλου, νέος υποψήφιος ο Ντανά” αναφέρεται επίσης στην απόσυρση της υποψηφιότητας του Χασάν Σέρτογλου και γράφει ότι ο νέος υποψήφιος του ΚΕΕ για τη Λευκωσία στις “δημοτικές εκλογές” είναι ο Κεμάλ Ντενίζ Ντανά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι Ντερβίς Έρογλου, μετά τη συνάντηση του με τον Μπαν Γκι – μουν στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι ο ΓΓ των ΗΕ επιθυμεί λύση του Κυπριακού το συντομότερο. Αλλού γράφει ότι γλύτωσαν από βέβαιο θάνατο δύο υπάλληλοι της “αρχής ηλεκτρισμού” όταν στην προσπάθεια τους να διορθώσουν βλάβη σε γραμμή υψηλής τάσης, πέρασαν με τα οχήματα τους πάνω από τη γραμμή, με αποτέλεσμα να πάθουν ηλεκτροπληξία.

Η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Ο Μπαν στο προσκήνιο” αναφέρεται επίσης στη συνάντηση Έρογλου -Μπαν Γκι-μουν στη Νέα Υόρκη, και γράφει ότι ο Έρογλου δήλωσε ότι ο ΓΓ των ΗΕ τον διαβεβαίωσε για την προσωπική του δέσμευση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΑΚΡ, Γιασίν Ακτάι, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων, δήλωσε ότι και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν ανάγκη από μια λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε το άνοιγμα πρόγραμμα πεντάμηνης πρακτικής άσκησης στο Κοινοβούλιο, για το οποίο μπορούν να υποβάλουν αίτηση πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Δεν επιθυμούν συμμαχία”, γράφει ότι σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για το Δημοκρατικό Κόμμα, σε σχέση με το αν οι ψηφοφόροι του κόμματος επιθυμούν συνεργασία με το ΚΕΕ στις επερχόμενες “δημοτικές εκλογές”, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 59% των ψηφοφόρων δεν επιθυμούν συμμαχία του κόμματος τους με το ΚΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο “δήμαρχος” της κατεχόμενης Λευκωσίας, Καντρί Φελλάχογλου, είπε ότι ένα χρόνο μετά που ανέλαβε τα καθήκοντα του δημάρχου, το χρέος του “δήμου” μειώθηκε από 2 εκατομμύρια 300 χιλιάδες ΤΛ (780 χιλιάδες Ευρώ) σε 160 χιλιάδες ΤΛ (περίπου 55 χιλιάδες Ευρώ). Αλλού γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογολου δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Μπαν Γκι - μουν, δεν υπήρξε καμιά έκπληξη και ότι συζήτησαν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Έκανες Like στη σελίδα μας στο Facebook ή πρέπει να στα λέμε όλα εμείς;

(ΚΥΠΕ/ΜΣ/ΓΒΑ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ