Γεύμα θρησκευτικών ηγετών στην Αρχιεπισκοπή

Μετά από πρόσκληση του Χρυσοστόμου Β', οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου συνέφαγαν στην Αρχιεπισκοπή

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή παρευρέθηκε την Τρίτη ο Μουφτής των Τ/κ και οι άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες και παρακάθησαν σε γεύμα που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Προηγήθηκε συνάντηση στην οποία παρέστη μεταξύ άλλων και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο Λίζα Μπατενχάϊμ καθώς και ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Εμείς οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να μιλάμε διαφορετική γλώσσα από αυτή των πολιτικών, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μουφτής Talip Atalay, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε την χαρά του γιατί μέσω αυτών των συναντήσεων και γευμάτων δίνεται η ευκαιρία για συζήτηση αναφορικά με την αποκατάσταση θρησκευτικών μνημείων όλων των κοινοτήτων.



Σε σύντομες δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι η σημερινή πρόσκληση, τόσο προς το Μουφτή, την κ. Μπατενχάϊμ και τους ‘άλλους Αδελφούς’, έχει περισσότερη εθιμοτυπική χροιά.

«Αλλά οσάκις συναντηθούμε, έχουμε θέματα να συζητήσουμε, μας ενδιαφέρουν τα μνημεία μας, και των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων, και η συνεργασία μας με το Μουφτή έχει αυτή την προσπάθεια, ούτως ώστε και τα δικά μας, και τα τεμένη τα μουσουλμανικά, θέλουμε να φτιαχτούν όλα για να μπορεί κανείς να προσέρχεται στους θρησκευτικούς χώρους και τους δικούς μας και των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Συνέχισε λέγοντας ότι επειδή μνημεία έχουν και οι Μαρωνίτες και οι Αρμένιοι,  γι αυτό παρακάθονται στη συνάντηση και το γεύμα.

Ο Μουφτής των Τ/κ στις δικές του δηλώσεις μέσω διερμηνέα, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την πρωτοβουλία του και τους άλλους θρησκευτικούς ηγέτες για την ανταλλαγή απόψεων.

Ανέφερε ότι είναι καλό το γεγονός ότι διεξάγεται διάλογος για τα διάφορα προβλήματα και αυτός ο διάλογος συνέχισε δημιουργεί και ελπίδα.

Ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα και γίνεται συζήτηση για να εξευρεθούν λύσεις, τονίζοντας ότι η γλώσσα των θρησκευτικών ηγετών πρέπει να διαφέρει από αυτή των πολιτικών. Ο Μουφτής κατέληξε λέγοντας ότι μέσω της γλώσσας της θρησκείας μπορούμε να καλωσορίσουμε την ελπίδα και την ειρήνη.

Στο γεύμα παρακάθησαν εκτός από το Μουφτή των Τ/κ, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Joseph Soueif, o Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων Varoujan Herkelian και ο Βικάριος της Καθολικής Εκκλησίας George Kraj.

newzup.net

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ