Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 31/03/2014

Διακρίνουμε και τον κ.Μάνθο Μαυρομμάτη στην φωτογραφία
ΚΥΠΕ - Τζουλιάνα Βιολάρη - ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Η νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου Πρωθυπουργού στις χθεσινές δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, η συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου αλλά και οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με τις οποίες καταδίκασε την επίθεση των μελών του ΕΛΑΜ εναντίον του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους σήμερα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.
Αναφέρουν επίσης ότι ακόμα και οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν το δικαίωμα προσφυγής στην ‘επιτροπή ακίνητης περιουσίας’ των κατεχομένων αφού ο λεγόμενος πρωθυπουργός ετοιμάζει σχετική πρόταση “νόμου”.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με πηχυαίο τίτλο “Ψήφος στο δικτατορικό καθεστώς” γράφει ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν είναι ο μεγάλος νικητής των τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στην Τουρκία. Με ολοσέλιδη φωτογραφία του Τούρκου Πρωθυπουργού γράφει ότι όπως ο δικτάτορας Χίτλερ πανηγύρισε τη νίκη του στις εκλογές στη Γερμανία το 1933 έτσι και ο Ερντογάν χθες πανηγύρισε τη νίκη του κόμματος του, το οποίο πήρε ποσοστό 45%. Ακόμα μια ευκαιρία στον Ερντογάν για να συνεχίσει να καταπιέζει και να ενεργεί ως δικτάτορας, σχολιάζει η εφημερίδα, η οποία αναφέρει ότι η Τουρκία αγαπάει τους κλέφτες και τους δικτάτορες. Με λίστα η εφημερίδα δίνει όλες τις ενέργειες και αποφάσεις του Ερντογάν μέχρι σήμερα και γράφει ότι ο τουρκικός λαός χθες δεν τίμησε τους νεκρούς του αλλά τους δολοφόνους. Γράφει ακόμα ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μίλησε τηλεφωνικά με τον τέως ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και καταδίκασε την επίθεση εναντίον του από μέλη του ΕΛΑΜ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Το ΑΚΡ από σήμερα πιο δυνατό”, αναφέρεται στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και γράφει ότι ούτε τα σκάνδαλα με τους υπουργούς του κόμματος ούτε και η προσπάθεια φίμωσης των ΜΜΕ ήταν αρκετά για να μειώσουν το ποσοστό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις τοπικές εκλογές αλλά αντίθετα κέρδισε με ποσοστό 46,3% σε αντίθεση με το ποσοστό 38,4% που πήρε στις εκλογές του 2009. Η εφημερίδα αναφέρεται και στις καταστροφές που προκλήθηκαν χθες από τους σφοδρούς ανέμους, σημειώνοντας ότι δέντρα έπεσαν σε αυτοκίνητα και οροφές και διαφημιστικές πινακίδες ξεκόλλησαν από τη θέση τους προκαλώντας ζημιές. Γράφει ακόμα ότι στις 22-25 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί στα κατεχόμενα συνέδριο για την κτηνοτροφία και σε αυτό θα μιλήσουν Ισπανοί, Αμερικανοί και Τούρκοι επιστήμονες και κτηνίατροι.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Τρίζει το στάτους κβο”, προβάλλει αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα του Τ/κ διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι ότι η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών είναι “κρίσιμη” και ότι η επιτροπή που συστάθηκε με εμπειρογνώμονες και με στόχο να στηρίξουν και να βοηθήσουν την τ/κ διαπραγματευτική ομάδα εργάζεται πυρετωδώς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μεγάλος νικητής στις χθεσινές τοπικές εκλογές στην Τουρκία είναι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Γράφει ακόμα ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση των ηγετών και η συνάντηση αναμένεται να αρχίσει η ώρα 11:30.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Δυνατό βγήκε (από την εκλογική αναμέτρηση) το ΑΚΡ», αναφέρει ότι παρά τις καταπιέσεις, πιέσεις, σκάνδαλα, φίμωση των ΜΜΕ που επέβαλε η τουρκική κυβέρνηση, εντούτοις ο τουρκικός λαός τίμησε με την ψήφο του τον Τούρκο Πρωθυπουργό και ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Σημειώνει επίσης ότι ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος καταδίκασε την επίθεση εναντίον του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από μέλη του ΕΛΑΜ και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Ταλάτ του εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν. Αλλού γράφει ότι οι σφοδροί άνεμοι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προκάλεσαν πολλές ζημιές.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Μια παράξενη εκλογική αναμέτρηση”, προβάλλει τις χθεσινές τοπικές εκλογές στην Τουρκία, λέγοντας ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που με ενέργειες του προκάλεσε σκάνδαλα και αντιδράσεις κατάφερε να πάρει την πρωτιά. Γράφει ακόμα ότι ποσοστό 97% ψήφισε ενώ για πρώτη φορά τρεις γυναίκες εξελέγησαν στη δημαρχία πόλεων. Εξάλλου σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι “από σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα” και ανέφερε ότι στόχος του είναι η εδραίωση μιας “ισχυρής δικαιοσύνης” στη χώρα. Αλλού γράφει ότι η εφημερίδα προκήρυξε διαγωνισμό δοκιμίου για διάφορα θέματα για μαθητές μεταξύ 9-14 με χρηματικά έπαθλα.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΜΜ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ