Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 28/03/2014


ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Το κλείσιμο και του youtube στην Τουρκία, η παύση του Αρχηγού της Αστυνομίας, Μιχαλάκη Παπαγεωργίου μετά τα γεγονότα στη Λεμεσό και δηλώσεις που αφορούν το Κυπριακό είναι τα κοινά θέματα στις πέντε τ/κ εφημερίδες, όχι όμως τα κύρια σε όλες.

Αναφορά γίνεται επίσης στις επιπτώσεις από γεγονότα σεξουαλικής κακοποίησης που είδαν το φως της δημοσιότητας στα κατεχόμενα τελευταίως, συνέντευξη του Αμερικανού Πρέσβη, η απάντηση του ΓΓ του ΚΕΕ για κομματικές προσλήψεις ενώ ήταν στην «κυβέρνηση», κ.ά.


Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Λύσσαξαν», γράφει ότι μετά το twitter η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε χθες και το youtube και αναφέρει ότι δύο ημέρες πριν τις εκλογές η κυβέρνηση του ΑΚΡ φαίνεται ότι έψαχνε δικαιολογία για να εισβάλει στη Συρία και σημειώνει τη δήλωση του αρχηγού της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν που, σύμφωνα με το ηχητικό ντοκουμέντο, εκφράζει ετοιμότητα να στείλει 4 άνδρες και να ρίξει 8 πυραύλους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπαυσε τον Αρχηγό της Αστυνομίας μετά την επίθεση που δέχθηκε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Λεμεσό. Αλλού γράφει ότι η συντεχνία των εργαζομένων στον παράνομο Μπαϊράκ πραγματοποίησε χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από τη «βουλή».

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Χάλασε η ψυχολογία μας», αναφέρεται σε δηλώσεις μιας ειδικής κλινικής ψυχολόγου, της Ζεχρά Αϊτσιά Αϊσέν ότι μετά τα τελευταία συμβάντα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ο κόσμος φοβάται ακόμη και να βγει στο δρόμο τη νύχτα και νιώθει ανησυχία, θυμό, απόγνωση και ανασφάλεια.  Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι συνεχίζονται οι αντιδράσεις από κόμματα και οργανώσεις στα κατεχόμενα για την επίθεση μελών του ΕΛΑΜ εναντίον του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπαυσε τον Αρχηγό της Αστυνομίας. Αλλού αναφέρεται στη διάσκεψη Τύπου του Αλεξάντερ Ντάουνερ χθες και γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο έστειλε το μήνυμα πως η επίτευξη λύσης είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Αυτό το χρόνο ή τον επόμενη υπάρχει πιθανότητα λύσης», αναφέρεται σε δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Κύπρο στην εφημερίδα, την οποία επισκέφθηκε χθες το πρωί και συνομίλησε με τους αρθρογράφους, εκτιμώντας ότι υπάρχει πολιτική βούληση για λύση ενώ σχολίασε και την επίθεση εναντίον του Ταλάτ. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ πως το ΡΤΚ δεν δείχνει σεβασμό προς το κόμμα του. Αλλού αναφέρει ότι  65χρονος Ρεμζί παραδέχθηκε ενοχή στη σεξουαλική του σχέση με ανήλικη που άφησε έγκυο.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Υπάρχει θάρρος από τους ηγέτες», αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ ο οποίος, μεταξύ άλλων, μίλησε για θετικό μομέντουμ και εξέφρασε την πεποίθηση πως Αναστασιάδης και Έρογλου μπορούν να συμφωνήσουν. Αλλού γράφει για τη διαμαρτυρία της BAY SEN, της συντεχνίας των εργαζομένων στο Μπαϊράκ, πρώτα στο κτίριο των εγκαταστάσεων της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου και μετά μπροστά από τη «βουλή» ζητώντας να λυθούν τα προβλήματά τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στην Τουρκία εμποδίστηκε η πρόσβαση και στο Youtube.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Βγήκε από πάνω!», αναφέρει ότι ο Σουνάτ Ατούν, νυν ΓΓ του ΚΕΕ, όταν ήταν «υπουργός» οικονομίας και ενώ υπάρχει επίσημο έγγραφο, η υπογραφή του και επίσημη σφραγίδα για κομματικές προσλήψεις στο «δημόσιο» αντί να ζητήσει έρευνα για τον εαυτό του, ζητεί γα την εφημερίδα που είχε βγάλει το θέμα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο διευθυντή της Γενί Ντουζέν σχετικά με τα γεγονότα στη Λεμεσό, ο οποίος χρησιμοποιώντας την τουρκική παροιμία «μετά την περίοδο του πιλαφιού, ας σπάσει το κουτάλι» τόνισε πως θα συνεχίσει αυτό που κάνει. Αλλού γράφει ότι μετά τα γεγονότα με το ΕΛΑΝ παύθηκε ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΜΜ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ