Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 27/03/2014

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Τα επεισόδια χθες στο κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» στην Λεμεσό όπου μίλησε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι το κύριο θέμα στην πλειοψηφία του τ/κ Τύπου, μαζί με τις δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη σε ε/κ ΜΜΕ και τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος Εθνικής Ενότητας αυτή τη φορά, για το ενδεχόμενο ενοποίησης με το Δημοκρατικό κόμμα – Εθνικές δυνάμεις.

Την επικαιρότητα απασχολούν επίσης δηλώσεις που αφορούν το Κυπριακό, η κατάσταση των κέντρων εστίασης, η μείωση της στρατιωτικής θητείας, οι αποχαιρετιστήριες συναντήσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ, κ.ά.


Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Ρώσικη ρουλέτα στο νησί» αναφέρεται στις δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη, όπως δημοσιεύθηκαν στον ε/κ Τύπο και γράφει  για εξελίξεις που θα επηρεάσουν αρκετά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως τα όσα κάνουν στη Ρωσία οι ΗΠΑ και η ΕΕ έβλαψαν τις σχέσεις Ε/κ – Ρώσων. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του γγ της συντεχνίας των δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ ο οποίος ζήτησε την ακύρωση των «τοπικών εκλογών» καθώς περιλαμβάνεται η εκλογή τοπικών παραγόντων για «δήμους» και «κοινότητες» που θα επιστραφούν, όπως η  Μόρφου, ο Γερόλακκος, η Άσσια, η Λύση και η Βατυλή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το υπό ανέγερση κτίριο που κατέρρευσε στην βιομηχανική περιοχή Λευκωσίας αποκαλύφθηκε ότι ήταν αυθαίρετο.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Αυθαίρετα 400 εστιατόρια» γράφει ότι μετά το επεισόδιο σε εστιατόριο – γυράδικο σε περιοχή της Λευκωσίας που αποκαλύφθηκε χθες, ο κόσμος διερωτάται ακόμη μια φορά για την υγιεινή που ακολουθείται σε χώρους εστίασης με τον πρόεδρο της ένωσης εστιατορίων να δηλώνει πως μόνο στην Λευκωσία είναι γραμμένα 800 κέντρα, αλλά λειτουργούν 1200, τα 400 δηλαδή αυθαίρετα και παράνομα.
Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε φασιστική επίθεση και γράφει για τα επεισόδια χθες βράδυ στο κέντρο όπου μίλησε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Λεμεσό. Γράφει για 100-200 άτομα, μέλη του ΕΛΑΜ, ότι δεν υπήρξαν τραυματίες, η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις και ο Ταλάτ επέστρεψε στα κατεχόμενα με ισχυρή συνοδεία της ΜΜΑΔ.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Ανοικτή η πόρτα για συνένωση» γράφει ότι αυτή ήταν η απάντηση του προέδρου του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν στην προχθεσινή δήλωση του προέδρου του ΔΚ-ΕΔ ότι τα δύο κόμματα μπορεί να ενοποιηθούν κάτω από μια νέα ονομασία.
Αλλού αναφέρεται στα επεισόδια στη Λεμεσό και γράφει ότι το ΕΛΑΜ τρόμαξε τον κόσμο πετώντας πυρσούς εντός του κτιρίου που θα μιλούσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε ότι τέτοιου είδους γεγονότα δεν πρέπει να μας λυγίζουν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο νέος πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, Φικρί Τορός δήλωσε ότι το αντίτιμο από την μη λύση είναι πολύ βαρύ.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Πρέπει να δημιουργήσουμε κουλτούρα ειρήνης» γράφει ότι αυτό δήλωσε ο πρώην Τ/κ ηγέτης μετά τα επεισόδια στη Λεμεσό κατά την ομιλία του στην εκδήλωση και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τηλεφώνησε στον κ. Ταλάτ ζητώντας συγνώμη. Ένας πυρσός από αυτούς που πέταξαν εντός της αίθουσας ΕΛΑΜίτες, όπως αναφέρεται, πέτυχε μέλος της φρουράς του κ. Ταλάτ και άλλο «βουλευτή» του ΡΤΚ, τον Αλί Βολκάν που ήταν παρών.
Αλλού γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε πως εργάζονται για να βρουν την καλύτερη λύση.
Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είδε χθες για τελευταία φορά τους Έρογλου και Αναστασιάδη.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Άσχημη επίθεση!» αφιερώνει επίσης μεγάλος μέρος της πρώτης σελίδας στα χθεσινά επεισόδια στη Λεμεσό και  γράφει ότι επρόκειτο για 50-60 άτομα του ΕΛΑΜ που επέδραμαν στο κτίριο όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και επιτέθηκαν με πυρσούς, σημειώνοντας ότι υψηλόβαθμοι αρμόδιοι της Κυβέρνησης καταδίκασαν αμέσως μετά τα επεισόδια.
Αλλού γράφει ότι το χρονοδιάγραμμα για την στρατιωτική θητεία είναι έτοιμο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι έξι Τ/κ αγνοούμενοι στην περιοχή Ζυγίου κηδεύονται αύριο στην Αμμόχωστο.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΧΡ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ