Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 24/03/2014

ΚΥΠΕ - Τζουλιάνα Βιολάρη - ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με κύρια αποφάσεις «δικαστηρίου» που δεν έχουν εφαρμοστεί με διάφορα προσχήματα, η οικονομική κατάσταση του παράνομου τηλεοπτικού σταθμού Μπαϊράκ και οι δηλώσεις του Τ/κ διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι ότι θα μπορούσε να αρχίσει άμεσα η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε διάφορους τομείς.
Αναφορά γίνεται ακόμα και στα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται από τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στην κατεχόμενη Κερύνεια αλλά και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα κατεχόμενα λόγω της εορτής του Νεβρούζ.

Με τίτλο «Τέτοιος δικαστής», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρεται σε τέσσερεις δικαστικές αποφάσεις στην κατεχόμενη Κερύνεια μεταξύ 2012-2013, οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα. Συγκεκριμένα, γράφει ότι οι αποφάσεις αφορούν τη συλλογή φόρων και κανείς από τους ενάγοντες δεν έχει άλλη πόρτα να κτυπήσει αφού οι εναγόμενοι βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες. Αλλού γράφει ότι «κυβερνητικός» ιατρός δήλωσε ότι εντατικοποιήθηκαν οι υγειονομικοί έλεγχοι σε νυκτερινά κέντρα και ήδη 340 ιερόδουλες από 41 νυκτερινά κέντρα έχουν υποβληθεί στις αναγκαίες εξετάσεις. Είπε ακόμα ότι οι περισσότερες που έχουν υποβληθεί στις εξετάσεις έχουν τον ιό του HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων). Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι έχουν φυτευτεί περίπου 400 φυτά στην οροσειρά του Πενταδακτύλου στις περιοχές των λατομείων, στα πλαίσια της προστασίας της περιοχής. Διερωτάται όμως η εφημερίδα, αν 400 φυτά είναι αρκετά για να «σβήσουν» τη ζημιά που έχει ήδη προκληθεί.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Άστε την τιμωρία- Πάρτε μέτρα», αναφέρεται στην περιβαλλοντική καταστροφή στο κατεχόμενο χωριό Άγιος Αμβρόσιος λόγω του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, και γράφει ότι η οργή των κατοίκων της περιοχής έχει ξεχειλίσει και ζητούν όπως παρθούν άμεσα μέτρα. Γράφει ακόμα ότι οι κάτοικοι της περιοχής κατηγορούν την «κυβέρνηση» ότι ενώ υποσχέθηκε να επιλύσει το θέμα εντούτοις κανένας δεν έχει πάρει αποφάσεις. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι, σε δηλώσεις του ο Τ/κ διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι «δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε τη λύση του Κυπριακού για να αρχίσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία» και ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα επηρεάσει θετικά τις διαπραγματεύσεις. Γράφει ακόμα ότι ο τέως ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατηγόρησε την «κυβέρνηση» Έρογλου ότι δεν έχει πολιτική συνέπεια αφού οι συνεργάτες της «κάνουν ο καθένας το δικό του».

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Δεν υπάρχει συντονισμός με το (υπουργείο) οικονομίας», προβάλλει δηλώσεις του πρόεδρου του ΔΣ της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού των κατεχομένων Ισμέτ Ακίμ ότι ο ίδιος έχει σχηματίσει ένα 9μελές εποπτικό συμβούλιο, αλλά λόγω των εμποδίων που προβάλλει το λεγόμενο υπουργείο οικονομίας δεν έχει γίνει κανένα βήμα και κανένας έλεγχος για τις χρεώσεις ή τις εισπράξεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ έρχεται στο νησί για να αποχαιρετήσει τους δύο ηγέτες. Αναφέρει ακόμα ότι, με εκδηλώσεις, φαγητό και μουσική γιόρτασαν την εορτή του Νεβρούζ Κούρδοι και Τούρκοι στα κατεχόμενα.

Με τίτλο «Σε ένταση οι σχέσεις τους», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) γράφει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση μετά την «αρνητική» - όπως τη χαρακτηρίζει - στάση της απέναντι στη Ρωσία και παρόλο που αυτό ικανοποίησε τους Αμερικανούς αποφάσισε την Παρασκευή να στείλει τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στη Μόσχα για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Την ίδια στιγμή ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Οζντίλ Ναμί μεταβαίνει σήμερα στη Γερμανία για επαφές με κρατικούς αξιωματούχους. Γράφει ακόμα ότι κηδεύεται σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Τάσος Μητσόπουλος ενώ έχει κηρυχτεί τριήμερο πένθος. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν έχει συγχαρεί τους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών για την κατάρριψη συριακού μαχητικού αεροσκάφους, λέγοντας ότι «από εδώ και πέρα το χαστούκι μας θα είναι βαρύ».

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Δεν είναι εξετάσεις, είναι στρες», αναφέρεται στις χθεσινές εξετάσεις μαθητών για τα πανεπιστήμια και γράφει ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων οι γονείς των μαθητών περίμεναν εκτός του εξεταστικού χώρου με το άγχος ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους. Γράφει ακόμα ότι σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΣ του παράνομου Μπαϊράκ, Ερντίντς Γκιουντούζ είπε ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, η οικονομική κατάσταση του Μπαϊράκ θα γίνει χειρότερη με τους εργαζόμενους να μην πληρώνονται αν δεν περάσει ο «προϋπολογισμός». Πρωτοσέλιδα η εφημερίδα προβάλλει τις διεργασίες που γίνονται εντός των κομμάτων ενόψει των τοπικών εκλογών και γράφει ότι σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις από τα συνεργαζόμενα κόμματα Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικού αλλά και από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα για τους υποψηφίους τους.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΜΜ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ