Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 21/03/2014

cyprus-mail.com
ΚΥΠΕ - Τζουλιάνα Βιολάρη - ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι για το Κυπριακό και τις επαφές του στις ΗΠΑ, οι εσωκομματικές διαδικασίες ενόψει των «τοπικών εκλογών», οι δηλώσεις του «υπουργού» περιβάλλοντος για τον Πενταδάκτυλο αλλά και οι ποικίλες αντιδράσεις που προκαλεί ο «νόμος» περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.


delcampe.net
Με τίτλο «Μετά τον κατακλυσμό», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρει ότι ο «νόμος» περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης αφού υπάρχουν ασάφειες για το πώς θα εφαρμοστεί. Η εφημερίδα διερωτάται αν η εφαρμογή θα ισχύει για μερικές περιπτώσεις αφού οι πολίτες δεν αντιδρούν για το «νόμο» ενώ οι πολιτικοί αντιδρούν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόνο αυτοί έχουν κάτι να κρύψουν. Αλλού γράφει ότι, σε δηλώσεις του ο «υπουργός» περιβάλλοντος και φυσικών πόρων, Χαμίτ Μπακιρτζί σχολίασε τις αντιδράσεις της ε/κ πλευράς για τα λατομεία στον Πενταδάκτυλο, λέγοντας ότι δεν μπορεί η ΕΕ να δώσει οδηγίες σε ένα «κράτος» πώς να διαχειριστεί του φυσικούς του πόρους και ζήτησε από τους Ε/κ να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά του ψευδοκράτους. Είπε ακόμα ότι επί του θέματος θα δοθεί την ερχόμενη βδομάδα συνέντευξη Τύπου κατά την οποία θα τοποθετηθεί με λεπτομέρειες επί του θέματος. Γράφει ακόμα ότι, σε δηλώσεις του ο λεγόμενος υπουργός παιδείας Μουσταφά Αραμπατζίογλου, είπε ότι δεν υπάρχει καμία αντίθεση στο να είναι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας επιλεγόμενο μάθημα αντί υποχρεωτικό μετά και τις αντιδράσεις οργανωμένων συνόλων στα κατεχόμενα ύστερα από απόφαση του «εκπαιδευτικού συμβουλίου» για ένταξη των ελληνικών ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Θα έχουμε σύντομα σημαντικές εξελίξεις», προβάλλει δηλώσεις του Τ/κ διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι στην εφημερίδα ότι έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης και θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο εγγύς μέλλον. Είπε ακόμα ότι οποιαδήποτε θετική εξέλιξη θα βοηθήσει στην οικονομία ενώ σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία είπε ότι οι εξελίξεις στη χώρα αυτή θα επηρεάσουν την Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έχουν συλληφθεί και οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης οι ύποπτοι για τις υποθέσεις εμπρησμού στα κατεχόμενα. Γράφει ακόμα ότι σε εκδήλωση βράβευσης μαθητών για διαγωνισμό ποιήματος και δοκιμίου με την ευκαιρία των 30 χρόνων από το θάνατο του ηγέτη των Τ/κ Φαζίλ Κιουτσιούκ ο «υπουργός» παιδείας Μουσταφά Αραμπατζίογλου είπε ότι ο αγώνας του Κιουτσιούκ για τους Τ/κ θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλους.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Προσοχή με πλαστούς λαχνούς», αναφέρει ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν αγοράζουν λαχνούς αφού στην αγορά κυκλοφορούν πλαστοί. Συγκεκριμένα, οργανώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες έχουν καταγγείλει ότι κυκλοφόρησαν πλαστοί λαχνοί που αφορούν τους οργανισμούς. Αλλού η εφημερίδα με φωτογραφία των υπόπτων να οδηγούνται με χειροπέδες στο «δικαστήριο» γράφει ότι έχουν συλληφθεί συνολικά 14 ύποπτοι για τους εδώ και τρεις μήνες εμπρησμούς και άλλες κακόβουλες ζημιές στην κατεχόμενη Λευκωσία. Γράφει ακόμα ότι τα τελευταία δέκα χρόνια συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα 60 άτομα ενώ έχουν γίνει σχεδόν πέντε χιλιάδες εργατικά ατυχήματα.

Με τίτλο «Οι συνιστώσες πολιτείες θα είναι κυρίαρχες», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) γράφει ότι το μέλος της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας νομικός Ογούζχαν Χασίπογλου σε δηλώσεις του στην εφημερίδα εξήγησε τι σημαίνει ο όρος «μια κυριαρχία» στο κοινό ανακοινωθέν των δύο ηγετών. Είπε ότι ο όρος αυτός έχει να κάνει με την εξωτερική πολιτική και τις εξωτερικές σχέσεις, σύμφωνα με τους όρους των ΗΕ, και συμπλήρωσε ότι θα επηρεάζει όμως και την εσωτερική διακυβέρνηση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Τ/κ αρχαιολόγος Τουντσέρ Μπαγισκάν είπε ότι οι πέτρες που προέρχονται από λατομείο και που βρίσκονται σε παράλια της κατεχόμενης Καρπασίας βρίσκονται εκεί από τον καιρό των Λουζινιανών. Ο αρχαιολόγος υποθέτει ότι οι πέτρες μεταφέρθηκαν εκεί για να χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση εκκλησίας και μετά που ολοκληρώθηκε η εκκλησία έμειναν εκεί. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα σε δηλώσεις του «υπουργού» συγκοινωνιών Αχμέτ Κασίφ ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το «Ερτζάν» θα πρέπει να επιλυθούν γιατί με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και μια ενδεχόμενη επίλυσή του θα πρέπει το αεροδρόμιο να είναι έτοιμο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Το έγγραφο είναι ενώπιον της εισαγγελίας» αναφέρεται στην επιστολή του τέως «υπουργού» οικονομίας Σουνάτ Ατούν προς τον Ντερβίς Έργολου για την πρόσληψη μελών του Κόμματος Εθνικής Ενότητας σε θέση επιστάτη και γράφει ότι η εν λόγω επιστολή βρίσκεται στα χέρια του «εισαγγελέα» για γνωμάτευση αν προκύπτει ποινικό αδίκημα. Γράφει ακόμα ότι σε δηλώσεις του για την επιστολή ο ΓΓ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Κουτλάι Ερκ, είπε ότι η επιστολή αποτελεί «ντροπή» και αναμένει παραιτήσεις. Αλλού γράφει ότι έρευνα που έγινε για τα ΜΜΕ στα κατεχόμενα έδειξε ότι η εφημερίδα «Κίπρις» είναι η πρώτη σε αναγνωσιμότητα στα κατεχόμενα με ποσοστό 83,8%.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΜΜ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ