Η Liberation τινάζει τον Γιανουκόβιτς στον αέρα: Ένας αλήτης που έγινε Πρόεδρος

Ο Γιανουκόβιτς υπογράφει συμφωνία, το πλήθος φωνάζει «Παραιτήσου!»

Για τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, με το ταραγμένο παρελθόν, τίποτα δεν είναι σπουδαιότερο από την εξουσία, την περιουσία και τη φατρία του. Είναι άνθρωπος που άλλο λέει και άλλο κάνει. Αυτό του προσάπτουν, κυρίως, οι Ουκρανοί οι οποίοι ζητούν την παραίτησή του εδώ και 3 μήνες.

Τους είχε πει ότι θα προσανατόλιζε τη χώρα προς την Ευρώπη και είπε ψέματα. Σήμερα λέει ότι είναι έτοιμος να σταματήσει τη βία της αστυνομίας εναντίον της αντιπολίτευσης, αλλά οι ελεύθεροι σκοπευτές είναι πάντα στις θέσεις τους. Στα μάτια του, η εξουσία, η φατρία και η περιουσία του είναι σπουδαιότερα από τις ανθρώπινες ζωές, γράφει η Hélène DESPIC-POPOVIC, σε ένα άρθρο στη Liberation που τινάζει τον Γιανουκόβιτς στον αέρα, με τίτλο «Ο αλήτης που έγινε πρόεδρος».



Ο Γιανουκόβιτς είναι ένας άνθρωπος που δεν εγκαταλείπει, επίσης. Όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου δεν μίλησε. Από τότε δεν βγήκε σχεδόν ποτέ από την κατοικία του, μια ιδιοκτησία 137 στρεμμάτων, 40 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, στις όχθες του Δνείπερου. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ουκρανίας πρόκειται για ένα παλάτι 5 ορόφων, με μια κατοικία-ξενώνα 3 ορόφων, ένα γήπεδο γκολφ, ένα ιδιωτικό λιμάνι, έναν ιππόδρομο και μια πίστα για ελικόπτερα.

Το 2013 υποσχέθηκε ότι θα φέρει από την Κίνα επενδύσεις 5,8 δισ. ευρώ και από τη Ρωσία δάνειο 15 δισ. ευρώ, συν μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου. Αυτές ήταν και οι προεκλογικές υποσχέσεις του Γιανουκόβιτς, ο οποίος σχεδίαζε να αυξήσει και μισθούς ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2015.

Ο Γιανουκόβιτς εξαφανίστηκε μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004-2005 αλλά επανήλθε δύο φορές στα ηνία του κράτους. Μια φορά το 2006 ως Πρωθυπουργός του Γιουτσένκο και τη δεύτερη το 2010 όταν κέρδισε στον δεύτερο γύρο την Πρωθυπουργό της Πορτοκαλί Επανάσταστης Γιούλια Τιμοσένκο.

Ο άνθρωπος απέδειξε ότι δεν συγχωρεί ποτέ. Η ηγερία με τις τρέσες στα μαλλιά Τιμοσένκο βρέθηκε στη φυλακή παρά την καταδίκη του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και παρά τις εκκλήσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Προέρχεται από μια φτωχή οικογένεια ανατολικά της Ουκρανίας και αυτό δικαιολογεί εν μέρει την επιμονή του. Τον μεγάλωσε η γιαγιά του από την ηλικία των 2 ετών μετά τον θάνατο της μητέρας του. Ο Γιανουκόβιτς αλητεύει στο δρόμο και φυλακίζεται για 2 χρόνια για κλοπές και επιθέσεις.

Μπλέχτηκε ως απαρατσίκ στην τοπική διαπλοκή της περιοχής Donetsk όπου έγινε περιφερειάρχης.
Η επιρροή της πολιτικο-οικονομικής του φατρίας, η οποία αποκαλείται «Οικογένεια» στην Ουκρανία, όπως έλεγαν και για τον Μπόρις Γιέλτσιν στη Ρωσία το '90, δυσαρεστεί έντονα την κοινή γνώμη της χώρας. Κοντινοί του θεωρούνται ο ολιγάρχης Ρινάτ Αχμέτοφ, ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Ουκρανίας και ο γιος του Ολέξανδρος, οδοντίατρος 40 ετών που μέσα σε τρία χρόνια έγινε ένας από τους πλουσιότερους πολίτες της χώρας.

«Είχαμε προέδρους που επηρεάζονταν από ολιγάρχες. Ο Γιανουκόβιτς αποφάσισε να γίνει ολιγάρχης ο ίδιος» αναφέρει αντίπαλός του και προσθέτει: «Αν χάσει στην πολιτική θα τα χάσει όλα και επιπλέον θα πάει φυλακή».
Για τους αντιπάλους του θεωρείται αχυράνθρωπος της Ρωσίας που δεν έχει θέση στον νέο κόσμο της μετα-σοβιετικής επιχής. «Πριν από 40 χρόνια θα μπορούσε να είναι ένας ημι-δικτάτορας, αλλά οι καιροί άλλαξαν και δεν το καταλαβαίνει» δηλώνει πηγή της αντιπολίτευσης.

Ο πρώην αλήτης δεν ήταν εξαρχής άνθρωπος του Πούτιν. Αλλά είναι έτοιμος σε κάθε συμφωνία με τη Ρωσία αρκεί να ενισχύσουν τη θέση του και να διασφαλίσουν την περιουσία του. Κατά τα λοιπά δεν τον ενδιαφέρει αν η Ουκρανία βυθιστεί σε εμφύλιο ή κοπεί στα δύο. Πηγή Liberation


liberation.fr
iefimerida.gr

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ