Μέχρι την Τρίτη ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ουκρανία

Προθεσμία μέχρι την Τρίτη για σχηματισμό της νέας ουκρανικής κυβέρνησης έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής -και, πλέον, εκτελών χρέη προέδρου- Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ.
«Είναι προτεραιότητα» είπε μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής το μεσημέρι της Κυριακής.

Εντολή για σύλληψη του πρώην υπουργού Εσόδων και του πρώην γενικού εισαγγελέα.
Τη σύλληψη του πρώην υπουργού Εσόδων Ολεκσάντερ Κλιμένκο και του πρώην γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Πσόνκα διέταξε το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Ο Ολεχ Μαχνίτσκι που εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι «μια έρευνα έχει αρχίσει και μια ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα εργάζεται για τη προφυλάκιση των προσώπων αυτών προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».
Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ είπε επίσης στο κοινοβούλιο ότι η αστυνομία συνεργάζεται με την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για τη διεξαγωγή έρευνας «σοβαρών εγκλημάτων κατά του ουκρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαπράχθηκαν από πρώην αρχηγούς του κράτους».

Αρχηγική εμφάνιση Τιμοσένκο: Συνεχίστε τις διαδηλώσεις

Έκκληση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις απήυθυνε προς τους συγκεντρωμένους στην Πλατεία Ανεξαρτησίας η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία αφέθηκε ελεύθερη με απόφαση της ουκρανικής Βουλής.

«Μέχρι να ολοκληρώσετε τη δουλειά αυτή, κανείς δεν έχει δικαίωμα να φύγει, γιατί κανείς δεν μπορεί να κάνει αυτό που εσείς έχετε κάνει, έχουμε εξαλείψει αυτόν τον καρκίνο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 «Αυτή είναι η νίκη σας, εσείς είστε οι ήρωες» είπε ξεκινώντας την ομιλία της ενώπιον περίπου 50.000 πολιτών, οι οποίοι της επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Καθισμένη σε αναπηρικό καροτσάκι λόγω της ταλαιπωρημένης υγείας της, η Τιμοσένκο  ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την απογοήτευση που εισέπραξαν από τους πολιτικούς.

Παράλληλα υποσχέθηκε ότι όσοι είναι υπεύθυνοι για όσα συνέβησαν θα λογοδοτήσουν.

«Όταν οι ελεύθεροι σκοπευτές χτυπούσαν στο ψαχνό τους συντρόφους μας, αυτές οι σφαίρες θα πονάνε πάντα. Αν δεν κυνηγήσουμε τους υπευθύνους θα νιώθουμε πάντα ντροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ουκρανία «θα διαλυθεί χωρίς εσάς», είπε η Τιμοσένκο στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και τόνισε  ο Βίκτρο Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να υποχρεωθεί να έλθει στη Μειντάν για να λογοδοτήσει ενώπιον των πολιτών.

Νωρίτερα, στις πρώτες δηλώσεις μετά την αποφυλάκιση της από το Χάρκοβο, έδωσε το στίγμα της ομιλίας της, τονίζοντας ότι «η δικατορία έπεσε», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως στο εγγύς μέλλον η Ουκρανία θα ενταχθεί στην Ε.Ε. «Είμαι βεβαία ότι η Ουκρανία θα γίνει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό θα τα αλλάξει όλα» είπε.

Η ΕΕ χαιρέτισε την αποφυλάκιση της Τιμοσένκο, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο να αναφέρει χαρακτηριστικά μέσω twitter: «Χαιρετίζω την απελευθέρωση της Τιμοσένκο. Μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι απαραίτητη για μία δημοκρατική Ουκρανία».

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε την αποφυλάκιση Τιμοσένσκο ως «ιστορική στιγμή για την Ουκρανία και την Ευρώπη».

Άγνωστο που βρίσκεται ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Την ίδια ώρα άφαντος είναι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος φημολογείται ότι προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να διαφύγει στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο επικαλέστηκε δηλώσεις του επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Συνόρων, ένα ιδιωτικό αεροσκάφος με τον Γιανουκόβιτς στις θέσεις των επιβατών επιχείρησε να αναχωρήσει από το Ντόνετσκ, με προορισμό τη Ρωσία, αλλά δεν του επιτράπηκε.

topontiki.gr
twitter.com/Kapouti

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ