Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 28/02/2014

Η ένωση διαφημιστών πραγματοποίησε χθες στα κατεχόμενα εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το «δικαστήριο» για την απόφαση του «δήμου» Λευκωσίας....
ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Οι αμοιβαίες επισκέψεις των δύο διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα, η απόρριψη του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις χθες από τη Βουλή, η ανακάλυψη μεγάλου αριθμού αρχαίων αντικειμένων στην Γαλινόπορνη είναι μερικά από τα κύρια θέματα των πρωτοσέλιδων στις πέντε τ/κ εφημερίδες.

Αναφορά γίνεται επίσης στην αυξανόμενη στήριξη προς τον Μουράτ Κανατλί, τις πολύ υψηλές τιμές λαχανικών και φρούτων, τα προβλήματα των εσπεριδοκαλλιεργητών, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Στοπ στις ιδιωτικοποιήσεις στο νότο» γράφει ότι χθες ήταν μια κρίσιμη μέρα για τον «νότο» και η Βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις στο οποίο επιμένει η Τρόικα, η οποία απογοητεύτηκε από το αποτέλεσμα και αναμένεται με ανυπομονησία το τι θα γίνει από δω και πέρα. Αλλού γράφει ότι η στήριξη στον Κανατλί αυξάνεται με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές να μεταφέρουν το θέμα στην Κομισιόν και να ζητούν από αυτή να το καταδικάσει και μια εκδήλωση με την συμμετοχή 11 οργανώσεων που διοργανώνεται σήμερα στην Λευκωσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Τουρκία έδωσε στο ψευδοκράτος 500 εκ δολάρια για να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με το οικονομικό πρωτόκολλο που έχουν υπογράψει, διαδικασία που θα επιβλέψει η τεχνική επιτροπή της τουρκικής «πρεσβείας».

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Συνάντηση πέντε ωρών» αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του Τ/κ διαπραγματευτή με τον ΓΓ του ελληνικού ΥΠΕΞ, την οποία ο Κουντρέτ Οζερσάι χαρακτήρισε καλή και εποικοδομητική. Σημειώνεται ότι και ο Ε/κ διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ, Φεριντούν Σινιρλίογλου. Αλλού γράφει για θησαυρό 3.200 χρόνων αναφέροντας ότι σε ανασκαφές στον λόφο του Βασιλιά στην Γαλινόπορνη ανακαλύφθηκαν αρχαία που η ηλικία τους φτάνει τα 3.200 πριν, κάνοντας λόγο για αγγείο που περιείχε περισσότερα από 40 αντικείμενα και για μια από τις πλουσιότερες ποσότητες ιστορικών αντικειμένων που βρέθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η ένωση διαφημιστών πραγματοποίησε χθες στα κατεχόμενα εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το «δικαστήριο» για την απόφαση του «δήμου» Λευκωσίας να καθαιρέσει όλα τα διαφημιστικά πανό συγκεκριμένης εταιρείας.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Καίνε τα χέρια» αναφέρεται στις τιμές λαχανικών και φρούτων και γράφει ότι είναι καυτές όπως η φωτιά και οι πολίτες που έχουν χάσει πλέον την αγοραστική τους δύναμη, δεν μπορούν να αγοράσουν με το κιλό, αλλά αγοράζουν με το κομμάτι. Αλλού γράφει για «διασταυρούμενες διαπραγματεύσεις» μετά από 55 χρόνια και αναφέρεται στις επισκέψεις Οζερσάι – Μαυρογιάννη σε Αθήνα και Άγκυρα αντίστοιχα. Σε άλλο θέμα ο νυν «δήμαρχος» Άγιου Επίκτητου θα είναι και πάλι ανεξάρτητος υποψήφιος δηλώνοντας ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί τους πολιτικούς καβγάδες και θέλει έργα και ηρεμία.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Άρχισαν καλά» αναφέρεται στις συναντήσεις Οζερσάι – Μαυρογιάννη σε Ελλάδα και Τουρκία και γράφει ότι και οι δύο διαπραγματευτές έμειναν ευχαριστημένοι. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στα οι εσπεριδοκαλλιεργητές προειδοποίησαν πως ενόσω οι τιμές των εσπεριδοειδών δεν καθορίζονται πολλά φρούτα θα μείνουν στα κλαδιά των δέντρων και γράφει ότι ο «κίτρινος χρυσός» (τα πορτοκάλια) είναι σε κίνδυνο. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ προειδοποίησε την Ρωσία να έχει έναν ισορροπημένο και εποικοδομητικό ρόλο στο Κυπριακό.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Θετικά» αναφέρεται στις συναντήσεις σε Άγκυρα και Αθήνα και γράφει ότι χθες καταγράφηκε μια πρωτιά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων με τις ταυτόχρονες επισκέψεις των δύο διαπραγματευτών στις δύο πρωτεύουσες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι άρχισε έρευνα εναντίον έξι ατόμων στην «αρχή ηλεκτρισμού» ΚΙΒ ΤΕΚ και στην ατζέντα υπάρχει το ενδεχόμενο απόλυσής τους. Αλλού γράφει ότι η αντίσταση έφερε αποτέλεσμα και ο κόσμος στις ελεύθερες περιοχές κατέβηκε στους δρόμους και στη Βουλή δεν πέρασαν οι ιδιωτικοποιήσεις.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΧΡ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ