Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 27/02/2014

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε πως πρώτη φορά οι Ε/κ τείνουν προς τη λύση.....
ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ
newzup.net
Η χθεσινή συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών, οι σημερινές επαφές Μαυρογιάννη και Οζερσάι σε Άγκυρα και Αθήνα και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις για την φυλάκιση του Μουράτ Κανατλί ως αντιρρησία συνείδησης, είναι τα κύρια θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Αναφορά γίνεται επίσης στη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των καθηγητών, στην απόλυση 88 ατόμων στο «δημόσιο», στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Το τέλος της επιστράτευσης» γράφει ότι η φυλάκιση με χειροπέδες του Μουράτ Κανατλί πυροδότησε αντιδράσεις ενάντια στην στρατοκρατία και το δικαίωμα άρνησης της στρατιωτικής θητείας και του αντιρρησία συνείδησης κερδίζει περισσότερη σημασία και πολλοί είναι αυτοί που αποφάσισαν να το χρησιμοποιήσουν. Αλλού γράφει ότι ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου δήλωσε πως στο τέλος του Μάρτη θα τερματιστεί η υπηρεσία 88 ατόμων που είχαν προσληφθεί στο «δημόσιο» το 2013 χωρίς να περάσουν εξετάσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην εκδήλωση διαμαρτυρίας χθες της συντεχνίας των καθηγητών KTÖEÖS ενάντια στην «νομοθεσία» για την ισοτιμία των μισθών, την οποία ονομάζουν «νόμο προσφυγοποίησης».

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Μοναδική εναλλακτική το να ζούμε μαζί» αναφέρεται στην χθεσινή συνάντηση των θρησκευτικών αρχηγών και την κοινή δήλωση που εξέδωσαν για τις διαπραγματεύσεις. Αλλού γράφει ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα στις «διασταυρούμενες επισκέψεις» των Οζερσάι και Μαυρογιάννη που γίνονται σήμερα σε Αθήνα και Άγκυρα αντίστοιχα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι άρχισε εκστρατεία συλλογής υπογραφών για τον Μουράτ Κανατλί  στα κατεχόμενα, ενώ μηνύματα συμπαράστασης έρχονται και από διεθνείς οργανισμούς.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Η οικονομία κακή, η ανεργία βάσανο» γράφει ότι σύμφωνα με την έρευνα του ευρωβαρόμετρου που έγινε μεταξύ 2-17 Νοεμβρίου 2013 κοινό βάσανο Τ/κ και Ε/κ είναι η ανεργία και η κακή οικονομία. Άλλου φιλοξενεί φωτογραφία των θρησκευτικών ηγετών από την συνάντησή τους χθες στο σπίτι του Πρέσβη της Σουηδίας στην Κύπρο και γράφει ότι έδωσαν μήνυμα στήριξης των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις Οζερσάι και Μαυρογιάννη σε Ελλάδα και Τουρκία με τον Τ/κ διαπραγματευτή να δηλώνει πριν φύγει ότι αυτές θα συμβάλουν στην δημιουργία ενός υγιούς διαλόγου.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Δεν πρέπει να πάμε πριν από το σχέδιο Ανάν» αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου πρώην ΥΠΕΞ Καράγιαλτσιν που ήταν φιλοξενούμενος σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Κίπρις και μεταξύ άλλων δήλωσε ότι στην Τουρκία οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η πολιτική για το Κυπριακό όχι. Αλλού γράφει ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες συναντήθηκαν χθες για την λύση και με κοινή τους δήλωση εξέφρασαν ικανοποίηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σε δηλώσεις του στην "Κίπρις" ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε πως πρώτη φορά οι Ε/κ τείνουν προς τη λύση.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Συμβολή στη διαδικασία εκδημοκρατικοποίησης» φιλοξενεί δηλώσεις του φυλακισμένου Μουράτ Κανατλί στην εφημερίδα όπου, μεταξύ άλλων, λέει ότι περιμένει την τυπική οριστικοποίηση της έφεσης, χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία αντιδημοκρατική και δηλώνει πως έχει παραβιαστεί η παράγραφος 9 της ευρωπαϊκής σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλού γράφει για κρίση συνεργασίας μεταξύ ΚΕΕ και ΔΚ ενόψει «τοπικών εκλογών» και η τελευταία και τελική απόφαση του ΔΚ θα ληφθεί την Παρασκευή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον τερματισμό των καθηκόντων 88 ατόμων που είχαν προσληφθεί επί Ιρσέν Κιουτσιούκ.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΜΚ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ