Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 24/02/2014

«Είναι πιθανή η λύση με δεξιούς ηγέτες» αναφέρεται σε δηλώσεις του Τ/κ διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι ........
ΚΥΠΕ - Τζουλιάνα Βιολάρη - ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες με κύρια τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στον κυπριακή ΑΟΖ, το θέμα της Αμμοχώστου, τις δηλώσεις του Τ/κ διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι ότι με δύο δεξιούς ηγέτες υπάρχει πιθανότητα λύσης του Κυπριακού, αλλά και της εκδήλωση, που έγινε χθες για τη στήριξη του συνδέσμου καρκινοπαθών στα κατεχόμενα.

Με τίτλο «Θα φύγουμε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και γράφει ότι η ε/κ πλευρά θα αποχωρίσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν η Τουρκία συνεχίσει τη προκλητική της στάση και τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Γράφει ακόμα ότι, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν σχέδιο αναστύλωσης της πόλης της Αμμοχώστου, το οποίο και θα χρηματοδοτήσουν. Αλλού η εφημερίδα, αναφέρεται σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατοίκων συγκροτήματος κατοικιών στο κατεχόμενο Δίκωμο, οι οποίοι ζητούσαν όπως γίνει δρόμος ευκολότερης πρόσβασης στα σπίτια τους.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Είναι πιθανή η λύση με δεξιούς ηγέτες» αναφέρεται σε δηλώσεις του Τ/κ διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι και γράφει ότι ο κ. Οζερσάι είπε ότι η ιστορία έχει βάλει στην πολιτική αρένα δύο δεξιούς ηγέτες και αν οι δύο αυτοί ηγέτες καταφέρουν να φτάσουν σε λύση τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να πεισθούν οι πολίτες να την αποδεχτούν. Είπε ακόμα ότι σημαντική είναι και η συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ιστοσελίδα Care 2 στις ΗΠΑ έχει συμπεριλάβει στη λίστα της με τις οκτώ πιο έντονες γυναικείες προσωπικότητες της Ευρώπης, τη λεγόμενη πρόεδρο της «βουλής» στα κατεχόμενα Σιμπέλ Σιμπέρ, γράφοντας ότι είναι μια από τις οκτώ γυναίκες σε ισχυρές θέσεις.  Ακόμα γράφει ότι η εκδήλωση στήριξης των καρκινοπαθών που έγινε χθες στα κατεχόμενα θύμιζε καρναβάλι, αφού το χρώμα που επικρατούσε ήταν το πορτοκαλί και υπήρχαν μπαλόνια, ενώ σε αυτό έλαβαν μέρος και Ε/κ και Βρετανοί.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Ξεραθήκαμε» αναφέρει ότι οι λιγοστές βροχές που έπεσαν μέχρι και σήμερα δεν είναι αρκετές για να γεμίσουν τα φράγματα, τα οποία θυμίζουν ξεραμένα τοπία. Τον Οκτώβριο του 2013 η πληρότητα των φραγμάτων ήταν 27,1%, ενώ σήμερα 23,6%. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα σε συνέντευξη του «βουλευτή» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και πρώην υπεξ των κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος είπε ότι παρά τις αντίθετες απόψεις που έχει με τον ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό αυτές περιθωριοποιούνται και προτεραιότητα παραμένει η επίλυση του προβλήματος. Γράφει ακόμα ότι μετά και όλες τις περιπτώσεις για μη κατάλληλα προϊόντα στην αγορά επιτέλους θα συζητηθεί στη «βουλή» το λεγόμενο νομοσχέδιο ασφάλειας των τροφίμων.

Με τίτλο «Ας μην ζήσει κανείς στο μέλλον αυτά που έχω ζήσει εγώ», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), αναφέρεται σε δηλώσεις του Τ/κ διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος είπε ότι σε όποια κοινότητα και αν ανήκεις στο νησί αυτό, η πολιτική κατάσταση επηρεάζει το ίδιο. «Είμαι και εγώ ένας από τους επηρεαζόμενους. Έφυγα από το σπίτι μου στην ηλικία των έξι. Έχασα τον πατέρα μου και την περιουσία μας. Καταλαβαίνω τις ανησυχίες των Ε/κ που επηρεάζονται από την κατάσταση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Οζερσάι. Αλλού γράφει ότι για φιλανθρωπικούς σκοπούς συγκεντρώθηκαν χθες πλήθος κόσμου για να μαζέψει λεφτά αλλά και για να εκφράσει τη συμπαράστασή του προς τους ανθρώπους που υποφέρουν από καρκίνο. Ακόμα αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen, ο οποίος είπε ότι η λύση του Κυπριακού θα επηρεάσει τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ευρώπης.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Ένταση στην πολιτική» γράφει ότι οι δηλώσεις του «βουλευτή» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και πρώην υπεξ των κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου εναντίον του Τ/κ διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι ότι «είναι ένα άτομο που ξέρει ποιοι είναι οι περιορισμοί του» έχουν σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κομματικούς κύκλους στα κατεχόμενα. Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα Τ/κ πολιτικοί κατηγορούν τον κ. Ερτουγρούλογλου για «άσκοπες» και «άτοπες» δηλώσεις εναντίον του Οζερσάι, ειδικά σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό, αφού θα έπρεπε να στηρίζεται ο Τ/κ διαπραγματευτής. Ακόμα γράφει ότι, δεν πρέπει ο καρκίνος να γίνει η μοίρα μας, αλλά θα πρέπει όλοι μαζί να στηρίζουμε τους ασθενείς ώστε να νικήσουν την ασθένεια αυτή, ενώ αναφορά γίνεται και στη χθεσινή εκδήλωση στήριξης προς τους καρκινοπαθείς. Η εφημερίδα ανακοινώνει ακόμα ότι από αύριο θα έχει καθημερινά άρθρα που αφορούν τις τοπικές «εκλογές» ενόψει αυτών που θα γίνουν τον Ιούνιο στα κατεχόμενα.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ//ΓΒΑ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ