Julia Roberts: Ποιο είναι το τραγικό μυστικό της;


Της Κάλλιας Καστάνη 

Στα 46 της, η Julia Roberts είναι μια σούπερ-σταρ.

Όμορφη, πλούσια, ευτυχισμένη μητέρα τριών παιδιών, πάντα ευγενική με τον τύπο και τους αμέτρητους fans της, στους οποίους χαρίζει το τεράστιο «ραδιενεργό» χαμόγελό της. Το χαμόγελο που μπορεί να κρύβει μια τραγωδία.

«Η δυστυχία αγαπάει την οικογένεια» - αυτή είναι η φράση-κλειδί του «August: Οsage County», της τελευταίας ταινίας όπου πρωταγωνιστεί η «γλυκιά αγαπημένη» όλης της Αμερικής.

Οι κριτικοί την αποθεώνουν, λένε πως η Julia Roberts ερμηνεύει με «πάθος και εσωτερικότητα» την Barbara Weston, τη νεαρή γυναίκα που επιστρέφει στο πατρικό της για την κηδεία του πατέρα της, κι εκεί βρίσκεται αντιμέτωπη με μια -μισότρελη από τα χάπια, δεσποτική, ανυπόφορη- μητέρα και το άλγος μιας δυσλειτουργικής οικογένειας.



Είναι σχεδόν ειρωνικό: την ίδια ακριβώς εποχή, οι μνήμες της δικής της, σκοτεινής οικογενειακής ιστορίας επιστρέφουν για να τη στοιχειώσουν…

ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ
Είναι εκεί: σε βρωμερούς ψιθύρους, σε δημοσιεύματα που γράφουν πολλά και υπονοούν περισσότερα. Στις φήμες πως η Julia υπέφερε μια τραγική παιδική ηλικία, στα χέρια του αλκοολικού, παιδόφιλου πατριού της Michael Motes, ο οποίος κακοποιούσε συστηματικά την ίδια και τα αδέλφια της. Στους υπαινιγμούς πως ίσως το τεράστιο χαμόγελο με το οποίο την έμαθε όλος ο πλανήτης ίσως και να μην είναι αυθεντικό. Ίσως, λένε, «η Julia χρειάστηκε να μάθει να υποκρίνεται από πολύ νωρίς…».
Την ιστορία ανακίνησε η εγγλέζικη Mirror, η οποία δημοσίευσε και μια παιδική, άγνωστη φωτογραφία της σταρ, από τα Χριστούγεννα του 1978. Στη vintage πόζα, όλη η οικογένεια στέκεται μπροστά στο τζάκι και κοιτάζει χαρούμενη το φακό. Η μητέρα της, η Βetty, κρατάει αγκαλιά την 3χρονη, Nancy. Στο κέντρο, η μεγαλύτερη αδελφή της, η Lisa -μόλις 13 χρονών τότε- και η 11χρονη Julia, χαμογελαστές. Ο Motes, στην άκρη, με κομψή pochette, μπουτονιέρα, τσιγάρο στο ένα χέρι. Σκυθρωπός.

Ο βιολογικός πατέρας της ηθοποιού, ο Walter Grady Roberts πέθανε ένα χρόνο πριν τραβηχτεί αυτή η φωτογραφία. Ξαφνικά και τραγικά. Από καρκίνο του λάρυγγα, στα 44 του. Aλλά ήδη, μέχρι τότε, η Julia δεν τον έβλεπε και πολύ συχνά - ο Walter και η Betty, είχαν χωρίσει, το 1972. Oκτώ μήνες αργότερα, η Betty ξαναπαντρεύτηκε με τον -κατά 11 χρόνια μικρότερό της- Michael Motes, έναν καταφερτζή έμπορο έργων τέχνης. Μετακόμισαν σε ένα μικρό σπίτι, στη Smyrna, της Τζόρτζια, τα παιδιά πήγαν σε ένα κοντινό σχολείο. Ο Motes, ήταν ο μόνος «πατέρας» που γνώρισε η Julia.  

Αλλά ήταν πέρα για πέρα, ακατάλληλος γονιός. Τον περισσότερο καιρό ήταν άνεργος και η Betty δούλευε από το πρωί ως το βράδυ, για να κερδίζει το ψωμί της οικογένειας. Πίσω, στο σπίτι, ο Michael έπινε σαν νεροφίδα. Όταν μεθούσε γινόταν βίαιος, κακός. Τα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για τρομερούς καυγάδες που τέλειωναν με ουρλιαχτά, σπασίματα και ξύλο - σε μια τέτοια περίπτωση, εκείνος διέλυσε το walkman της Julia, πετώντας το σε έναν τοίχο. Η μικρή, δεν μιλούσε σε κανέναν για όσα περνούσε στο σπίτι και προτιμούσε να κοιμάται στις φίλες της για να αποφεύγει τις συναντήσεις με τον πατριό της.  

Σε μια από τις πιο πρόσφατες βιογραφίες της σταρ, με τίτλο «Julia: Η ζωή της» ο συγγραφέας James Spada γράφει πως η Roberts «έτρεμε και σιχαινόταν τον Μοtes», o οποίος «είτε αγνοούσε, είτε βασάνιζε και κορόιδευε τις θετές του κόρες».   Ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια, ο ηθοποιός Eric Roberts είχε επίσης μιλήσει σε παλαιότερες συνεντεύξεις τους για τον πατέρα-τέρας, που τους μεγάλωσε. «Ήταν γνωστό στο μέρος όπου μεγαλώσαμε πως o Motes ήταν φρικιό. Θέλω να πω, θα τον ξεχώριζες, ακόμα και σε ένα πλήθος με άλλους 10.000 ανθρώπους. Το αν παντρεύτηκε τη μητέρα μου για να είναι κοντά στα παιδιά της, είτε όχι, δεν μπορώ να το γνωρίζω, αλλά ο γάμος αυτός δεν ήταν καλή απόφαση, ούτε το πιο υγιές πράγμα για μας.

Ο άντρας της μητέρας μου με τρομοκρατούσε και με κακοποιούσε και φοβάμαι ότι το ίδιο έκανε και στις αδελφές μου, Julia και Lisa», είχε δηλώσει ο 57χρονος. Έτρεμα και μόνο στην ιδέα του τι θα έπρεπε να υπέμεναν οι καημένες, ζώντας μαζί του».

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, θα μείνει ίσως για πάντα ένα μεγάλο μυστήριο - μια βρώμικη ιστορία από κείνες που δεν είναι και πολύ συνετό να σκαλίζεις, για να μη σε πνίξουν οι μυρωδιές του βούρκου. Κάποια ρεπορτάζ, υπονοούν πως ο Motes ήταν γνωστός παιδόφιλος.

Ο Enquirer, γράφει πως ο πατριός της Roberts είχε ασελγήσει σεξουαλικά σε ένα 13χρονο αγόρι -γιο μιας φιλικής οικογένειας- την εποχή που η Julia ήταν μόλις 10 χρονών. Ένας άλλος άντρας, ονόματι Shawn Melton, δήλωσε το 1992, σε μια συνέντευξη πως ο Μotes τον εκβίαζε για να κάνουν σεξ, επί πέντε χρόνια όταν ήταν ακόμα ανήλικος. Μάλιστα, είχε επιχειρήσει να τον «πασάρει» και σ’ έναν φίλο του. «Ο Μotes κακοποιούσε παιδιά κατ’ εξακολούθηση», ισχυρίστηκε ο Melton.

«Προσπάθησα να βρω στοιχεία για να τον καταγγείλω και να τιμωρηθεί, αλλά δεν τα κατάφερα».   Αλήθεια ή ψέματα, ο γάμος της μητέρας της Roberts και του Michael Motes κράτησε συνολικά 11 χρόνια, από το 1972 ως το 1983. Στην αίτηση διαζυγίου της, η Betty ανέφερε ως αιτία χωρισμού τη «βίαια μεταχείριση». Αργότερα, θα δήλωνε πως αυτός o γάμος ήταν «το μεγαλύτερο λάθος της ζωής της».  

Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ JULIA
Μετά το διαζύγιο, ο Motes δεν κράτησε καμιά επαφή με την Betty ή τα παιδιά. Σήμερα, ο 68χρονος πια άντρας, ζει στη Marietta της Τζόρτζια, μόλις 13 μίλια από το σπίτι όπου μεγάλωσε η ηθοποιός. Είναι ένας λιγομίλητος άντρας χωρίς ιδιαίτερες κοινωνικές σχέσεις - ο περισσότερος κόσμος αγνοεί ότι ήταν κάποτε πατριός μιας από τις μεγαλύτερες Αμερικανίδες σταρ.

Τον ξέρουν ως συνταξιούχο αντικέρ, που τρέφει πάθος για τον αμερικάνικο εμφύλιο και την ιστορία του. Πλέον, συγκατοικεί με τον σύντροφό του (σ.σ. μες στα χρόνια αποδέχτηκε, λέει, πως ήταν ένας «καταπιεσμένος ομοφυλόφιλος»), ενώ προσφέρει και εθελοντική εργασία στην ενορία του.

Πρόσφατα, όταν τα Μέσα τον προσέγγισαν για να μιλήσει για τον ρόλο του στην ανατροφή της Julia, αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις. «Δεν δίνω συνεντεύξεις. Η απάντησή μου είναι “όχι” και δεν χρειάζεται να τη δικαιολογήσω. Δεν θα μιλήσω τη δεδομένη στιγμή.

Δεν μίλησα όταν οι καταγγελίες δημοσιοποιήθηκαν την πρώτη φορά, δεν θα μιλήσω και τώρα. Υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις. Γράφω ένα βιβλίο για τη ζωή μου κι έτσι θα πω και τη δική μου πλευρά της ιστορίας».  

Με τη σειρά της, αν και κατά καιρούς έχει δεχθεί ερωτήσεις για την οικογένειά της, η Julia Roberts -γράφει η εφημερίδα Mirror- δεν έχει μιλήσει ποτέ δημοσίως για τον πατριό της. Μία φορά μόνο, αρκέστηκε να πει: «Έχω πολύ ισχυρή άποψη για τα πράγματα, αλλά έχω επίσης και μια ετεροθαλή αδελφή, που είναι παιδί της μητέρας μου από το δεύτερο γάμο της. Από σεβασμό για κείνη και για τη μητέρα μου, δεν πιστεύω ότι θα ήταν δίκαιο να μιλήσω».  

Και; Τι να σημαίνει αυτό; Θυμάται; Ή ξέχασε; Το παλιό σπίτι της, στη Smyrna, αυτό που πιθανόν έκλεισε στους τοίχους του τους εφιάλτες της, είναι σήμερα κέντρο επανένταξης πρώην κρατουμένων - άλλη μια ειρωνεία. Το παλιό της υπνοδωμάτιο χρησιμοποιείται ως γραφείο.
Ο James Byrd, ο διευθυντής του κέντρου, θυμάται ακόμα την ημέρα, πριν από έξι χρόνια, όταν έξω από το κτίριο πάρκαρε μια μαύρη λιμουζίνα. Θυμάται, την έκπληξή του, όταν είδε να βγαίνει από μέσα, η… Julia Roberts. «Μας ρώτησε τι είχε γίνει με το σπίτι και αν θα μπορούσε να ρίξει μια ματιά τριγύρω. Ήταν πολύ γλυκιά και ευγενική, δεν μπορούσες να μην τη συμπαθήσεις.
Είχα ακούσει πως είχε περάσει δύσκολα όταν έμενε εδώ.
Υποθέτω πως το μέρος ήταν γεμάτο με αναμνήσεις για κείνη…».

Περιοδικό Down Town
uk.eonline.com
elita.philenews.com

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ