Ήλιος, το καλύτερο φάρμακο για την πίεση

Ο ήλιος κάνει καλό στην καρδιά. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ομάδα Βρετανών ερευνητών, που ανακάλυψε ότι η έκθεση στο ηλιακό φως συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Αν και οι γιατροί συνιστούν να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, οι Βρετανοί ερευνητές τονίζουν ότι η λογική έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για την καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σαουθάμπτον και του Εδιμβούργου η έκθεση στον ήλιο μεταβάλλει τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) στο δέρμα και στο αίμα, επιφέροντας με τον τρόπο αυτό μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ο Μάρτιν Φίλις, καθηγητής Πειραματικής Ιατρικής και Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και ένας από τους επικεφαλής της μελέτης τονίζει: "Το μονοξείδιο του αζώτου και τα προϊόντα της διάσπασης του, που είναι γνωστό ότι υπάρχουν σε αφθονία στο δέρμα, εμπλέκεται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Με την έκθεση στον ήλιο μικρές ποσότητες μονοξειδίου του αζώτου μεταφέρονται από το δέρμα στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας τον μυϊκό τόνο των αιμοφόρων αγγείων. Η μείωση του μυϊκού τόνου κάνει τα αγγεία πιο ελαστικά με αποτέλεσμα η αρτηριακή πίεση να μειώνεται".

Στο μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Investigative Dermatology», πήραν μέρος 24 εθελοντές, των οποίων  το δέρμα  εκτέθηκε σε υπεριώδη ακτινοβολία από λάμπες μαυρίσματος σε δυο διαφορετικές συνεδρίες διάρκειας 20 λεπτών. Στην πρώτη συνεδρία οι εθελοντές εκτέθηκαν τόσο στην υπεριώδη ακτινοβολία όσο και στη θερμότητα που εξέπεμπαν οι λάμπες. Στη δεύτερη οι ερευνητές είχαν μπλοκάρει την υπεριώδη ακτινοβολία έτσι ώστε το δέρμα των εθελοντών να εκτίθεται μόνο στη θερμότητα από τις λάμπες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία προκάλεσε διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τα επίπεδα των μεταβολιτών του μονοξειδίου του αζώτου στην κυκλοφορία του αίματος χωρίς να επιφέρει μεταβολές στα επίπεδα της βιταμίνης D. Περαιτέρω πειράματα των ερευνητών έδειξαν ότι καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των μεταβολών έχουν τα αποθέματα μονοξειδίου του αζώτου που υπάρχουν ήδη στα ανώτερα στρώματα του δέρματος.

 "Το να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, όμως το να μην εκτιθέμεθα καθόλου στον ήλιο από φόβο ή εξαιτίας ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων", καταλήγει ο δρ. Φίλις.

ΠΗΓΕΣ
dailymail.co.uk
ifairer.com
boro.gr
noaanews.noaa.gov
mnn.com

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ