Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 23/1/2014


ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ
________________________________________
Συνεχίζεται ο απόηχος του πολύνεκρου τροχαίου στα κατεχόμενα, καθώς χθες ήταν η κηδεία του τρίτου θύματος, ενώ η βαριά τραυματισμένη φέρεται να παλεύει για να κρατηθεί στη ζωή. Πρωτοσέλιδα γίνεται, επίσης, αναφορά σε νέο σκάνδαλο που αφορά τη διοχέτευση στην αγορά στα κατεχόμενα απομιμήσεων προϊόντων, συμφωνία για ενοικιαστήριο βενζινάδικου με την υπογραφή ενός νεκρού, η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και οι επιπτώσεις που έχει, καθώς και εξελίξεις ή δηλώσεις που αφορούν το Κυπριακό.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Ενοικιαστήριο με το θάνατο» γράφει ότι η συμφωνία για την ενοικίαση σταθμού βενζίνης κοντά στην Κερύνεια για άλλα δέκα χρόνια υπογράφηκε την 1η Ιουλίου 2013 και σε αυτή βρίσκονται οι υπογραφές του εργολάβου Ογούζ Οζγιαλτσίν που πέθανε εννιά μήνες πριν και του Ερόλ Ουσλουτζιάν που καταζητείται από την «αστυνομία» εδώ και 4 χρόνια για μη εφαρμογή «δικαστικής» απόφασης. Σε άλλο  θέμα αναφέρει ότι έντονη κριτική για τα όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα με αφορμή και τους θανάτους στα πρόσφατα τροχαία, άσκησε στην Τουρκία ο γγ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων (KTÖS), Σενέρ Ελτζίλ, λέγοντας πως αυτοί που ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση μαζί με τους αρμόδιους της Τουρκίας μπορούν τώρα «να θαυμάσουν τα έργα τους». Αλλού γράφει ότι σε δασική περιοχή κοντά στον Άγιο Σέργιο βρέθηκε η σορός ενός άνδρα που αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένας 50χρονος από την Μερδίνη της Τουρκίας που είχε έρθει στα κατεχόμενα ως τουρίστας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Εκπαίδευση στον κήπο» γράφει ότι η «αρχή ηλεκτρισμού» που κόβει το ρεύμα σε όσους χρωστούν το πράττει και για τα σχολεία, καθώς χθες σε σχεδόν 10 σχολεία στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας διακόπηκε η παροχή με αποτέλεσμα οι μαθητές να κάνουν μάθημα στην αυλή. Αλλού γράφει ότι χθες κηδεύτηκε το τρίτο θύμα του πολύνεκρου τροχαίου αρχές της εβδομάδας, της Φιγκέν Αρκίν, με την μητέρα να κουβαλά κλαίγοντας το φέρετρο της κόρης της, όπως δείχνει και η φωτογραφία που δημοσιεύεται. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης έστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ ζητώντας του να πείσει την ε/κ πλευρά να αποδεχθεί την πρότασή της (για το κοινό ανακοινωθέν) ή να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Προϊόντα απομιμήσεις» γράφει ότι μια εταιρεία προσπάθησε να διοχετεύσει στην αγορά στα κατεχόμενα προϊόντα απομιμήσεις της εταιρείας Τουζότ και η διαφορά φαίνεται στην ετικέτα του προϊόντος που αναφέρεται σε ποικιλία λαχανικών. Υπολογίζεται ότι έχουν διατεθεί 144 χιλιάδες τέτοιων πακέτων που η αξία τους φτάνει τις 100 χιλιάδες ΤΛ (33,3 χιλιάδες ευρώ περίπου). Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Γάλλου Πρέσβη στην Κύπρο, Ζιαν Λουκ Φλορέντ στην εφημερίδα ο οποίος τόνισε πως η λύση είναι προς όφελος των Κυπρίων και η διχοτόμηση θα φέρει ζημιά σε όλους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η σορός που βρέθηκε κοντά στον Άγιο Σέργιο και ανήκει στον Αχμέτ Αϊμπάκ μπορεί να είναι αποτέλεσμα εγκλήματος.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Η κοινωνία αναστατωμένη» γράφει ότι τα συνεχόμενα τροχαία στα κατεχόμενα με τέσσερις αδικοχαμένους νέους έχουν δημιουργήσει θυμό και αγανάκτηση και μετά τους συνδέσμους για την οδική ασφάλεια και άλλες οργανώσεις των πολιτών απευθύνουν μήνυμα προς τους αρμοδίους ότι η λήψη μέτρων είναι προϋπόθεση. Αλλού αναφέρει ότι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο πρώην Υπουργός, Νίκος Ρολάνδης είπε, μεταξύ άλλων, στη διαδικασία των συνομιλιών πρέπει να συμπεριληφθούν και τα θέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αντιπροσωπεία του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας είχε εντατικές επαφές στις Βρυξέλλες και συζήτησε για το Κυπριακό και τις ευρωεκλογές.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Στους ώμους της μάνας το φέρετρο» έχει ολοσέλιδη φωτογραφία την μητέρα της Φιγκέν Αρκίν, της καθηγήτριας που έχασε τη ζωή της στο πολύνεκρο δυστύχημα, να κουβαλά το φέρετρο της κόρης της στην κηδεία που έγινε χτες στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι η Ντιλέκ Γιλμάζ που τραυματίστηκε κρίσιμα στο ίδιο τροχαίο δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε εγκύκλιο στην «νότια» Κύπρο εναντίον της σπατάλης ρεύματος και γράφει πως στις κρατικές υπηρεσίες θα υπάρχει περιορισμός στο ηλεκτρικό.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ