Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 30/01/2014

Η επίσκεψη του Οζκάν Γιορκαντζίογλου στην Άγκυρα, η ραγδαία άνοδος του συναλλάγματος, οι επιπτώσεις της στην οικονομία και τα μέτρα που έχουν ληφθεί....
ΚΥΠΕ - Μαρία Σιακαλλή - ΛΕΥΚΩΣΙΑ
________________________________________
Η επίσκεψη του Οζκάν Γιορκαντζίογλου στην Άγκυρα, η ραγδαία άνοδος του συναλλάγματος, οι επιπτώσεις της στην οικονομία και τα μέτρα που έχουν ληφθεί,  η συζήτηση για το «νομοσχέδιο» που προβλέπει την μείωση της στρατιωτικής θητείας απασχολούν σήμερα τις πέντε τ/κ εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Δεν υπάρχει λύση» αναφέρει ότι το «υπουργικό συμβούλιο» το οποίο εξέτασε χθες το ζήτημα της ραγδαίας ανόδου του συναλλάγματος και της ραγδαίας πτώσης της ΤΛ, δεν κατάφερε να βρει καμία λύση για αυτούς που έχουν δάνεια σε ξένο νόμισμα και πληρώνουν τις δόσεις τους σε ξένο νόμισμα. Αλλού γράφει ότι το «βιομηχανικό επιμελητήριο» προειδοποιεί ότι το γεγονός ότι δεν έγινε αναδιάρθρωση των δανείων σε ξένο συνάλλαγμα, θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα την κοινωνική κατάρρευση και την πτώχευση των επιχειρήσεων, και ζητάν όπως ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τρεις νέοι έχουν συλληφθεί για κατοχή 1,53 γραμμάρια κάνναβης. Η εφημερίδα κατακρίνει το γεγονός, τονίζοντας ότι σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ολλανδία, η κατοχή κάνναβης δεν είναι καν παράνομη και σε χώρες που είναι παράνομη, οι χρήστες δεν συλλαμβάνονται αλλά μεταφέρονται σε κέντρα αποτοξίνωσης.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Ανοίγματα στο θέμα της φορολογίας» γράφει ότι η «κυβέρνηση» άρχισε να παίρνει κάποια μέτρα για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που δημιούργησε η ραγδαία άνοδος του συναλλάγματος, τον τελευταίο καιρό, αναφέροντας ότι χθες το «υπουργικό συμβούλιο» ενέκρινε 8 «νομοσχέδια» σχετικά με οικονομικά θέματα και την ασφάλεια των τροφίμων. Αλλού γράφει ότι ο Οζκάν Γιορκανζτζίογλου, μετά τους 6 μήνες «πρωθυπουργίας» του, πραγματοποιήσει σήμερα τις πρώτες του συναντήσεις στην Άγκυρα, ως προσκεκλημένος του Ερντογάν. Τον Γιορκαντζίογλου συνοδεύει ο «υπουργός εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άρχισε χθες στη «βουλή» η συζήτηση για το «νομοσχέδιο» που προβλέπει τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, το οποίο είχε καταθέσει ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Αμπάε Σινάι.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Τραγωδία» αναφέρει ότι χθες το πρωί, 40χρονος εργάτης που δούλευε σε λατομείο στα κατεχόμενα, έχασε την ζωή του, όταν η μπουλντόζα που οδηγούσε, έπεσε από ύψος 100 μέτρων. Ο άτυχος εργάτης είχε έρθει από την Τουρκία στα κατεχόμενα για να δουλέψει και είναι πατέρας 2 παιδιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι καταστράφηκαν 15 τόνοι γάλακτος στους οποίους εντοπίστηκε αφλατοξίνη, ουσία καρκινογόνα. Αλλού αναφέρει ότι η «κυβέρνηση» επέβαλε αύξηση στο φρέσκο γάλα της τάξης του 25 τοις εκατό, με αποτέλεσμα τις έντονες αντιδράσεις των γαλακτοπαραγωγών.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Η αγορά είναι ελπιδοφόρα» αναφέρει ότι η τελικά λειτούργησε η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, να αυξήσει τους τόκους των δανείων από 3,50 τοις εκατό σε 8 τοις εκατό, σε μια προσπάθεια της να εμποδίσει την άνοδο του συναλλάγματος, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του ξένου συναλλάγματος έναντι της Τουρκικής Λίρας να μειωθεί κατά 4 τοις εκατό.  Αλλού αναφέρει ότι ο σύλλογος «Ζωή χωρίς τροχαία δυστυχήματα» και η συντεχνία εκπαιδευτικών ΚΤΟΣ, με την στήριξη μαθητών του δημοτικού, πραγματοποίησαν πορεία ζητώντας από τους αρμόδιους να πάρουν μέτρα για την αποτροπή των τροχαίων δυστυχημάτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιορκανζτζίογλου, θα συναντηθεί σήμερα στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, με του οποίους, όπως ανακοίνωσε χθες, θα συζητήσει θέματα Κυπριακού, ζητήματα που αφορούν στα κατεχόμενα και τις σχέσεις κατεχομένων και Τουρκίας.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Αναζήτηση λύσης» αναφέρει ότι και στη Τουρκία και στα κατεχόμενα, οι αρμόδιοι κάνουν εντατικές προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που δημιουργεί η ραγδαία άνοδος το συναλλάγματος. Στο ίδιο θέμα αναφέρει ότι ανάμεσα στις αποφάσεις που πήρε χθες το «υπουργικό συμβούλιο» για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, είναι η μείωση του ΦΠΑ και του εταιρικού φόρου και η καταβολή του φόρου εισοδήματος σε δόσεις.  Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη «βουλή»για το «νομοσχέδιο» που προβλέπει τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, και γράφει ότι στη συζήτηση συμμετείχαν και αντιπρόσωποι της διοίκησης δυνάμεων ασφαλείας. Η συζήτηση στο θέμα αυτό, θα συνεχιστεί για εβδομάδες, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι αυτές τις μέρες εξετάζεται και το πολυσυζητημένο «νομοσχέδιο» για την αναδιάρθρωση του «δημόσιου» τομέα, που αφορά κυρίως τα κριτήρια και τις διαδικασίες πρόσληψης των «δημοσίων» υπαλλήλων.

(ΚΥΠΕ/ΜΣ/ΓΧΡ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ