Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 29/01/2014

Το θέμα της μεταβίβασης σε Ελληνοκυπρίους, τουρκοκυπριακής γης που βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.....
ΚΥΠΕ - Μαρία Σιακαλλή - ΛΕΥΚΩΣΙΑ
________________________________________
Το θέμα της μεταβίβασης σε Ελληνοκυπρίους, τουρκοκυπριακής γης που βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αυριανή επίσκεψη του Οζκάν Γιορκαντζίογλου στην Άγκυρα, η ραγδαία άνοδος του συναλλάγματος και οι επιπτώσεις στην οικονομία και οι δηλώσεις του Έρογλου σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν απασχολούν σήμερα τις πέντε τ/κ εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Πουλήθηκαν φτηνά» αναφέρει ότι ξεκαθαρίστηκε ότι η συνολική έκταση της γης στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, η οποία ανήκε σε Τουρκοκύπριους και μεταβιβάστηκε σε Ελληνοκυπρίους, κατά την περίοδο 1974-2013, φτάνει συνολικά τις 3 χιλιάδες 580 εκτάρια. Επίσης αναφέρει ότι τουρκοκυπριακή γη 460 εκταρίων, της οποίας η πραγματική αξία φτάνει τα 42 εκατομμύρια Ευρώ, πωλήθηκε για 33 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα η εφημερίδα γράφει ότι και πάλι, αυτό το ποσό θεωρείται αρκετά ικανοποιητικό σε σχέση με το ποσό που έχει δοθεί στους Ελληνοκύπριους από την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα το «υπουργικό συμβούλιο» θα εξετάσει το ζήτημα της ραγδαίας ανόδου του συναλλάγματος και της ραγδαίας πτώσης της ΤΛ και τις επιπτώσεις του στην οικονομία των κατεχομένων. Αλλού γράφει ότι αύριο ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιορκαντζίογλου, πάει στην Άγκυρα, μετά από πρόσκληση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Μεγάλη ζημιά στη βιομηχανία» γράφει ότι ο «πρόεδρος» του «βιομηχανικού επιμελητηρίου» Αλί Τσιραλί, δήλωσε ότι η αγορά των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στο βιομηχανικό τομέα, γίνεται με βάση τη ΤΛ και λόγω της ραγδαίας πτώσεις της το τελευταίο καιρό, αυτό είχε ως συνέπεια την πρόκληση ζημιάς της τάξης του 30 τοις εκατό. Αλλού γράφει ότι ο Οζκάν Γιορκανζτζίογλου, μετά τους 6 μήνες «πρωθυπουργίας» του θα πραγματοποιήσει αύριο την πρώτες του συναντήσεις στην Άγκυρα, ως προσκεκλημένος του Ερντογάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπογράφτηκε το πρωτόκολλο για την πραγματοποίηση σχεδίου το οποίο στοχεύει στην επανένταξη κατάδικων και κρατουμένων στην κοινωνία.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Σήμανε συναγερμός» αναφέρει ότι σήμερα ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιορκαντζίογλου, θα ανακοινώσει τα μέτρα που θα παρθούν για την διάσωση της οικονομίας, μεταξύ τους οι διευρύνσεις στα έσοδα του «κράτους»  από τα τέλη και τα δάνεια που θα εξασφαλίσει για τον ιδιωτικό τομέα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το «προεδρικό» ανακοίνωσε ότι η τελευταία πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για το κοινό ανακοινωθέν δόθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2013 και ότι δεν υπάρχει καινούρια πρόταση. Αλλού αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, χθες τα μεσάνυχτα, σε μια προσπάθεια της να εμποδίσει την άνοδο του συναλλάγματος, αποφάσισε μεταξύ άλλων όπως αυξήσει τους τόκους των δανείων από 3,50 τοις εκατό σε 8 τοις εκατό.
                                                                                
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Δεν θα κάνουμε χαλάστρα» αναφέρει ότι ο «πρόεδρος» Ντερβίς Έρογλου, ως απάντηση σε σχετικά δημοσιεύματα του ελληνοκυπριακού Τύπου, δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για το κοινό ανακοινωθέν δόθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2013 και ότι οι προσπάθειες καλής θέλησης της τουρκοκυπριακής πλευράς θα συνεχιστούν. Αλλού αναφέρει ότι μικροί πρόσκοποι στα κατεχόμενα έκαναν εκδήλωση σε κυκλικό κόμβο στο Κίονελι, με πανό, τραγούδια και ποιήματα παροτρύνοντας τους οδηγούς να είναι προσεχτικοί και να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας και υποψήφιος Γενικός Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Μπενγκιού Σιονάι, δήλωσε ότι οι πιθανότητες να κερδίσει στις ενδοκομματικές εκλογές είναι πολύ ψηλές.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Συναγερμός Συναλλάγματος» αναφέρει ότι ενώ το συνάλλαγμα σημειώνει ραγδαία άνοδο, οι εκπρόσωποι του τομέα καλούν την «κυβέρνηση» να λάβει σοβαρά μέτρα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σήμερα θα συζητηθεί το «νομοσχέδιο» για μείωση της στρατιωτικής θητείας, που είχε καταθέσει ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Αμπάε Σινάι. Αλλού γράφει ότι φοιτητές πανεπιστημίου δήλωσαν ότι με την άνοδο του ευρώ, δυσκολεύονται να πληρώσουν τα δίδακτρα και τα ενοίκια τους.

(ΚΥΠΕ/ΜΣ/ΓΧΡ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ