Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 27/01/2014

Συνεχίζεται και σήμερα ο απόηχος της κατρακύλας της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.....
ΚΥΠΕ - Τζουλιάνα Βιολάρη
________________________________________
Συνεχίζεται και σήμερα ο απόηχος της κατρακύλας της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, του ευρώ και της στερλίνας στις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ενώ άλλα κύρια θέματα είναι οι δηλώσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου σχετικά με το θέμα της κυριαρχίας, το θέμα της αλλαγής στο σύστημα και στις διαδικασίες για έκδοση αδειών οδήγησης και τα κριτήρια για την έκδοσή της αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στον κατεχόμενο Άγιο Αμβρόσιο.
Αζίζ Φενερμπαξέ
Με τίτλο «Όχι άδεια οδήγησης αλλά πρόσκληση θανάτου», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρει ότι μετά και τα τελευταία θανατηφόρα δυστυχήματα θα πρέπει να γίνουν στις αλλαγές στο σύστημα και στις διαδικασίες για την εξασφάλιση άδειας οδήγησης και γράφει ότι για να αποκτήσει κάποιος άδεια οδήγησης δεν ακολουθούνται οι κανόνες που είναι η γραπτή εξέταση, η σωστή εκπαίδευση των μελλοντικών οδηγών. Αλλού γράφει ότι, απελπισμένοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή πτώση της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας, φωνάζοντας ότι ενώ οι μισθοί τους είναι σε τουρκικές λίρες, εντούτοις τα δάνεια τους είναι σε ευρώ, με αποτέλεσμα να μην τους μένει τίποτα στην τσέπη. Γράφει ακόμα ότι οι οπαδοί της τουρκικής ομάδας Φενέρμπαχτσε καταδίκασαν χθες με εκδήλωσή τους τη σύλληψη και καταδίκη σε τρία χρόνια φυλάκισης του Προέδρου της ομάδας Αζίζ Φενέρμπαχτσε φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ξεσηκωμός λόγω του συναλλάγματος» αναφέρεται στη συνεχή πτώση της συναλλαγματικής αξία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, της στερλίνας και του ευρώ, με δραματικές, σύμφωνα με την εφημερίδα, επιπτώσεις στην οικονομία και στην καθημερινή επιβίωση των πολιτών, αφού ενώ οι μισθοί που είναι σε τουρκικές λίρες παρουσιάζουν μείωση, τα δάνεια, που είναι σε ευρώ, παραμένουν τα ίδια. Ακόμα γράφει ότι σε δηλώσεις του ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου αναφέρθηκε στη μειωμένη εισροή νερού στις ελεύθερες περιοχές και είπε ότι τελικά οι Ε/κ θα υποχρεωθούν λόγω έλλειψης νερού να ζητήσουν νερό από τους Τ/κ, οι οποίοι θα έχουν νερό από την Τουρκία. Επίσης, αναφέρει ότι οι ψεσινές βροχοπτώσεις κατέστησαν το δρόμο κατεχόμενης Λευκωσίας – Κερύνειας επικίνδυνο για τους οδηγούς.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Κτύπησε καρκίνος» αναφέρεται στην αύξηση κρουσμάτων καρκίνου στον κατεχόμενο Άγιο Αμβρόσιο λόγω της λειτουργίας στην περιοχή του σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας ενώ οι κάτοικοι σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι ακόμα και τα δέντρα έχουν ξεραθεί λόγω του καπνού και κατηγορούν τους «αρμόδιους» ότι δεν κάνουν τίποτα για το θέμα. Αναφέρεται ακόμα σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είπε ότι το θέμα της εκπροσώπησης των Τ/κ στο Κοινοβούλιο θα επιλυθεί με τη λύση του Κυπριακού. Επίσης, αναφέρεται σε δηλώσεις των μαθητών που πρώτευσαν στις εξετάσεις εισδοχής σε ιδιωτικά σχολεία.

Με τίτλο «Ο Έρογλου έχει αποδεχτεί τη μια κυριαρχία», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), γράφει ότι σε δηλώσεις του ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου είπε ότι παρόλο που το πιο δύσκολο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις ήταν το θέμα της κυριαρχίας, εντούτοις έχουν καταφέρει να βρεθεί μια ειδική φόρμουλα για επίλυσή του. Αναφέρθηκε ακόμα στις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες για «δύο κράτη» στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, είπε ότι κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν παρουσίασε οποιοδήποτε έγγραφο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Ας σταθεροποιηθεί η συναλλαγματική ισοτιμία» γράφει ότι οι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την κατρακύλα της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, της στερλίνας και του ευρώ, ζητώντας ότι υπάρξει μια σταθεροποίηση αφού οι ίδιοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια τους, τα οποία είναι σε ευρώ. Αλλού γράφει ότι η «αστυνομία» προβαίνει σε ελέγχους για παράνομους εργάτες στα κατεχόμενα και αναφέρει ότι κατά τους τελευταίους μήνες εντοπίστηκαν 143 παράνομοι εργάτες. Η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει εδώ και δέκα χρόνια (από το δημοψήφισμα) κατηγορήσει σε καμία περίπτωση την τουρκική κυβέρνηση ή το ψευδοκράτος και ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τ/κ.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΓΒΑ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ