Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 24/01/2014

Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με κύρια την απογοήτευση των Τ/κ .....
ΚΥΠΕ - Τζουλιάνα Βιολάρη - ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με κύρια την απογοήτευση των Τ/κ για τη στάση του Αλεξάντερ Ντάουνερ κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η συνεχής πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας συνέπεια της εσωτερικής κατάστασης στην Τουρκία, αλλά και η μη διενέργεια ελέγχων στα προϊόντα που πωλούνται στις καντίνες και ειδικά στις στρατιωτικές καντίνες.

 Με τίτλο «Δεν γίνονται έλεγχοι στις στρατιωτικές καντίνες», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρει ότι οι παρά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ασφάλειας προϊόντων, εντούτοις δεν έγιναν ουσιαστικές αλλαγές αφού οι έλεγχοι για την ασφάλεια προϊόντων δεν έχουν ούτε αρχίσει ούτε εντατικοποιηθεί. Η εφημερίδα αναφέρεται συγκεκριμένα στη μη διεξαγωγή ελέγχων στα τρόφιμα που πωλούνται στα στρατόπεδα του κατοχικού στρατού. Αλλού γράφει ότι, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όσοι Τ/κ είναι κάτοχοι ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εντάσσονται αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους της Δημοκρατίας, ενόψει και των ευρωεκλογών. Επίσης, γράφει ότι έχουν δοθεί στη δημοσιότητα όλες οι πληροφορίες που αφορούν τη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Βρετανία σχετικά με τις βάσεις στο νησί.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Το συνάλλαγμα σπάζει ρεκόρ» αναφέρεται στην πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, της στερλίνας και του ευρώ, η οποία από την έναρξη της οικονομικής κρίσης συνεχίζει να πέφτει σπάζοντας ρεκόρ. Επίσης, αναφέρεται σε δηλώσεις του τέως συμβούλου του Τ/κ ηγέτη για το Κυπριακό, Κουντρέτ Οζερσάι στην εφημερίδα, ο οποίος είπε ότι πέρα από το Κυπριακό οι Τ/κ θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στην περιοχή αναλαμβάνοντας έτσι πρωταγωνιστικό και ουσιαστικό ρόλο. Αλλού γράφει ότι σε σύλληψη προχώρησε η «αστυνομία» στη Μια Μηλιά μετά από πληροφορίες για αρχαιοκάπηλους και κατά την έρευνα ανευρέθηκαν αρχαία αντικείμενα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Το σοκ από την απόρριψη της (εταιρείας) Ρεμόνα» αναφέρεται σε χθεσινή απόφαση του «δήμου» Λευκωσίας για ακύρωση της συμφωνίας με τη διαφημιστική εταιρεία Ρεμόνα, συμφωνία η οποία επικυρώθηκε και τέθηκε σε ισχύ από τη «δημαρχία» του Τζεμάλ Μπουλούτογλουλαρί. Η εταιρεία ανέλαβε όλες τις διαφημιστικές πινακίδες στην κατεχόμενη Λευκωσία. Επίσης γράφει ότι οι κάτοικοι «κυβερνητικών» κατοικιών στη Μια Μηλιά προέβησαν σε διαμαρτυρία σχετικά με την άρνηση των «αρχών» να τους δοθεί άδεια για επισκευή ζημιών στα σπίτια τα οποία ενοικιάζουν. Επίσης, αναφέρεται στην επιτυχία της οικογένειας Κανέρ, η οποία κατάφερε να κτίσει την αυτοκρατορία της από το 1924 και αποτελεί σήμερα μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες στα κατεχόμενα.

Με τίτλο «Εντατικοποιήστε τις προσπάθειες επίλυσης», η εφημερίδα «Κίμπρις» (Κύπρος), γράφει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ απευθύνει έκκληση προς τις δύο πλευρές στο νησί όπως εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για κοινό ανακοινωθέν, το οποίο και θα δώσει μια νέα ώθηση στο Κυπριακό. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι η στάση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ κατά την ενημέρωση που έκανε στο ΣΑ απογοήτευσε τους Τ/κ. Σε άλλο δημοσίευμά της γράφει ότι σε δυστύχημα στο Κάισερι της Τουρκίας κατά το οποίο αναποδογυρίστηκε λεωφορείο έχασαν τη ζωή τους 21 πρόσωπα. Αναφέρεται ακόμα και στην πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, της στερλίνας και του ευρώ, με αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Δεν θα υπάρξει πτώση στο συνάλλαγμα μέχρι το Μάρτιο» γράφει ότι χθες στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δόθηκε μάχη για την συναλλαγματική αξία της τουρκικής λίρας, η οποία μετά και τις τελευταίες εσωτερικές εξελίξεις στην χώρα ακολουθεί μια καθοδική πορεία η οποία χθες έσπασε το ρεκόρ. Αλλού αναφέρεται στο θάνατο 38χρονης η οποία υπέκυψε στο μοιραίο μετά τη μάχη που έδινε τα τελευταία χρόνια με τον καρκίνο. Γράφει ακόμα ότι με ιστορική απόφαση, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε όπως γίνει αλλαγή στο νόμο περί εκλογών με τους Τ/κ να αποκτούν δικαιώματα.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΓΒΑ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ