Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 21/1/2014



ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου
________________________________________
Το δυστύχημα που συνέβη χτες με τρεις νεκρούς και πέντε τραυματίες είναι το κύριο θέμα στον τουρκοκυπριακό Τύπο που υπογραμμίζει την τραγικότητα των συνθηκών που επισυνέβη. Αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του Οζντίλ Ναμί για το Κυπριακό, το ταξίδι του Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες μετά από καιρό, τη διακοπή ρεύματος σε όσους χρωστούν κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ο θάνατος των αθώων», γράφει ότι το δυστύχημα συνέβη στο σταυροδρόμι του Αγίου Βασιλείου όταν το αυτοκίνητο χτύπησε στο διαχωριστικό κιγκλίδωμα, πέταξε πάνω από αυτό και προσγειώθηκε ανάποδα στην οροφή του οχήματος που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα ήταν οι τρεις γυναίκες που επέβαιναν στο δεύτερο όχημα να βρουν ακαριαίο θάνατο. Αλλού γράφει ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε πως η έρευνα που είχε αρχίσει το 2005 για ατασθαλίες στο «προεδρικό» σταμάτησε με διαταγή του «γενικού εισαγγελέα». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η «αρχή ηλεκτρισμού» πέρασε χθες από την υπομονή στις ενέργειες και έκοψε το ρεύμα στο «υπουργείο» δημοσιονομικών και το Μπαϊράκ που χρωστούν χιλιάδες ΤΛ σε λογαριασμούς.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Κάηκε η καρδιά μας», αφιερώνει ολόκληρο το πρωτοσέλιδό της στο οδικό δυστύχημα και γράφει ότι χθες ήταν η βραδιά που τελειώνουν οι λέξεις, αναφέροντας πως οι τρεις καθηγήτριες πήγαν θύματα σε ένα τροχαίο που ήταν χειρότερο και από πόλεμο. Τέταρτη καθηγήτρια που επέβαινε στο ίδιο όχημα με τα τρία θύματα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Όπως γράφει το όχημα που οδηγούσε η 34χρονη Τσιγντέμ Αλτινφιντζιάν έχασε τον προσανατολισμό του, απογειώθηκε και πέρασε στην αντίθετη λωρίδα όπου πρώτα χτύπησε στο αυτοκίνητο που οδηγούσε η Αϊσέ Χαντιμτζί Τζιαντεμίρ και μετά χτύπησε στην οροφή του αυτοκινήτου που οδηγούσε, στην ίδια λωρίδα, ο Νατζί Κανατλί, ο οποίος τραυματίστηκε όπως και η σύζυγός του, Σιουχέϊλα και το 8χρονο παιδί τους.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) αφιερώνει επίσης ολόκληρο το πρωτοσέλιδό της στο δυστύχημα και με τίτλο «Πενθούμε» γράφει ότι οι τρεις καθηγήτριες που έχασαν τη ζωή τους είναι οι Φιγκέν Αρκίν, 38 χρόνων, η Αϊσιέ Χαντιμτζί Τζιαντεμίρ, 30 και η Ιμγκέ Κοζόκ, 24, που επέβαιναν στο αυτοκίνητο με το οποίο συγκρούστηκε πρώτο το όχημα της 34χρονης Αλτινφιντζιάν. Η Ντιλέκ Γιλμάζ που επέβαινε επίσης στο ίδιο αυτοκίνητο με τα τρία θύματα έχει σπάσει το λαιμό της και η κατάστασή της είναι κρίσιμη. Τρεις είναι οι τραυματίες από το δεύτερο όχημα, η οικογένεια Κανατλί, στην οροφή του οποίου σταμάτησε το αυτοκίνητο της Αλτινφιντζιάν, η οποία έσπασε το χέρι της.
Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο 34χρονος Σουλεϊμάν Γιλμάζ συνελήφθη επειδή συνήψε σχέση με μαθήτρια λυκείου στην Αμμόχωστο και το γεγονός προκάλεσε αγανάκτηση.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Μεγάλος πόνος», αναφέρεται στο δυστύχημα δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τα αυτοκίνητα αλλά και από τον άνδρα τραυματία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μετά από πέντε χρόνια ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ ενώ στην ατζέντα βρίσκεται και το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο «υπουργός» εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί επεσήμανε τη σημασία της ενημέρωσης στην οποία θα προβεί ο Αλεξάντερ Ντάουνερ προς τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ λέγοντας πως τα λόγια του Ντάουνερ θα είναι καθοριστικά.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Συμφωνία παράγραφο παράγραφο», αναφέρεται στην τροποποίηση του «ποινικού κώδικα» η συζήτηση για τον οποίο ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε κατά παράγραφο με πλειοψηφία. Η τελική ψηφοφορία για το σύνολο της «νομοθεσίας» θα γίνει στην επόμενη συνεδρία της ολομέλειας της «βουλής». Αλλού αναφέρεται στο δυστύχημα και γράφει ότι τα λόγια είναι ανεπαρκή για να περιγράψουν αυτό που έγινε.
Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο «πρωθυπουργός», Οζκάν Γιοργκαντζίογλου απευθυνόμενος προς την τουρκική εταιρεία Αλτίνμπας έκανε έκκληση: «μην δώσετε προκαταβολή, δεν θα σας το νοικιάσουμε», αναφερόμενος στην υπόθεση ενοικίασης της παραλίας Πέντε Μίλι κοντά στην Κερύνεια.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΜΜ)

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ