Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 20/1/2014
ΚΥΠΕ - Μαρία Σιακαλλή
________________________________________
Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με κύρια τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Βρετανία, τις εξελίξεις για κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν και έργα ανάπτυξης στα κατεχόμενα.
Με τίτλο «Άλλαξαν οι ισορροπίες», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρει ότι με την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Βρετανία διαφάνηκε ότι, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, η Βρετανία είναι με το μέρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, εκφράζοντας τη στήριξή της στο πολυσυζητημένο σημείο στο κοινό ανακοινωθέν για έναρξη των συνομιλιών, το οποίο αναφέρεται σε μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα "θα εξετασθεί από την ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την κατάργηση της ποινικής δίωξης των ομοφυλοφίλων". Η εφημερίδα γράφει ότι το πιο πιθανό είναι το «νομοσχέδιο» να καταψηφιστεί, μιας και κάποιοι «βουλευτές» δήλωσαν από πριν ότι το απορρίπτουν.
Αλλού γράφει ότι, ο πρόεδρος του τμήματος ψυχολογίας του παράνομου Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κερύνειας, Αϋσίν Σινάλ, εξήγησε ότι τα άτομα που συλλαμβάνονται για χρήση ναρκωτικών δεν πρέπει να φυλακίζονται αλλά να στέλνονται σε κέντρα αποτοξίνωσης.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Εικόνα που τρομάζει», αναφέρει ότι αυξάνεται κάθε μέρα ο αριθμός των παιδιών που το σκάνε από το σπίτι, ο οποίος το 2013 έφτασε στα 58. Αναφέρει ακόμα ότι συνελήφθησαν από την «αστυνομία» 95 παιδιά για χρήση ναρκωτικών. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος του τμήματος οργάνωσης οικονομικού προγραμματισμού, Οντούλ Μουχτάρογλου, είπε ότι το 2013, στα κατεχόμενα προωθήθηκαν 20 σχέδια ανάπτυξης, που αφορούν 14 βιομηχανίες, 2 ξενοδοχεία και 4 ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία είναι επενδύσεις αποκλειστικά Τουρκοκυπρίων.
Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χθες λόγω του καλού καιρού, ο κόσμος κατέκλυσε το παζάρι που διοργανώνεται στον τερματικό σταθμό λεωφορείων στη κατεχόμενη Λευκωσία, γεγονός που χαροποίησε τους πωλητές.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Η πρώτη σταγόνα στο τέλος του 2014», αναφέρει ότι το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα τελικά δεν θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2014, όπως αρχικά είχε υπολογισθεί, αλλά προς το τέλος του χρόνου. Αλλού γράφει ότι, ενώ οι αρμόδιοι καλούν τον κόσμο να μην πανικοβάλλεται όσον αφορά στα τρόφιμα και στη μεγάλη ποσότητα φυτοφαρμάκων που εντοπίστηκαν σε κάποια προϊόντα, αυτή τη στιγμή μετά από αναλύσεις που έχουν γίνει έχει εντοπιστεί υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκου στο σπανάκι, τα σταφύλια και το κολοκάσι.
Αλλού γράφει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η Αγγλία πάλι έκανε λάθος, αφού δεν έχει εντάξει στη νέα συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για την ανάπτυξη γης εντός των Βρετανικών Βάσεων σημείο που να αφορά και τις τουρκοκυπριακές περιουσίες.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «‘Σφαγή’ δέντρων», αναφέρει ότι μετά την υπερβολική αύξηση που επιβλήθηκε στα τέλη του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κόσμος για να ζεσταθεί άρχισε να κόβει δέντρα χωρίς άδεια, με αποτέλεσμα να έχει κοπεί αλόγιστα μεγάλος αριθμός δέντρων χαρουπιάς και ελιάς. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος της συντεχνίας Τ/κ Καθηγητών ΚΤΟΕΟΣ Ταχίρ Γιοκτσεμπέλ δήλωσε ότι συνεχίζεται το πρόβλημα έλλειψης εκπαιδευτικών στα λύκεια και στα γυμνάσια, αναφέροντας ότι ενώ υπάρχει ανάγκη για πρόσληψη 102 εκπαιδευτικών έχουν προσληφθεί μόνο 49.
Αλλού γράφει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υποστηρίζοντας ότι το κοινό ανακοινωθέν μπορεί να ετοιμαστεί σε δύο ώρες, πρότεινε όπως η τουρκική πλευρά καλέσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε κοινή ετοιμασία του κοινού ανακοινωθέντος.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Ξενοδοχείο στο σημείο απόβασης;», αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρίας Αλτίνμπας Χόλντινγκ, Βακκάς Αλτίνμπας, εξήγησε ότι η εταιρία του υπέβαλε αίτηση για να αναλάβει τη διαχείριση της παραλίας που βρίσκεται στο σημείο απόβασης κατά την τουρκική εισβολή. Η εφημερίδα διερωτάται αν η εταιρία έχει σκοπό να κτίσει ξενοδοχείο στην περιοχή. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος του επιμελητηρίου χημικών τροφίμων δήλωσε σχετικά με την υπόθεση εντοπισμού μεγάλης ποσότητας φυτοφαρμάκων σε προϊόντα ότι υπάρχουν σχετικοί «νόμοι» αλλά δεν εφαρμόζονται.
Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Φουάτ Νεσίπ Ναλτζίογλου, γιος του Νεσίπ Χασάν, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1966 όταν ο Φουάτ ήταν 9 χρονών, είπε ότι τον πατέρα του δεν τον σκότωσαν η ΕΟΚΑ αλλά η ΤΜΤ (Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης).
(ΚΥΠΕ/ΜΣ/ΜΜ)
Comments
Post a Comment