Διπλωματική επιτυχία του Βλαντιμίρ Πούτιν με "αμνηστία"

Η «αμνηστία» για το συγκρότημα Pussy Riot και τους 30 συλληφθέντες της Greenpeace είναι μια κλασική περίπτωση επιτυχημένης στρατηγικής δημοσίων σχέσεων. Διατάχθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τίποτα αυτού του είδους δεν γίνεται χωρίς αυτόν, ώστε να καθησυχάσει τη διεθνή κοινή γνώμη, διατηρώντας παράλληλα εκείνους που αποτελούν πραγματική απειλή για το καθεστώς του σταθερά πίσω από τα κάγκελα.

Από τότε που ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές ότι οι εν λόγω Αγώνες θα είναι μια προσωπική του υπόθεση. Το 2007 είχε εντυπωσιάσει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στη Γουατεμάλα με μια ομιλία στα αγγλικά και γαλλικά. Περίπου επτά χρόνια – και 50 δισεκατομμύρια δολάρια αργότερα – οι Αγώνες είναι έτοιμοι. Τον Φεβρουάριο τα μάτια όλου του κόσμου θα στραφούν στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, Σότσι. Θα είναι μια στιγμή θριάμβου για τον Πούτιν, που βρίσκεται στο Κρεμλίνο για μια τρίτη θητεία με τις πιθανότητες να απομακρυνθεί να είναι μηδαμινές.


Αλλά τους τελευταίους μήνες διάφορα ζητήματα απειλούν να πλήξουν την εικόνα που προσπαθεί να χτίσει. Υπάρχουν αυξανόμενες διεθνείς επικρίσεις μετά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πούτιν το 2012, ίσως οι χειρότερες από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Η νέα ρωσική νομοθεσία που απαγορεύει τη «γκέι προπαγάνδα» έχει δημιουργήσει αρνητικά πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Η σύλληψη των 30 ακτιβιστών της Greenpeace, αφού επιβιβάστηκαν σε μια ρωσική εξέδρα άντλησης πετρελαίου για να επιστήσουν την προσοχή στη λεηλασία της Αρκτικής, έχει προκαλέσει διαδηλώσεις έξω από ρωσικές πρεσβείες.

Δεν θα δοθεί αμνηστία, ωστόσο, στον Μιχαήλ Κοντορκόβσκυ, μέλος της πρώην ρωσικής ελίτ που βρίσκεται φυλακή από το 2003. Ούτε στους 27 της Μπολοτνάγια που είχαν λάβει μέρος στις μαζικές διαδηλώσεις κατά του Πούτιν τον Μάιο του 2012. Παρά τις ελάχιστες αποδείξεις εναντίον τους, αντιμετωπίζουν έως και 13 χρόνια φυλάκισης. Ένας συμμετέχων έχει σταλεί σε ψυχιατρική μονάδα. Αυτές οι συνεχιζόμενες πρακτικές στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους καλλιεργούν ελπίδες ότι ο Πούτιν θα μπορούσε κατά κάποιο τρόπο να ανατραπεί από την εξουσία και αυτό λέει αν διαμαρτυρηθείτε ενάντια στο Κρεμλίνο θα πληρώσετε ένα βαρύ τίμημα.

Παρά τις συζητήσεις για μποϊκοτάζ, δεν θα υπάρξει επανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980, όταν οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, ή των Αγώνων του Λος Άντζελες τέσσερα χρόνια αργότερα με παρόμοιο σοβιετικό μποϋκοτάζ. Αλλά τουλάχιστον τέσσερις χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, και η Γεωργία έχουν δηλώσει ότι δεν θα στείλουν αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου στο Σότσι – ως μια περιφρόνηση στον Πούτιν και μια αποκήρυξη της αντι-γκέι ρητορικής του.

ΠΗΓΗ rizopoulospost

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ