Φυλακίστηκαν 4 πρώην Διευθυντές της Ισλανδικής τράπεζας Kaupthing

Να σας παρουσιάσουμε το άρθρο με μια ευχή "και στα δικά μας".
Φυλακίστηκαν λοιπόν, οι 4 πρώην διευθυντές της ισλανδικής τράπεζας Kaupthing, κύριοι αίτιοι της καταστροφής της ίδιας της τράπεζας και του τραπεζικού συστήματος στην Ισλανδία.
Ο τέως γενικός διευθυντής της Kaupthing, Χράινταρ Μαρ Σίγκουρντσον.
Hreidar Mar Sigurdsson
Σε ποινή φυλάκισης τριών έως πέντε ετών καταδικάστηκαν από την ισλανδική Δικαιοσύνη τέσσερις πρώην διευθυντές της τράπεζας Kaupthing, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για απόκρυψη του γεγονότος ότι επενδυτής από το Κατάρ αγόρασε μερίδιο στο ίδρυμα με χρήματα που δανείστηκε -παράνομα- από την ίδια την τράπεζα εν μέσω της οικονομικής κρίσης του 2008. Τι μου λέει -τι μου λέει - σαν κάτι να μου λέει-


Η τράπεζα Kaupthing -η οποία μετονομάστηκε μετά την εκκαθάριση σε arion banki- κατέρρευσε το ίδιο έτος υπό το βάρος τεράστιων χρεών. Ήταν την εποχή εκείνη η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισλανδίας.

Hreidar Mar Sigurdsson
Οι καταδικασθέντες είναι ο πρώην γενικός διευθυντής του τραπεζικού ιδρύματος Χράινταρ Μαρ Σίγκουρντσον -Hreidar Mar Sigurdsson-, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Σίγκουρτουρ Άιναρσον -Sigurdur Einarsson-, ένας εκ των βασικών μετόχων Όλαφουρ Όλαφσον -Olafur Olafsson- και ο εκτελεστικός διευθυντής του παραρτήματος της τράπεζας στο Λουξεμβούργο Μάγκνους Γκούτμουντσον -Magnus Gudmundsson-.

Επί σειρά ετών η Kaupthing και άλλες ισλανδικές τράπεζας επεδίωκαν την επιθετική επέκτασή τους στο εξωτερικό, όμως όταν τέθηκαν υπό δημόσιο έλεγχο γονάτισαν την ισλανδική οικονομία.

Λίγες εβδομάδες πριν την κατάρρευση, η Kaupthing ανακοίνωσε ότι ο σεϊχης Μοχάμεντ Μπιν Χαλίφα Μπιν Χαμάντ αλ-Θανί -Qatari sheikh, Sheikh Mohammed Bin Khalifa Bin Hamad al Thani-  είχε αγοράσει ποσοστό 5,1% κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008. Η κίνηση είχε θεωρηθεί ως «ένεση» εμπιστοσύνης προς την τράπεζα.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν στα τέσσερα πρώην διευθυντικά στελέχη είναι οι βαρύτερες για οικονομική απάτη στην ιστορία της Ισλανδίας.

Οι καταδικασθέντες δεν ήταν παρόντες κατά την ανάγνωση της δικαστικής απόφασης και αναμένεται να ασκήσουν έφεση, αναφέρει το BBC.

ΠΗΓΗ reuters

Οι δικοί μας Χριστόφιας, Βγενόπουλος, Μπουλούτας, Ηλιάδης, Κόκκινος, Χ"Κωστής, Ριρής, Αριστοδήμου καθώς και άλλοι πολλοί πότε? Είναι τόσοι πολλοί οι δικοί μας κύριοι αίτιοι της δικής οικονομικής καταστροφής, που αν δικαστούν και καταδικαστούν δεν θα τους φορούν οι φυλακές.

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ