Βαρύ το κόστος της γυμνής φωτογράφησης που πληρώνει η 22χρονη Αιγύπτια Αλία Μάγκντα Ελμάχντι

Πριν μερικές μέρες, με άρθρο μας εδώ στο καπούτι, σας παρουσιάσαμε το τόλμημα της Αλίαας, που τον Οκτώβριο του 2011 και με όπλο της μια γυμνή φωτογραφία, ξεκίνησε έναν αγώνα ενάντια στον Αιγυπτιακό συντηρητισμό.
Σήμερα που τελειώνει το 2013 και μπαίνουμε στο 2014, τι γίνεται με την ιστορία της Αλίαας?
Ψάξαμε και βρήκαμε τι πραγματικά συμβαίνει.
Σήμερα, λοιπόν, η Αλία Μ. Ελμαχντί....
Living in exile in Sweden has been lonely for Elmahdy. She lives a withdrawn...
Egyptian Aliaa Elmahdy 
Ζει πλέον με άλλο όνομα, κυνηγημένη και διαγραμμένη σχεδόν απ' όλους.
Βαρύ το κόστος για μια γυμνή φωτογράφηση το οποίο πληρώνει η 22χρονη Αιγύπτια Αλία.
Η 22χρονη Αλία Ελμάχντι και δυο Σουηδές μέλη των Femen διαμαρτυρήθηκαν μπροστά στο κτίριο της αιγυπτιακής πρεσβείας, στη Στοκχόλμη, τον Δεκέμβριο του 2012. «Η Σαρία δεν είναι Σύνταγμα» έγραψε τότε στο σώμα της, διαμαρτυρόμενη για τον ασφυκτικό συντηρητισμό που κυριαρχεί στην Αίγυπτο.
"From Icon to Exile: The Price of a Nude Photo in Egypt" με αυτόν τον τίτλο, προλόγισε το άρθρο του για την Αλίαα, ο δημοσιογράφος του DER SPIEGEL Takis Würger.
Η Αλία Ελμάχντι, η νεαρή Αιγύπτια που πριν από δυο χρόνια είχε αντιδράσει, όπως είπε, στον σκοταδισμό και τον συντηρητισμό που επικρατεί στη χώρα της, αναρτώντας συμβολικά μία γυμνή της φωτογραφία στο ιστολόγιο της, μίλησε στο γερμανικό Spiegel σχετικά με το βαρύ τίμημα που πληρώνει σήμερα για την ενέργειά της αυτή. Από τα περίχωρα της Στοκχόλμης, στη Σουηδία, όπου ζει πλέον με άλλο όνομα, κυνηγημένη και διαγραμμένη σχεδόν απ' όλους - ακόμη και από την ίδια της την οικογένεια - μιλάει για τις απειλές και την τρομοκρατία που υπέστη από τη στιγμή που εμφανίστηκε στον κυβερνοχώρο η φωτογραφία ένα βράδυ του Οκτωβρίου του 2011.

Η Ελμάχντι εμφανιζόταν ανφάς, όρθια και φορώντας νάιλον κάλτσες και ίσια παπούτσια, σε μια καλλιτεχνική ασπρόμαυρη λήψη, όπου ξεχώριζαν μόνο τα χρωματισμένα κόκκινα παπούτσια και το κοκκαλάκι που στόλιζε τα μαλλιά της. Στο σύντομο κείμενο που συνόδευε την ανάρτηση με τίτλο «Ήρεμες εξομολογήσεις», η νεαρή Αιγύπτια, που συστήθηκε ως φοιτήτρια στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, δήλωνε τότε ότι λυπάται που γυμνά μοντέλα έχουν απαγορευτεί στις σχολές Καλών Τεχνών, που κάθε είδους γυμνό έχει εξοβελιστεί από τα βιβλία τέχνης και διεκδικεί, αναμφίβολα με βροντερό τρόπο, τη δική της «ελευθερία έκφρασης».

Η Αλιάα επίσης παραδεχόταν ότι ήταν «άθεη και ατομίστρια» και στρατευμένη «εναντίον μιας κοινωνίας βίας, ρατσισμού, σεξισμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και υποκρισίας», σπάζοντας μονομιάς δύο μεγάλα ταμπού της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Από την επόμενη κιόλας μέρα η καθημερινή της ζωή τινάχτηκε στον αέρα. Έγινε στόχος όχι μόνο των φονταμενταλιστών μουσουλμάνων, αλλά απλών πολιτών και των ίδιων της των γονιών.

«Άρχισα να λαμβάνω απειλητικά μηνύματα στο λογαριασμό μου στο Facebook από διάφορους άντρες», λέει στον ανταποκριτή του γερμανικού περιοδικού στη Σουηδία, προσθέτοντας πως κάποιος έγραψε για την ίδια πως «το σώμα της πρέπει να ψηθεί στη Κόλαση». Κάπως έτσι, πήρε την απόφαση να φύγει από τη χώρα της και τον Μάρτιο του 2012 ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Στοκχόλμη. Βρήκε ένα μικρό διαμέρισμα, όπου έμεινε κρυμμένη για έξι μήνες, με τις κουρτίνες κλειστές και αποφάσισε να αποκοπεί από τον πολιτισμό. Δεν είχε δουλειά, οι γονείς της την είχαν διαγράψει, ενώ μόνο το αγόρι της ερχόταν πού και πού να τη δει, αφού διέμενε στη γειτονική Νορβηγία.

Τότε πήρε μία πολιτική απόφαση: έγινε μέλος της γνωστής φεμινιστικής οργάνωσης Femen για τα δικαιώματα των γυναικών. Και τον Δεκέμβριο του 2012 διαμαρτυρήθηκε γυμνή, μαζί με άλλα δυο μέλη της οργάνωσης, έξω από την πρεσβεία της Αιγύπτου στη Στοκχόλμη, ενώ το θερμόμετρο είχε πέσει κάτω από το μηδέν. Κρατώντας ένα Κοράνι μπροστά από το γυμνό της σώμα, η Αλιάα έγραψε στο στήθος της το μήνυμα «Η Σαρία δεν είναι Σύνταγμα», διαμαρτυρόμενη για την επικράτηση των ισλαμιστών στην Αίγυπτο.


Βαρύ κόστος για γυμνή φωτογράφηση πληρώνει μια 22χρονη Αιγύπτια
Η Αλία στη μέση
Όπως τονίζει, η ζωή της εξακολουθεί να είναι «χάλια» και πρέπει να παραμένει κρυμμένη αφού και στη Σουηδία υπάρχουν φονταμενταλιστές μουσουλμάνοι που μπορεί να την κάνουν κακό αν την εντοπίσουν. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «τί σκοπό εξυπηρέτησε τελικά η γυμνή της διαμαρτυρία;», η Ελμάχντι απάντησε λακωνικά, αλλά αποφασιστικά. «Σημαίνει πως δεν ντρέπομαι να είμαι η γυναίκα που είμαι», είπε.

ΠΗΓΗ spiegel.de Takis Würger
ΠΗΓΗ kapouti.com
ΠΗΓΗ cytoday.eu
ΠΗΓΗ tovima.gr

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ