Η Λαϊκή, η HSBC και η υπόθεση Μιλόσεβιτς

Η Λαϊκή, η HSBC και η υπόθεση Μιλόσεβιτς...

Πολύ λίγοι, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η κατάρρευση της Λαϊκής τράπεζας ξεκίνησε από την υπόθεση Μιλόσεβιτς, από το ξέπλυμα των δισεκατομμυρίων του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, ίσως το πιο μεγάλο ξέπλυμα μαύρου χρήματος που έγινε σε ευρωπαϊκή χώρα στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η κυπριακή τράπεζα. 
Οι ξένοι γνωρίζουν καλύτερα αυτή την υπόθεση γύρω από την οποία υπήρξε εδώ μια συνωμοσία σιωπής τόσο στα ΜΜΕ όσο και στα πολιτικά κόμματα. 

Αντιγράφω από την έκδοση της «Financial Times» της 23 Μαρτίου 2013:
«Η Λαϊκή τράπεζα, η οποία ιδρύθηκε το 1901 με την ονομασία Popular Savings Bank Limassol, ανέλαβε τη διαχείριση (handled) των λογαριασμών του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, του πρώην δικτάτορα της Γιουγκοσλαβίας, και της οικογένειας του. Διακίνησαν δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά μέσω της Λαϊκής τη δεκαετία του 1990 παραβιάζοντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών εναντίον της πρώην Γιουγκοσλαβίας». Από αυτή τη στιγμή άρχισε η κατιούσα για τη Λαϊκή, που οδηγήθηκε τελικά στην πλήρη κατάρρευση. Μερικοί υποστηρίζουν ότι η υπόθεση Μιλόσεβιτς είναι αυτή που προκάλεσε τη φυγή της μεγάλης ξένης τράπεζας HSBC, που δεν μπορούσε να επιτρέψει να συνδεθεί το όνομα της με αυτές τις πρακτικές. 


Ακόμη και σήμερα, όμως, ποιος από τους πολιτικούς μας, ποιος από τους κομματάρχες, ποιος από τα ΜΜΕ, έχει την τόλμη να μιλήσει για αυτή την υπόθεση, ποιος τολμά να πει, έστω και εκ των υστέρων, την αλήθεια και να εκθέσει τα πραγματικά γεγονότα; 

Θυμήθηκα αυτή την υπόθεση διαβάζοντας στις προχθεσινές εκδόσεις των εφημερίδων ότι η προϊσταμένη της Μονάδας καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) , κ. Εύα Παπακυριακού έκανε την περασμένη Τρίτη την εμφάνιση της και αναφέρθηκε σε μια «υπόθεση χρηματισμού από συγκεκριμένη εταιρεία». Υπάρχει, λοιπόν, η ΜΟΚΑΣ και προϊσταμένη της είναι πάντοτε η κ. Εύα Παπακυριακού, και ερωτώ: Τι έκανε η ΜΟΚΑΣ όταν συνέβαινε το ξέπλυμα των δισεκατομμυρίων του Μιλόσεβιτς; Υπήρχε τότε ΜΟΚΑΣ; Και η κ. Εύα Παπακυριακού, η προϊστάμενη της ΜΟΚΑΣ;

***HSBC: Η HSBC, που την διώξαμε από την Κύπρο, είναι σήμερα η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης. Το τρίτο τρίμηνο του 2013 πραγματοποίησε κέρδη ύψους 5,1 δις δολαρίων.

ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ
ΠΗΓΗ ΑΛΕΚΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ