BOC CEO John Hourican: Σε 3 κατηγορίες έχουν χωριστοί οι χρεώστες

Αυστηρό μήνυμα σε όσους συνεχίζουν να αδιαφορούν και να μην συνεργάζονται με την αποπληρωμή των δανείων τους, έστειλε σήμερα ο CEO της Τράπεζας Κύπρου John Hourican,  Former Royal Bank of Scotland executive, στο πλαίσιο της πρώτης συνέντευξης τύπου που έδωσε από την ημέρα που ανέλαβε το πηδάλιο της τράπεζας.
BOC CEO John Hourican
Ο κ. Hourican, που μιλούσε με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το εξάμηνο του 2013, εστίασε τις αναφορές τους στην προσπάθεια που καταβάλλει η Τράπεζα Κύπρου για να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Τόνισε ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει την καλή διάθεση να δει με ευαισθησία όλα τα προβληματικά δάνεια αυτών που συνεργάζονται με την τράπεζα. Εμφανίστηκε όμως ιδιαίτερα αυστηρός προς εκείνους οι οποίοι δεν θα συνεργαστούν γνήσια με την τράπεζα για να διευθετήσουν τα δάνεια τους.


Εξήγησε ότι η διεύθυνση της τράπεζας έχει διαχωρίσει αυτούς των οποίων τα δάνεια εκκρεμούν σε τρείς κατηγορίες, ανάλογα με τα ποσά που οφείλουν – τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις μικρομεσαίες και τους ιδιώτες.

Επιπρόσθετα θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη όχι μόνο το μέγεθος του δανείου, αλλά και το κατά πόσο ο επηρεαζόμενος πελάτης ή επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου τους.

Εξήγησε ότι ήδη η τράπεζα βρίσκεται στη διαδικασία της είσπραξης των δανείων, τονίζοντας ότι όταν αρχίσει η σταδιακή αποπληρωμή τους θα είναι ένα θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η τράπεζα μπήκε σε ορθή πορεία.

Αναφερόμενος στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του οργανισμού o κ. Hourican είπε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλής, μικρότερος, στοχευμένος χρηματοοικονομικός οργανισμός, ικανός να υποστηρίξει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με το Hourican η τράπεζα είναι κατά 85% εκτεθειμένη στην Κυπριακή οικονομία και επηρεάζεται άμεσα από οποιαδήποτε εξέλιξη σε αυτή.

Ως κυριότερος στόχος καθορίζεται η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών και η διατήρηση της θέσης της τράπεζας ως ακρογωνιαίου λίθου της Κυπριακής οικονομίας, στηρίζοντας αποτελεσματικά τα νοικοκυριά και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Κρίσιμη θεωρείται η αποτελεσματική διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού, όπως και η ομαλή απορρόφηση των δραστηριοτήτων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, δημιουργώντας συνέργειες και οικονομίες κλίμακας.

Επίσης η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του συγκροτήματος με την οργανική δημιουργία κεφαλαίου μέσω κερδοφορίας και πώλησης μη βασικών περιουσιακών στοιχείων.

Ο κ. Hourican επιβεβαίωσε ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας στο εξωτερικό είναι προς πώληση, ενώ όσον αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες, ξεκαθάρισε ότι εν καιρώ θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, ενώ όπως είπε «δεν υπάρχουν ιερές αγελάδες».

Η Uniastrum, δεν θεωρείται για την ώρα προς πώληση, ανέφερε ο κ. Hourican.

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ