Παρέμβαση τρίτων στην συγκατοίκηση

Μία από τις προσδοκίες όλων των γονέων είναι να δουν τα παιδιά τους να παντρεύονται. Ωστόσο συχνά συναντάμε αντιρρήσεις και επιφυλάξεις από τη μεριά τους για την επιλογή συντρόφου, ή ακόμη και για την απόφαση του παιδιού τους για το γάμο ιδιαίτερα αν δεν θέλουν να απομακρυνθούν από την επιρροή τους.

Το πως θα δεχτούν οι γονείς το γαμπρό στην αρχή, θα λέγαμε ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στη μελλοντική εξέλιξη των σχέσεων ανάμεσα στους μεγάλους γονείς και το νέο ζευγάρι. Συνήθως οι κακές σχέσεις ανάμεσα στο νέο ζευγάρι και τα πεθερικά δημιουργούν ανταγωνισμούς και αντιπαλότητες και πολλές φορές είναι πηγή συγκρούσεων και μεταξύ των συντρόφων. Παρόλα αυτά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην εποχή μας δε σπανίζουν οι καλές σχέσεις με τα πεθερικά και μάλιστα πολλές φορές οι μεγάλοι γονείς βοηθούν το ζευγάρι να "στήσει" το δικό του σπιτικό, βοηθούν στο μεγάλωμα των παιδιών, κατανοούν και στηρίζουν τον εργαζόμενο γαμπρό και γενικά προσφέρουν μία σημαντική βοήθεια στο νέο ζευγάρι.

Όπως και να έχουν τα πράγματα όμως, οι ισορροπίες είναι λεπτές και οι σχέσεις νέου ζευγαριού - πεθερικών και ιδιαίτερα γαμπρού - πεθεράς, χρειάζονται ιδιαίτερους χειρισμούς και από τις δύο πλευρές.

Μια συγκατοίκηση δεν είναι εύκολη παρά μόνο, όταν αισθάνεται ο καθένας ότι είναι ελεύθερος.
Μικροπροβλήματα συνεχώς παρουσιάζονται.
Αναγκαστικές υποχωρήσεις εκ μέρους όλων και για την καλύτερη άνεση όλων.

Ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να αποβούν αρνητικοί; 


Η συμβίωση και η συγκατοίκηση με τα πεθερικά. Σ' αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό ο γαμπρός να νιώθει "ξένος", μπαίνοντας σε μία νοοτροπία όπου όλοι η άλλοι είναι εξοικειωμένοι, (εφόσον ακολουθούν τις αντιλήψεις της πατρικής οικογένειας), χάνει την αυτονομία του, την ανεξαρτησία του, πολλές φορές δέχεται την κριτική, τη σύγκριση αλλά και υποβιβάζεται από τις παρεμβάσεις και τις κατευθύνσεις της πεθεράς. Είναι πιθανό η σύζυγος να καλείται να παρέμβει και πολλές φορές η σχέση θα μπορούσε να κινδυνεύσει από την οριστική ρήξη.
Η οικονομική βοήθεια. Οι μεγάλοι γονείς πολλές φορές βλέποντας τα παιδιά τους να δυσκολεύονται οικονομικά είτε επειδή τους ζητήθηκε από το ίδιο τους το παιδί, είτε επειδή το θεωρούν χρέος τους προσφέρουν οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα τον έλεγχο της οικογενειακής ζωής του ζευγαριού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ζευγάρι να χάνει την ανεξαρτησία του και να είναι αυτό η πηγή προστριβών ανάμεσα στις δύο γενιές.
Η προκατάληψη. Συχνά μέσα στο γάμο συναντάμε από την πλευρά της νύφης και της πεθεράς του γαμπρού, την ανταγωνιστική διάθεση της μητέρας της, στην επιρροή και στον έλεγχο του γαμπρού. Αυτό πολλές φορές μπορεί να είναι και η αρνητική προδιάθεση και η αγωνία του νέου γαμπρού που μπαίνει στο γάμο.


Από τι εξαρτάται η αρμονία των σχέσεων;

Θα πρέπει να θίξουμε σ' αυτό το σημείο ότι σημαντικό ρόλο παίζει το κοινωνικό, μορφωτικό, οικονομικό επίπεδο, η ηλικία, τα ενδιαφέροντα, η προσωπική ζωή, τα βιώματα από την πατρική οικογένεια αλλά και η δομή της προσωπικότητας του κάθε ατόμου, προκειμένου να σταθεί στο δικό του ρόλο ο καθένας και να κρατήσει τις αποστάσεις του από τους υπόλοιπους. Για τους γονείς μεγάλη σημασία έχει ο βαθμός του συνδέσμου που έχουν με το παιδί τους, και η ύπαρξη άλλων παιδιών. Πιο παρεμβατικοί φαίνονται οι γονείς των μοναχοπαιδιών.

Είναι αναγκαίο το ζευγάρι να βάζει από νωρίς και ξεκάθαρα τα όριά του. Η ωριμότητα στους συντρόφους είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ώστε να λειτουργήσει το ζευγάρι στους νέους ρόλους: τους συζυγικούς.

Οι σχέσεις πεθερικών και νέου ζευγαριού χρειάζονται και από τις δύο πλευρές κατανόηση, αναπροσαρμογή των ρόλων τους έγκαιρα και ανάληψη των ευθυνών τους ο καθένας μέσα από το ρόλο του, προκειμένου να υπάρξει σωστή επικοινωνία και επαφή.

Πάντως η συγκατοίκηση είναι μια λύση ανάγκης με πολλές δυσκολίες και πρέπει να τις γνωρίζουμε απο πριν για να είμαστε προετοιμασμένοι, στην αντιμετώπισή τους. Το ιδεώδες είναι, η καινούργια οικογένεια να έχει τη δική της κατοικία. Αυτή η "πολυτέλεια" όμως δεν είναι εύκολη πάντοτε.

Όταν ζούμε με τους μεγαλύτερους εκείνο που φοβόμαστε είναι: η έλλειψη εμπιστοσύνης που μας δείχνουν, η συνεχής παρακολούθηση και η... ζήλεια; Ε! λοιπόν η καλή συμβίωση εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό ιδίως από τους νέους. Όσον αφορά τη ζήλεια, ας προσέξουν να μη δείξουν ποτέ οι νέοι ότι ζηλεύουν, ο χαρακτήρας τους ας γίνει πιο μαλακός και με περισσότερη κατανόηση να αντιμετωπίζουν τις διάφορες τρυφερές εκδηλώσεις των γονιών προς τα παιδιά τους.

Τα μυστικά μιας ομαλής συμβίωσης 

1. Φτιάξτε μια λίστα με κανόνες και τα δύο μέλη του ζευγαριού, φυσικά μην υπερβείτε το μέτρο.
2. Κάντε συζήτηση-διακανονισμό, για τα δικά του πράγματα, τα δικά σου πράγματα και τις από κοινού συσκευές. (π.χ. την τηλεόραση, για να γλιτώσετε τον τσακωμό, αν αυτός θέλει να δει Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ εσύ κάτι άλλο).
3. Μιλήστε ο ένας στον άλλον για τα όριά σας και οτιδήποτε είναι σημαντικό για σας, «π.χ. όταν είμαι εκνευρισμένη με κάποιον άλλον εκτός από εσένα, μη μου μιλάς».
4. Αγνοήστε τα μικρά λάθη, γιατί αν τσακώνεστε κάθε φορά που ξεχνά ανοιχτό το καπάκι της τουαλέτας ή την τηλεόραση ανοιχτή, μάλλον θα χωρίσετε από την πρώτη εβδομάδα συγκατοίκησης.
5. Όσα αγνοούσες μέχρι σήμερα. Μπορεί π.χ. ο σύντροφός σου να αργεί υπερβολικά στο μπάνιο το πρωί και εσύ να κινδυνεύεις να απολυθείς λόγω αργοπορίας από την δουλειά σου. Μιλήστε μαζί του έγκαιρα.
6. Ο προσωπικός χώρος του καθενός. Είναι σημαντικό να μπορείς να απομονωθείς αν χρειαστεί.
7. Κανόνες καλής συμπεριφοράς. Και οι δύο έχετε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις (δεν πετάμε ρούχα και περιμένουμε να τα μαζέψει ο άλλος).
8. Μην ξεχνάς να υπενθυμίζεις στο σύντροφό σου πόσο καλά περνάς μαζί του, πόσο τον αγαπάς και άλλα πράγματα, που ίσως θεωρείς αυτονόητα. Φρόντισε να ευχαριστιέσαι και να το δείχνεις, κάθε στιγμή της κοινής σας ζωής.

Τα προβλήματα των σχέσεων πηγάζουν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (95%) από τις συγκρούσεις αναγκών, και κατά ένα πολύ μικρότερο (5%) από συγκρούσεις αξιών.
Τα προβλήματα  σχέσεων σχετίζονται με την κριτική που ασκούμε...
 .Την άρνηση μας για συνεργασία,
 .Την επιθετικότητα,
 .Τα κηρύγματα και τις υποδείξεις μας στους άλλους,
 .Τις σπασμωδικές μας αντιδράσεις,
 .Τα παράπονα και
 .Την απομόνωσή μας



ΠΗΓΕΣ
Βοήθημα . . . ντόρα μίνου
Βοήθημα . . . noikokyra
Βοήθημα . . . Βασίλη Χριστοδούλου
Βοήθημα . . . rnews

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ