Η Κυπριακή Επιτροπή Εμπορίου υπόσχεται σύντομα: Free Wi-Fi παντού

Την πεποίθηση ότι η Κύπρος σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης μπορεί να διακριθεί στην τεχνολογία και την καινοτομία και να δώσει ευχέρεια και δυνατότητα, να αναπτύξει την ψηφιακή οικονομία και να καταστεί χώρα που να μπορεί να διαφημίζει κάτι πρωτότυπο, πρωτοποριακό και κάτι ιδιαίτερα ελκυστικό και για τους τουρίστες, επιχειρήσεις και πολίτες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου.
ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΤΟΥ
Μιλώντας ύστερα από την συνεδρία της Επιτροπής που μελέτησε μεταξύ άλλων και την δυνατότητα δημιουργίας ελεύθερης ζώνης διαδικτύου στην Κύπρο, είπε πως «θεωρούμε ότι είναι απόλυτα εφικτό – κι αυτό πραγματοποιείται σε άλλες χώρες του κόσμου - να υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε συγκεκριμένα σημεία από Κύπριους πολίτες, επιχειρήσεις αλλά και από τουρίστες».

«Πιστεύω ότι η Κύπρος μπορεί να πρωτοπορήσει σε αυτόν τον τομέα και μπορεί να δώσει το μήνυμα ότι καθίσταται χώρα που προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και δίνει και παρέχει την δυνατότητα σε πολίτες που δεν έχουν την ευχέρεια και την οικονομική αλλά κι άλλη λόγω προσβασιμότητας, να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο», πρόσθεσε.

Είπε πως αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό για να θέσουμε το πρώτο λιθάρι, το πρώτο βήμα δημιουργώντας τέτοιους χώρους ελεύθερης πρόσβασης ξεκινώντας από κοινότητες αλλά και από πολυσύχναστες περιοχές.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και θα καταθέσουμε τις θέσεις και απόψεις μας, ανέφερε, στα συναρμόδια Υπουργεία αλλά πολύ περισσότερο στους παρόχους διαδικτύου.

Η Επιτροπή, συνέχισε, συνεδρίασε αρκετές φορές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή την φορά βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου για να αρχίσουν βήμα με βήμα να υλοποιούνται αυτά που ο Πρόεδρος και οι βουλευτές εισηγήθηκαν.

Είναι επιτακτικό αίτημα, σημείωσε, όχι μόνο των καιρών αλλά και της ίδιας της οικονομίας και κοινωνίας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα σημείωσε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι 97 κοινότητες μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών διαδικτύου σε σημεία που έχουν υποδείξει οι ίδιες οι κοινότητες καθώς επίσης και το γεγονός ότι 430 τερματικά units της HELLAS SAT θα παραχωρηθούν στο πρόγραμμα αυτό κάτι το οποίο απαλλάσσει τις κοινότητες από το μεγάλο οικονομικό βάρος της αγοράς εξοπλισμού.

Αυτό το γεγονός, συνέχισε, ώθησε ακόμη 30 κοινότητες πρόσφατα να αποστείλουν στην Ενωση Κοινοτήτων αίτημα συμμετοχής στο πρόγραμμα ενώ σύντομα θα προχωρήσουν οι κοινότητες με την προκήρυξη προσφορών για τις συνδέσεις και θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των ψηφιακών πρεσβευτών.

«Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε όλοι να πετύχουμε την παροχή ελεύθερης ζώνης διαδικτύου σε κάποιες νησίδες σε αστικές περιοχές όπως θα γίνει και στις κοινότητες. Γιατί αυτό θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις στον τουρισμό και την κοινωνία ευρύτερα. Θεωρούμε ότι είναι το πρώτο αλλά πολύ μεγάλο και σημαντικό βήμα», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε πως το θετικό της σημερινής συνεδρίας είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε την επίσημη θέση του Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών, όπου καταγράφει τις δυνατότητες που έχουμε σε σχέση με αυτό το θέμα.

Εχουμε μπροστά μας, σημείωσε, την δυνατότητα να δημιουργήσουμε τις λεγόμενες νησίδες στις τουριστικές μας πόλεις κι όχι μόνο ή σε πολυσύχναστες περιοχές των πόλεων όπου συχνάζει η νεολαία ή οι παραθεριστές ώστε να τους δώσουμε την δυνατότητα να έχουν ελεύθερη χρήση του διαδικτύου.

Αυτό το πράγμα, ανέφερε, μπορούμε στην πορεία να το χρησιμοποιήσουμε ως ένα είδος προσέλκυσης ακόμη και τουριστών, οι οποίοι θα γνωρίζουν ότι στην Κύπρο έχουμε αυτή την δυνατότητα.

«Ταυτόχρονα με αυτή την πρόταση που φαίνεται ότι μπορεί να είναι υλοποιήσιμη τουλάχιστον με τις νησίδες δεν αντιδρά η πλειοψηφία των παρόχων. Αυτή η υπηρεσία θα λειτουργεί συμπληρωματικά όπως καταγράφεται στην μελέτη του Ρυθμιστή», κατέληξε.


ΠΗΓΗ

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ