Απεβίωσε ο Βασιλιάς της Ελληνικής σαπουνόπερας Νίκος Φώσκολος
Η κηδεία του θα τελεστεί την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, στις 14.30 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο της Ηλιούπολης.
Αυτός ήταν ο Νίκος Φώσκολος
Ο Νίκος Φώσκολος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου του 1927 και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες και σεναριογράφους του ελληνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του.
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς όμως να λάβει πτυχίο. Αρχικά δούλεψε ως δημοσιογράφος, στη δεκαετία 1950-1960, στις εφημερίδες "Εμπρός" και "Ανεξάρτητος Τύπος" κάνοντας ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και γράφοντας κινηματογραφική κριτική.
Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τη συγγραφή αστυνομικού μυθιστορήματος, ενώ η ραδιοφωνική εκπομπή «Αστυνομικές ιστορίες του Νίκου Φώσκολου» αποτέλεσε το πρώτο του ραδιοφωνικό σήριαλ που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και όταν εκδόθηκε ήταν το μπεστ-σέλερ της εποχής.
Στη δεκαετία του 1960 ξεκινά ως θεατρικός συγγραφέας και κριτικός συγγράφοντας περισσότερα από 10 θεατρικά έργα και πολλά ραδιοφωνικά. Στη συνέχεια μετακινείται στον κινηματογράφο όπου και έγραψε το σενάριο σε περισσότερες από 70 ταινίες, κυρίως με τη Φίνος Φιλμ.
Μετά το 1991, οπότε κάνει την εμφάνισή της η ιδιωτική τηλεόραση, συγγράφει τη μεγάλης διάρκειας τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» της οποίας η προβολή κράτησε 14 χρόνια, από το 1991 έως το 2005, συμπληρώνοντας 3457 επεισόδια στο σύνολο.
Το 1993 έγραψε τη δεύτερη τηλεοπτική σειρά του, το «Καλημέρα Ζωή» της οποίας η προβολή κράτησε 13 χρόνια, από το 1993 έως το 2006, συμπληρώνοντας 3179 επεισόδια.
Ο Νίκος Φώσκολος υπήρξε τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου, καθώς και της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Αρκετά από τα έργα του είχαν λάβει διακρίσεις, όπως το «Κονσέρτο για πολυβόλα», που διακρίθηκε για τρία βραβεία και ένα κρατικό Βραβείο Σεναρίου το 1968.
Από τις ταινίες του έχουν βραβευθεί επίσης: «Οι αδίστακτοι», «Πυρετός στην άσφαλτο» και «Κοινωνία ώρα μηδέν», ενώ η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη, της οποίας έγραψε το σενάριο, προτάθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 1965.
ΠΗΓΗ
Comments
Post a Comment