Ο γιος του τέως Βασιλιά και οι Παπανδρέου συγκάτοικοι στο Καστρί

Ο δευτερότοκος γιος του Κωνσταντίνου, Νικόλαος, και η σύζυγός του εγκαταστάθηκαν μόνιμα σε μεζονέτα που χτίστηκε στους χώρους της ιστορικής βίλας «Γαλήνη» του Γεωργίου Παπανδρέου. Η τέως βασιλική οικογένεια  νοίκιασε το πολυτελές  διαμέρισμα από τη  Σοφία Παπανδρέου  
Ο γιος του τέως και οι Παπανδρέου συγκάτοικοι στο Καστρί

Η κοινή απόφαση του πρίγκιπα Νικόλαου και της συζύγου του, Τατιάνας Μπλάτνικ, να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα, τους έφερε αντιμέτωπους με το θέμα εύρεσης της κατάλληλης στέγης. Μια σύμπτωση τελικά τους οδήγησε στο ιστορικό Καστρί, εκεί όπου βρίσκονται τα σπίτια της οικογένειας Παπανδρέου και διαμένει ο πρώην πρωθυπουργός. Πλέον οι νυν γείτονες ανταλλάσσουν ευγενικά «καλημέρα», διερωτώμενοι προφανώς για τα παιχνίδια της μοίρας που έφερε τους απογόνους δύο πρώην ορκισμένων αντίπαλων οικογενειών στο κατώφλι της ίδιας πόρτας.

Η γειτνίαση μελών οικογενειών όπως εκείνων των Παπανδρέου και Γλύξμπουργκ σε αλλοτινές, φορτισμένες ιστορικά εποχές θα φάνταζε τουλάχιστον αδιανόητη, αν όχι ένα άνοστο αστείο.
Σήμερα, που τα πάντα έχουν έρθει τούμπα σε κάθε επίπεδο ζωής, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, ατομικό και ηθικό, το να μπαίνει από την ίδια πόρτα ο γιος του τέως βασιλιά και να βγαίνει ο εγγονός του Γέρου της Δημοκρατίας, ανταλλάσσοντας ευγενικά χαιρετισμό, είναι απλά ένα γεγονός από αυτά που εντάσσονται πλέον στη σφαίρα των καθημερινών αξιοπερίεργων συμπτώσεων.

Σε αυτή τη σφαίρα των συμπτώσεων, εν μέσω στατιστικά απειράριθμων πιθανοτήτων, οι εκπλήξεις με νόημα δεν λείπουν σχεδόν ποτέ. Ετσι απρόβλεπτα, λοιπόν, στο 5,5 στρεμμάτων οικόπεδο στο Καστρί, ιδιοκτησίας της αδελφής του κ. Γιώργου Παπανδρέου, Σοφίας, προσγείωσε με τα καπρίτσια της η τύχη τον πρίγκιπα Νικόλαο και την ευειδή σύζυγό του Τατιάνα Μπλάτνικ, εγκαινιάζοντας στο σικ προάστιο τη μόνιμη εγκατάστασή τους στα πάτρια εδάφη.Η συγκεκριμένη έκταση εξάλλου κουβαλάει ένα βαρύ φορτίο συμβολισμών.

Εδώ πάρθηκαν πλείστες ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, εδώ κήρυξε τον Ανένδοτο ο Γέρος της Δημοκρατίας Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος μετά τέθηκε σε ισόβιο περιορισμό από τη χούντα. Στον ίδιο χώρο ζυμώθηκε το Σοσιαλιστικό Κίνημα επί Ανδρέα Παπανδρέου και γαλουχήθηκε ο μετέπειτα πρωθυπουργός του μνημονίου Γιώργος Παπανδρέου, ενώ εδώ μεγάλωσαν ο ίδιος και τα αδέλφια του. Η βίλα «Γαλήνη» στο Καστρί, η οποία συνδέθηκε από το 1928 με την οικογένεια Παπανδρέου, βρέθηκε κατά καιρούς στη δημοσιότητα και για άλλους λόγους, μικρότερης σίγουρα ιστορικής βαρύτητας και περισσότερο οικονομικής σημασίας. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι το οικόπεδο των 5,5 στρεμμάτων με την ημιτριώροφη οικοδομή που είχε κληρονομήσει από τον παππού της η αδελφή του πρώην πρωθυπουργού, Σοφία, είχε δοθεί αντιπαροχή πριν από επτά περίπου χρόνια στην κατασκευαστική εταιρεία του αρχιτέκτονα κ. Δημήτρη Αγιοστρατίτη - παραχωρώντας της μάλιστα το 50%. Είναι επίσης γνωστός και ο αγώνας που είχε δώσει η ίδια για να αποχαρακτηριστεί το Καστρί ως ακίνητο μεγάλης ιστορικής αξίας ώστε να προχωρήσει ανεμπόδιστα και χωρίς νομικά μπλεξίματα στην υλοποίηση της απόφασής της να οικοδομηθεί εκεί ένα μεγάλο και πολυτελές συγκρότημα κατοικιών με αποκλειστικό σκοπό την οικονομική εκμετάλλευσή του.

Μέσα σε αυτό το οικόπεδο, λοιπόν, δημιουργήθηκε ένα συγκρότημα που αποτελείται από δύο κτίρια, το καθένα από τα οποία διαθέτει τέσσερις κατοικίες, από 140 έως 300 τ.μ., ενώ κάποιες από αυτές εκτός από πισίνες διαθέτουν ακόμα και τζακούζι στις βεράντες τους.
Βάσει λοιπόν της συμφωνίας που είχαν από κοινού υπογράψει, το ένα κτίριο κράτησε η Σοφία Παπανδρέου, το οποίο και εκμεταλλεύεται εξ ολοκλήρου (κάποιες μεζονέτες πουλήθηκαν, ενώ άλλες τις νοικιάζει) και το άλλο ανήκει στον αρχιτέκτονα που ανέλαβε το χτίσιμο των ακινήτων στο οικόπεδο. Τμήμα μάλιστα αυτού του οικοπέδου και συγκεκριμένα η «Κατοικία ΙΙ» -όπως αυτή αναφέρεται στην πράξη σύστασης οριζόντιας/καθέτου ιδιοκτησίας- ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.  Στις 27 Δεκεμβρίου του 1990, όταν η Σοφία Παπανδρέου χώρισε το οικόπεδο των 5,5 στρεμμάτων σε τέσσερα τμήματα, ένα μεγάλο και τρία μικρότερα, τα οποία στο συμβόλαιο αναφέρονται ως «Κατοικία Ι», «Κατοικία ΙΙ», «Κατοικία ΙΙΙ» και «Κατοικία IV», πούλησε στον αδελφό της το δεύτερο κομμάτι της έκτασης αντί του ποσού των 4.300.000 δραχμών. Σε αυτό το οικόπεδο, έκτασης 640 τ.μ., ο πρώην πρωθυπουργός έχτισε στη συνέχεια με δάνειο την κατοικία των 368 τ.μ., που του ανήκει εξ ημισείας με τη σύζυγό του Αντα.

Ενας πρίγκιπας στο Καστρί

Ολα τα παραπάνω βέβαια, τόσο τα ιστορικά όσο και τα κατασκευαστικά, ουδόλως απασχόλησαν τον γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ούτε φυσικά τέθηκαν ως κριτήριο προκειμένου να στεγάσει τη νέα του ζωή στην Ελλάδα μαζί με τη σύντροφό του. Η άγνοια ή η αδιαφορία απέναντι στους συμβολισμούς, έτσι κι αλλιώς, δεν ακυρώνει την ιστορική αλήθεια ούτε καταργεί την οξύτατη αντιπαλότητα και τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ μοναρχίας και δημοκρατίας, όπως αυτή σφράγισε πολιτικά μια ολόκληρη εποχή στην Ελλάδα. Ωστόσο, στην απόφαση του Νικόλαου και της συζύγου του πρυτάνευσε η ανάγκη παρά η Ιστορία. Το προάστιο, η αισθητική του οικήματος, οι ανέσεις και κυρίως η ασφάλεια ήταν εκείνα τα οποία συνέβαλαν στην καθοριστική επιλογή τους να μεταφέρουν και να αδειάσουν τα πριγκιπικά μπαούλα και τις βαλίτσες σε σπίτι κληρονομιάς Παπανδρέου.

Οι συστάσεις

Ο τόπος απ’ όπου ξεκινούσε κάποτε το «μέγα πλήθος, μέγα πάθος» με σύνθημα «Η Δημοκρατία θα νικήσει», την περίοδο που ο τότε «νεαρός και άφρων» βασιλιάς Κωνσταντίνος αποσταθεροποιούσε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, οδηγώντας στην αποστασία και κατόπιν στη χούντα, η οποία αποκαθήλωσε και τον ίδιο από τον θρόνο του, σαφώς και δεν θα αποτελούσε πεδίο ανεξίτηλης προσκυνηματικής μνήμης για έναν γαλαζοαίματο απόγονο του Γλύξμπουργκ. Τα δικά του κειμήλια μνήμης μάλλον θα περιορίζονταν σε καρτ ποστάλ από τα ανάκτορα στο Μον Ρεπό και το Τατόι και όχι από ένα συγκρότημα με καμιά δεκαριά μεζονέτες όπως έχει πλέον διαμορφωθεί το άλλοτε μνημειακό για τη Δημοκρατία Καστρί. Ενας ακόμα λόγος που οδήγησε τον Νικόλαο να δει ζεστά το θέμα της ενοικίασης της συγκεκριμένης οικίας ήταν οι συστάσεις περί της καταλληλότητάς της που έφεραν την εγκυρότητα ενός ανθρώπου που ο ίδιος έχει κάθε λόγο να εμπιστεύεται. Ο κουμπάρος και στενός του φίλος κ. Νάσος Θανόπουλος, τραπεζίτης, γόνος της γνωστής οικογένειας με τα ομώνυμα σούπερ μάρκετ στην Κηφισιά και αδελφός του πρώην μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΑΕΚ Νίκου Θανόπουλου, έσπευσε να τον διευκολύνει.

Γνωρίζοντας ότι ο Νικόλαος βρίσκεται σε αναζήτηση στέγης, τον ενημέρωσε ότι σκόπευε να αφήσει το σπίτι του στο Καστρί, αφού με τον ερχομό του παιδιού του είχε αποφασίσει με τη σύζυγό του να μετακομίσουν σε ένα άλλο που θα κάλυπτε εκτενέστερα τις τωρινές ανάγκες της οικογένειάς τους. Η προτροπή του κ. Θανόπουλου ήταν εκείνη που έπεισε τον Νικόλαο να κρατήσει τα κλειδιά της μεζονέτας στο Καστρί και να χριστεί νέος ένοικός της, σίγουρος ότι είχε κάνει την καλύτερη επιλογή. Η σχέση του επιχειρηματία άλλωστε με τον πρίγκιπα χρονολογείται ήδη από τα φοιτητικά τους χρόνια, ενώ λίγες εβδομάδες προτού ο Νικόλαος ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με την Τατιάνα Μπλάτνικ, είχε παντρέψει τον πολύ καλό του φίλο με τη Νάσια Παναγιωτάκη στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο Καβούρι. Ο κ. Θανόπουλος, τον οποίο ο Νικόλαος θεωρεί τον πιο κοντινό του σύνδεσμο προκειμένου να ενσωματωθεί γρηγορότερα στα ελληνικά δεδομένα, είναι η «σύμπτωση» που έφερε έναν Γλύξμπουργκ στα χωράφια ενός Παπανδρέου. Το γεγονός ότι η κατοικία του Γιώργου Παπανδρέου φυλάσσεται 24ωρες το 24ωρο αποτέλεσε ένα επιπλέον κίνητρο.
Η γειτνίασή τους, προς το παρόν τουλάχιστον, βαίνει ομαλώς και σε κλίμα απόλυτα ευγενές και πολιτισμένο, όπως αρμόζει σε «πρίγκιπες». Δεν είναι λίγες οι φορές που τα δύο ζεύγη συναντιούνται στον δρόμο, καθώς εισέρχονται ή εξέρχονται από τις οικίες τους, τις οποίες χωρίζει μόνο ένας φράχτης με πυκνή βλάστηση.

«Ο Νικόλαος είχε πληροφορηθεί για τον γείτονά του από την πρώτη στιγμή, όμως ουδέποτε έδειξε να ενοχλείται από την παρουσία του», αναφέρει πρόσωπο από το περιβάλλον του, για να προσθέσει ότι «ούτε ο κ. Παπανδρέου δείχνει ενοχλημένος από τον ερχομό του νέου του γείτονα. Το αντίθετο μάλιστα. Κάθε φορά που τυγχάνει να συναντιούνται, χαιρετάει ο ένας τον άλλον». Ούτως ή άλλως τα ταξίδια του πρώην πρωθυπουργού στο εξωτερικό είναι συχνότατα, αφού δίνει διαλέξεις ανά τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα στα σκαριά βρίσκονται και τα σχέδια του Νικόλαου, τα οποία όμως δεν θα έχουν καμία σχέση με την πολιτική, όπως έχει γραφτεί, αλλά θα επικεντρώνονται στις επιχειρήσεις. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η πρώτη επίσκεψη του Κωνσταντίνου στο Καστρί, στη νέα κατοικία του γιου του - κυρίως το ενδεχόμενο μιας τυχαίας συνάντησης με μέλος της οικογένειας Παπανδρέου. Η αλήθεια είναι ότι από τότε που ο Κωνσταντίνος εγκαταστάθηκε επίσης μόνιμα στην Ελλάδα, συνδέθηκε με ένα περιστατικό που σε κάποιους τουλάχιστον προκαλεί ειρωνικά μειδιάματα. Οταν το σκάφος του στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες στις Σπέτσες εμβόλισε το καΐκι του γνωστού σκιτσογράφου Σπύρου Ορνεράκη (ο οποίος συνήθιζε παλαιότερα να τον χλευάζει μέσω των περίφημων σκίτσων του), προκαλώντας σοβαρές ζημιές, ο πρώην μονάρχης δέχτηκε ουκ ολίγες φαρμακερές ριπές από σχόλια περί των ναυτικών ικανοτήτων του.

Η κόντρα

Προφανώς, όμως, το κλίμα στο Καστρί θα είναι περισσότερο φιλικό, στο πλαίσιο της αστικής ευγένειας. Ούτως ή άλλως το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου του 1974 έθεσε τέλος στις πολιτειακές παρεκκλίσεις του ανώτατου άρχοντος, καθώς και στις πολιτικές επιπλοκές με την πρόκληση κοινωνικών εντάσεων από πλευράς του, που έφτασαν στα όρια του εθνικού διχασμού. Ο ιδιωτεύων, τέως «μεγαλειότατος» Κωνσταντίνος ο Β’, μπορεί να μετακινείται πλέον από το σπίτι του στο Πόρτο Χέλι ως το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» και από εκεί μέχρι το Καστρί για να επισκεφθεί ένα από τα πέντε παιδιά του, τυλιγμένος με τη σκόνη του χρονοντούλαπου της Ιστορίας. Παρομοίως ο συνεπώνυμος εγγονός του Γέρου της Δημοκρατίας μπορεί να ταξιδεύει αενάως υπερατλαντικά και να επισκέπτεται τη χώρα του για ατέλειωτες θερινές διακοπές, διανύοντας ξυστά το περιθώριο της τρέχουσας πολιτικής πραγματικότητας.

 Ωστόσο ακόμα και μια τυχαία συνάντησή τους, στα πλαίσια των ουκ ολίγων συμπτώσεων στο έδαφος του ιστορικού Καστριού, δεν θα έχει πλέον κανέναν συγκλονιστικό αντίκτυπο, που θα απηχεί τη σφοδρή κόντρα του παρελθόντος. Η βίλα «Γαλήνη» έχει μεταλλαχθεί προ πολλού σε «μεζονέτες της λήθης», καθώς οι νέες αντιθέσεις γράφουν νέα ιστορία, μακριά από τους φράχτες και τις πυκνές φυλλωσιές του συγκροτήματος Παπανδρέου στο Καστρί.

 ΠΗΓΗ


Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ