Η τζιχάντ έκλεισε τη μονή της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά


Θύμα της αναταραχής στην Αίγυπτο αποδεικνύεται το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά. Οι αρχές ασφαλείας διέταξαν το κλείσιμό του, καθώς φοβούνται ότι τζιχαντιστές θα το καταλάβουν. Η απόφαση έχει φέρει σε δυσμενή θέση τους μοναχούς, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για την επιβίωση της μονής και σε ακόμα δυσμενέστερη τους ντόπιους, που συντηρούνται από τον όλο και ασθενέστερο τουρισμό.
Η ζημιά

«Αν και οι ιερείς έχουν τώρα περισσότερο χρόνο για προσευχή και άσκηση, αναγκάζονται να ζουν χωρίς τα πλήθη των τουριστών. Αντιμετωπίζουμε τεράστια οικονομική κρίση και δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδα συντήρησης του μοναστηριού και τις δεκάδες οικογένειες που στηρίζουμε σε σταθερή βάση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πατέρας Παύλος, ιερέας στον ελληνορθόδοξο ναό από το 1972. «Σεβόμαστε την αιγυπτιακή κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε κλειστό τον ναό, αν μας ζητηθεί. Αλλά θα αναγκαστούμε να μειώσουμε δραστικά τους μισθούς και όλα τα υπόλοιπα έξοδα. Λυπούμαστε που χάνουμε τα έσοδα, τα οποία μοιραζόμαστε με την κοινότητα των βεδουίνων».

Το μοναστήρι είναι πλέον ανοιχτό για λειτουργίες, αλλά όχι για ξεναγήσεις ή επισκέψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό συνεπάγεται τεράστια μείωση στα έσοδα του ναού και εκτιμάται ότι σύντομα οι μοναχοί δεν θα μπορούν να πληρώνουν το εργατικό δυναμικό 400 ατόμων που απασχολούν, το οποίο προέρχεται από τον τοπικό πληθυσμό και συμβάλλει στη συντήρηση των αγροκτημάτων και των ελαιώνων του ναού.

Οι βεδουίνοι

Εξάλλου, οι βεδουίνοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να πουλήσουν τις καμήλες τους, τις οποίες δεν μπορούν πλέον να συντηρούν, ώστε να πάρουν κάποια χρήματα και να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχτεί και όσοι ζουν από τον τουρισμό. «Η επιχείρησή μου είναι πλέον ένα σκέτο μηδενικό. Δεν έρχεται πια κανείς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο σεΐχης Μούσα αλ-Γκεμπαλί, διευθυντής ξενοδοχείου και μέλος της τοπικής φυλής βεδουίνων, που ελέγχει σχεδόν το 90% του τοπικού τουριστικού εμπορίου.

ΠΗΓΗ

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ