Τι είναι το "Κοινόν των Κυπρίων"

Κυπριακό νόμισμα με το Σαλαμίνιο Δία στην οπίσθια όψη.
Το «Κοινόν των Κυπρίων» ιδρύθηκε το 2ο αιώνα π.Χ., δηλαδή στο τέλος της Πτολεμαιοκρατίας στην Κύπρο. Σκοπός του θεσμού τότε ήταν η οργάνωση της λατρείας των Πτολεμαίων. Σταδιακά εξελίχτηκε σε ομοσπονδία των κυπριακών πόλεων με αντιπροσώπους από ολόκληρη την Κύπρο.

Στη Ρωμαϊκή περίοδο εμφανίζεται από την εποχή του αυτοκράτορα Κλαυδίου (41 - 54 μ.Χ.) και αποτελεί συνέχεια του κοινού των πτολεμαϊκών χρόνων. Έδρα του ήταν ο ναός της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο. Μια από τις λειτουργίες του τώρα ήταν να υπηρετεί τη λατρεία των αυτοκρατόρων, των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας ακόμα και της ίδιας της Ρώμης. Επιπρόσθετα είχε αναλάβει και την ευθύνη για τα θρησκευτικά ζητήματα ολόκληρης της Κύπρου. Η λατρεία της Αφροδίτης ήταν η πιο σημαντική και το Κοινόν διοργάνωνε τις γιορτές και τους αγώνες προς τιμήν της Θεάς.


Κυπριακό νόμισμα με την επιγραφή «Κοινόν Κυπρίων».
Κυπριακό νόμισμα με το Σαλαμίνιο Δία στην οπίσθια όψη.
Με την ευκαιρία των εορτασμών, το «Κοινόν» εξέδιδε ειδικά νομίσματα με τις λέξεις «Κοινόν Κυπρίων» μέσα σε πλαίσιο από κλαδιά δάφνης. Στην οπίσθια όψη των νομισμάτων αυτών εικονίζεται ο ναός της Παφίας Αφροδίτης ή το άγαλμα του Σαλαμίνιου Δία. Τα νομίσματα του Βεσπασιανού, του Τίτου και του Δομιτιανού αναφέρουν επίσης και την ημερομηνία έκδοσης. Από αυτά βγαίνει το συμπέρασμα ότι το «Κοινόν» είχε επίσης τον έλεγχο της κοπής των χάλκινων νομισμάτων της Κύπρου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται στα νομίσματα του «Κοινού» είναι η ελληνική, η οποία ήταν και η επίσημη γλώσσα των ανατολικών επαρχιών του Ρωμαϊκού κράτους. Πολύ λίγες πληροφορίες έχουμε για τον τρόπο σύγκλησης των συνεδρίων του «Κοινού», για τις πόλεις που συμμετείχαν, την οργάνωσή τους, τις συζητήσεις και τις αποφάσεις τους. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν για την οργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων και την απόδοση τιμών προς ευεργέτες του, αυτοκράτορες, διοικητές, αρχιερείς, γυμνασίαρχους κ.λπ. 'Aλλα μέλη του «Κοινού» όπως η Σαλαμίνα και το Κίτιον οργάνωναν τους δικούς τους εορτασμούς. Ίσως μερικές από τις συνελεύσεις των μελών του «Κοινού» να γίνονταν στη Σαλαμίνα. Το «Κοινόν» διατηρήθηκε ως την εποχή του αυτοκράτορα Μαρκίνου (218 μ.Χ.).







Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ