Τα 12 πιο εκπληκτικά ποτάμια του πλανήτη (clickatlife)


asas
Υπάρχει λόγος που γνωρίζετε τόσο καλά τα ονόματα ποταμών όπως ο Μισισιπής, ο Νείλος και ο Αμαζόνιος.
Τα ποτάμια αυτά έχουν εμπνεύσει εξερευνήσεις, θρύλους και θρησκείες στο πέρασμα της ιστορίας.
Αξίζει λοιπόν να ανακαλύψετε τα σημαντικότερα υδάτινα μονοπάτια του πλανήτη και τις κρουαζιέρες που προσφέρουν.
Κατά τη διάρκεια των αιώνων, πολλές υδάτινες οδοί δημιούργησαν εύφορο έδαφος για καλλιέργειες και έδωσαν την ευκαιρία για εξερευνήσεις, εμπορικές δραστηριότητες, ακόμη και για την εγκαθίδρυση αυτοκρατοριών. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να μάθετε τα πάντα για μια περιοχή, είναι να επισκεφθείτε τον ποταμό της, καθώς αυτός, όχι μόνο συνδέει τις μεγάλες πόλεις με τα απομακρυσμένα χωριά αλλά… κατέχει και τα μυστικά της, από την τοπική κουλτούρα μέχρι την κουζίνα.
Ας δούμε 12 από τα πιο γνωστά ποτάμια του πλανήτη και τη σημασία τους στην ιστορία του τόπου. Και μπορεί τα ταξίδια στις περιοχές αυτές να μην είναι φθηνά, αλλά σίγουρα αποτελούν εμπειρίες ζωής.

Αμαζόνιος


Ο μεγαλύτερος ποταμός της Νότιας Αμερικής είναι ο Αμαζόνιος, ο οποίος διασχίζει έξι χώρες, τρεις ζώνες ώρας και έχει έκταση περίπου 8 χιλιόμετρα. Η βάθους 90 μέτρων «ποταμίσια θάλασσα», διαθέτει επίσης τη μεγαλύτερη δεξαμενή γλυκού νερού στον κόσμο, περίπου το ένα πέμπτο του τρεχούμενου νερού στον πλανήτη και μια μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Ο πρώτος εξερευνητής του Αμαζονίου ήταν ο Francisco de Orellana τον 16ο αιώνα, ο οποίος, αναζητώντας τη «Γη της Κανέλας», βρήκε προηγμένους οικισμούς με πολύπλοκα αρδευτικά συστήματα και δυναμικούς κατοίκους.

Μισσισσιππής
Ο Μισσισσιππής διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα νερού στον κόσμο. Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Βόρειας Αμερικής με μήκος 5969 χλμ, από τη λίμνη Itasca, έως τον κόλπο του Μεξικού όπου εκβάλλει. Έχει παραποτάμους σε 33 πολιτείες και δύο καναδικές επαρχίες και στις όχθες του κατοικούν άνθρωποι για περίπου 5 χιλιάδες χρόνια. Επίσης, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας, κατά τη διάρκεια μαχών του Εμφυλίου Πολέμου και αποφάσεων-ορόσημα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η έλευση του ατμόπλοιου το 1812, επέφερε αλλαγές σε αρκετά δρομολόγια, μειώνοντας το χρόνο μετακίνησης από το Lousiville στη Νέα Ορλεάνη από 4 μήνες σε μόλις 20 μέρες. Μια κρουαζιέρα σε ιστορικά σημεία του Εμφυλίου Πολέμου ανάμεσα σε προπολεμικές επαύλεις, είναι ενδιαφέρουσα για κάθε επισκέπτη.

Νείλος

Η Αίγυπτος βρίσκεται στη μεγαλύτερη έρημο του πλανήτη, τη Σαχάρα, αλλά τα σχεδόν 7 χιλιόμετρα μήκους του Νείλου, έχουν μετατρέψει τις όχθες του σε μια όαση. Οι Αιγύπτιοι ήταν μια πλούσια αγροτική κοινωνία και ένας θαυμαστός αρχαίος πολιτισμός που μπόρεσε να ελέγξει τα νερά του ποταμού και να δημιουργήσει την Κοιλάδα των Βασιλέων, το ναό των Πτολεμαίων και τις Πυραμίδες της Γκίζας στις όχθες του. Μέχρι το 3.000 π.Χ. στο Δέλτα του Νείλου αναπτύχθηκε το πρώτο μεγάλο έθνος του κόσμου και σήμερα η Αίγυπτος παραμένει μια από τις πιο σημαντικές αφρικανικές χώρες. Τα αξιοθέατα της κρουαζιέρας περιλαμβάνουν ναούς, τάφους και αρχαία μνημεία.

Yangtze
Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας, ρέει νότια του οροπεδίου του Θιβέτ, προς τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, διαθέτοντας περισσότερους από 700 παραποτάμους κατά μήκος της διαδρομής του. Ο ποταμός χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους για χιλιετίες και λειτούργησε ως σύνορο μεταξύ των ανερχόμενων βασιλείων και ως εμπορικό σταυροδρόμι εδώ και αιώνες. Αυτοκρατορικά παλάτια, πόλεις από κανάλια και περίπλοκοι ναοί βρίσκονται στις όχθες του, ενώ από τα πιο διάσημα αξιοθέατα είναι τα Τρία Φαράγγια και το γιγαντιαίο Φράγμα των Τριών Φαραγγιών.

Γάγγης

Ο Γάγγης έκτασης 2.505 χιλιομέτρων, αναβλύζει από μια σπηλιά πάγου στα Ιμαλάια, κυλά ανατολικά μέσα στην καρδιά της βόρειας Ινδίας και φτάνει μέχρι τον κόλπο της Βεγγάλης. Παρέχει νερό για τη γεωργία, τη βιομηχανία, την ενέργεια, τις μεταφορές, για οικιακή κατανάλωση, για κολύμβηση και για θρησκευτικές τελετές. Οι Ινδουιστές θεωρούν τον ποταμό ιερό και τον αντιλαμβάνονται ως θεότητα, με τις όχθες του να αποτελεούν το σημείο πολλών τελετών, καθώς και πόλεων όπως το Varanasi και το Allahabad.

Mekong
Ο 11ος μακρύτερος ποταμός στον κόσμο, έχει έκταση 2.500 χιλιόμετρα και διασχίζει την Κίνα, τη Βιρμανία, το Λάος, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη και το Βιετνάμ, περνώντας από ορυζώνες, ιχθυοκαλλιέργειες και οπωρώνες. Το Δέλτα του ποταμού υπήρξε τόπος αμέτρητων μαχών κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και της Ινδοκίνας. Σήμερα, ο ποταμός είναι ειρηνικός και γόνιμος, με το Δέλτα του να είναι γεμάτο από εμπορικά σκάφη. Η κρουαζιέρα στον ποταμό Μεκόνγκ διέρχεται από την περιοχή του ναού Angkor, το τούνελ των Viet Cong και την πόλη της Καμπότζης, Siem Reap.

Δούναβης

Ο Δούναβης αποτελεί μια υδάτινη οδό εμπορικών συναλλαγών, τουλάχιστον από τον 7ο αιώνα, όταν Έλληνες ναυτικοί έκαναν εμπορικές επιχειρήσεις κατά μήκος της διαδρομής. Πιο πριν, οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τον ποταμό ως βόρειο σύνορο της αυτοκρατορίας τους, χτίζοντας οικισμούς όπως οι Vindobona (Βιέννη), Aquincum (Βουδαπέστη) και Singidunum (Βελιγράδι), στις όχθες του, για να κρατήσουν μακριά τους βαρβάρους. Αυτό το ζωτικής σημασίας μεσαιωνικό, εμπορικό «μονοπάτι», ευθύνεται επίσης και για την άνοδο δύο αυτοκρατοριών, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας. Από τις πηγές του Μέλανα Δρυμού στη Γερμανία, ρέει προς τη Μαύρη Θάλασσα μέσω της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Κροατίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Columbia
Διανύοντας περίπου 1.900 χιλιόμετρα, από τα Καναδικά Βραχώδη Όρη μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό στο Όρεγκον, ο Κολούμπια είναι περισσότερο γνωστός για τον… πυρετό χρυσού του 19ου αιώνα και για το ότι υπήρξε ένα μεγάλο ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους σιδηροδρόμους. Σήμερα χωρίζει την Ουάσιγκτον από το Όρεγκον, φτάνοντας στην Αστόρια. Οινοποιεία υπάρχουν και στις δύο πλευρές του ποταμού και λόγω των ανέμων υπάρχει μια πολυσύχναστη περιοχή για windsurfing στο σημείο της πόλης του Hood River.

Ρήνος

Είναι γνωστός και ως ο «ηρωικός Ρήνος» για τα παραμυθένια κάστρα του, τους αμπελώνες και τους απότομους γκρεμούς του. Αυτός ο ιστορικός ποταμός ρέει από τα βουνά της Ελβετίας στη Βόρεια Θάλασσα κοντά στο Ρότερνταμ, μέσω της δυτικής Γερμανίας. Η κεντρική τοποθεσία του Ρήνου έχει αποτελέσει σημείο διαμάχης και σύνορο από τη ρωμαϊκή εποχή. Ο ίδιος ο Ιούλιος Καίσαρας διέσχισε τον Ρήνο το 53 π.Χ. Σήμερα τα εντυπωσιακά τοπία και τα καλά κρασιά κάνουν την περιοχή έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό ανάμεσα σε κάστρα και καθεδρικούς ναούς.
Orinoco
Με έκταση 2 χιλιάδων χιλιομέτρων, ο Ορινόκος ανακαλύφθηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1498, αλλά η πηγή του δεν είχε βρεθεί μέχρι το 1951. Βρίσκεται στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα και διακλαδώνεται σε εκατοντάδες παραποτάμους και υδάτινες οδούς. Αυτή η υδάτινη… χώρα των θαυμάτων φιλοξενεί πάνω από χίλια είδη πουλιών και μια μεγάλη ποικιλία ψαριών, από το γιγάντιο γατόψαρο μέχρι τα σαρκοβόρα πιράνχας.

Βόλγας

Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης είναι και το κέντρο ναυσιπλοΐας της Ρωσίας. Αποτελεί σημαντική εμπορική οδό από τότε που οι Βούλγαροι και οι Χαζάροι εγκαταστάθηκαν κατά μήκος του το Μεσαίωνα. Στις όχθες του έχουν σημειωθεί επιδρομές των Μογγόλων, των Κοζάκων, αγροτών, καθώς και διαδηλωτών κατά του Πούτιν στη σύγχρονη Ρωσία. Το ποτάμι έχει γίνει ρωσική αποικία προς τα ανατολικά και ποτίζει τις αχανείς στέπες. Από το Κρεμλίνο και την Κόκκινη Πλατεία, μέχρι το παλάτι της Μεγάλης Αικατερίνης, μια κρουαζιέρα στον ποταμό θα σας πείσει για τη σπουδαιότητά του στην αχανή Ρωσία.

Τάμεσης

Αν και αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι ταξιδεύουν κατά μήκος του Τάμεση πολλά χρόνια πριν, οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που πριν από 2.000 χρόνια ίδρυσαν το σημαντικότερο οικισμό που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού, το Λονδίνο. Ο Τάμεσης μπορεί να είναι μικρός, αλλά είναι πανίσχυρος. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αυτό το ποτάμι των 350 χιλιομέτρων, έχει τον πιο ισχυρό αντίκτυπο στον κόσμο, καθώς ήταν καθοριστικό για τις εξερευνήσεις της βρετανικής αυτοκρατορίας. Το 1589 ο Sir Walter Raleigh απέπλευσε για το νέο κόσμο από εκεί και τον 18ο αιώνα, όταν το Λονδίνο ήταν το πιο πολυσύχναστο λιμάνι του κόσμου, τα εμπορεύματα από όλο τον κόσμο στέλνονταν στον Τάμεση. Σήμερα διασχίζει τα βασιλικά ανάκτορα, αμέτρητα αγγλικά χωριά, δύο ξακουστά πανεπιστήμια και φυσικά το ίδιο το Λονδίνο.

clickatlife.gr

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ