Ο Πρόεδρος τη Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν έκανε κατάδυση στον Φινλανδικό κόλπο


Погружение к месту нахождения парусно-винтового фрегата «Олег» и беседа с журналистами
Ο Πρόεδρος τη Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν έκανε κατάδυση στον Φινλανδικό κόλπο στη θέση όπου βρέθηκε η ιστιοφόρα φρεγάτα με έλικα «Ολέγκ» που βυθίστηκε το 1869. Ο επικεφαλής του κράτους έκανε κατάδυση στη θέση όπου ανακάλυψαν τη φρεγάτα με ένα μικρό υποβρύχιο "C - explorer - 5", αναφέρει το πρακτορείο ITAR-TASS.
Το μικρό υποβρύχιο "C – explorer - 5" με τον Πρόεδρο ανέβηκε στην επιφάνεια στο ίδιο σημείο από όπου  άρχισε την κατάδυση. Στο νερό ο Πούτιν πέρασε περίπου μισή ώρα. Μετά την κατάδυση ο Πρόεδρος μοιράστηκε με τους δημοσιογράφους τις εντυπώσεις του. Απαντώντας στις ερωτήσεις είπε ότι το πλοίο βρίσκεται "σε εντυπωσιακά καλή κατάσταση ".

"Είναι στο αριστερό του πλευρό. Πράγματι η κατάσταση είναι άριστη, πολύ καλά αναγνωρίζεται η ονομασία του πλοίου. Διατηρήθηκε πολύ καλά ", είπε ο Πούτιν. Αναγνώρισε ότι κατά την κατάδυση δεν φοβόταν παρά είχε μεγάλο ενδιαφέρον.
Απαντώντας στη ερώτηση, εάν θέλει να ασχοληθεί με ανακάλυψη θησαυρών, ο Πρόεδρος είπε: "να το κάνουν χωρίς εμένα, ας ασχοληθούν οι δημοσιογράφοι ".



Η ιστιοφόρα φρεγάτα με έλικα "Ολέγκ", πρότυπο της ρωσικής ναυπηγικής, είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που σώθηκαν. Μ’ αυτή τη σειρά από φρεγάτες ολοκληρώθηκε η εποχή των ξύλινων ιστιοφόρων πλοίων με εμπροσθογεμή άνευ αυλακώσεων κανόνια  Το "Ολέγκ" το 1869, αφού εκτέλεσε περίπλοκες μανούβρες, συγκρούστηκε με άλλο πλοίο και βυθίστηκε ανάμεσα στα νησιά Γκόγκλαντ και Σάμμερς σε βάθος περίπου 60 μέτρα.

Την παρούσα στιγμή στα πλαίσια του προγράμματος "Ναυτική δόξα της Ρωσίας" με τα μέσα της επιδότησης της Γεωγραφικής Εταιρίας της Ρωσίας διεξάγεται η εξερεύνηση της φρεγάτας. Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου τον Ιούνιο οι ειδικοί διερεύνησαν το πλοίο και έκαναν φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου το οποίο ξεκίνησε στις 8 και θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιουλίου, διερευνάται η εξωτερική κατάσταση της φρεγάτας, ανεβάζουν τα κειμήλια για  περαιτέρω συντήρησή τους στα μουσεία και διεξάγονται τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, αναφέρει το πρακτορείο RIA NOVOSTI.

Θεωρήθηκε άσκοπο να ανεβάσουν τη φρεγάτα, εξετάζεται δυνατότητα δημιουργίας  ανακατασκευής της  όπου θα τοποθετηθούν αντικείμενα τα οποία ανέβασαν από τον βυθό. Ειδικότερα, στη φρεγάτα συντηρήθηκαν πολύ καλά τα σκεύη από το εργοστάσιο πορσελάνης Κορνιλόβσκι και τα σκαλιστά έπιπλα.

Ο Πούτιν έχει ήδη δοκιμάσει τον εαυτό του ως δύτη και αρχαιολόγο. Πρώτη φορά κατέβηκε στον βυθό με μπουκάλες το 2009 μαζί με τα μέλη της αποστολής "Κόσμος της Μπαϊκάλ ". Τότε ο Πρόεδρος κατέβηκε με το βαθυσκάφος "MIR-1" στον πυθμένα της λίμνης.
Στο βυθό του Φινλανδικού κόλπου ο Πούτιν (ΒΙΝΤΕΟ)
Σε τρεις ώρες κατάδυσης ερεύνησε τις επιστημονικές και ερευνητικές δυνατότητες του βαθυσκάφους. Ομολόγησε στους δημοσιογράφους ότι του φάνηκε λίγο παράξενο το θολό νερό και το αποκάλεσε "σούπα από πλαγκτόν ". Με την οικολογία της λίμνης όμως ο Πούτιν έμεινε ευχαριστημένος: "Το νερό, βέβαια από  οικολογική πλευρά είναι καθαρό... Έξω από το φινιστρίνι έχει καταπληκτική θέα. Φαίνεται ο πυθμένας της Μπαϊκάλ, είναι πολύ καθαρός και όμορφος ".

Τον Αύγουστο του 2011 o Πούτιν έκανε κατάδυση με μπουκάλες στον πυθμένα του κόλπου του Ταμάν για να δει τη λεγόμενη "Ρωσική Ατλαντίδα ", το βυθισμένο μέρος της αρχαίας πόλης της Φαναγορίας. Ανέβηκε στην επιφάνεια κρατώντας στα χέρια του δύο αμφορείς. Το γεγονός αυτό έγινε αιτία για έντονη συζήτηση στο Διαδίκτυο.

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ