Βόμβες «εφιάλτης» Τόνοι πυρομαχικών στο βυθό του Ζυγίου


Εκφράζονται φόβοι για ένα νέο ΜΑΡΙ.
Τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών βρίσκονται στο βυθό, στη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου και αποτελούν απειλή για ανθρώπους, αλιεία, περιβάλλον, αλλά και για τις υποδομές για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με έκθεση του ΓΕΕΦ, μετά από στοιχεία που ζήτησαν τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ισχυρής έκρηξης.

Το θέμα που αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», επιβεβαίωσε το μεσημέρι με δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, λέγοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση για διορισμό εμπειρογνωμόνων «για να αξιολογήσουν καλύτερα την όλη κατάσταση και να μας εισηγηθούν ενέργειες που πρέπει να υλοποιήσουμε άμεσα».

Ανέφερε μάλιστα, ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε επαφή με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Ελλάδας «γιατί είχαν παρόμοιες περιπτώσεις και εμπειρίες κατά πόσο μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση», ενώ τη Δευτέρα ο υπουργός θα έχει και επαφή με τον ΟΑΣΕ «για να δούμε κατά πόσο και από αυτόν οργανισμό που εξειδικεύεται σε αυτά τα θέματα μπορούμε να έχουμε ανάλογη βοήθεια».

167 είδη πυρομαχικών «πεταγμένα» στη θάλασσα
Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», τα πυρομαχικά ποντίστηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή όπου βρίσκεται και το πεδίο βολής, την περίοδο 1980-1993 και έκτοτε δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια, είτε για εντοπισμό τους, είτε για καταστροφή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα ήρθε στην επιφάνεια όταν τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από το ΓΕΕΦ ενημέρωση αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την πόντιση πυρομαχικών στη θάλασσα.

Το ΓΕΕΦ μετά από μελέτη, προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, διαπίστωσε ότι στη θαλάσσια περιοχή του Ζυγίου βρίσκεται ολόκληρη αποθήκη πυρομαχικών. Από την έρευνα του ΓΕΕΦ προκύπτει ότι η πρακτική πόντισης πυρομαχικών στη θάλασσα έχει σταματήσει από την Εθνική Φρουρά το 1993.
 
Σημειώνεται ότι, παλαιότερα το Υπουργείο Άμυνας είχε ενημερωθεί για την κατά προσέγγιση θαλάσσια περιοχή στην οποία έγινε από την Εθνική Φρουρά πόντιση πυρομαχικών το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΦ, εκτιμάται ότι 167 είδη πυρομαχικών έχουν ποντιστεί στη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου σε τεράστιες αριθμητικές ποσότητες. Πρόκειται για χειροβομβίδες, νάρκες, βλήματα όλμων, πυραύλους, ρουκέτες, βομβίδες αρμάτων και φυσίγγια.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ακριβής γεωγραφική θέση απόρριψης των πυρομαχικών δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς σε κάθε βολή η θέση καθοριζόταν από διαφορετικό αξιωματικό της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ.
 
Πάντως, το ΓΕΕΦ ξεκαθάρισε ότι στην Εθνική Φρουρά δεν υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο, εμπειρία ή δυνατότητα στον τομέα της αντιμετώπισης περιστατικών που σχετίζονται με τα απόβλητα από την πόντιση πυρομαχικών στη θάλασσα.

Η ύπαρξη διαφόρων πυρομαχικών στον θαλάσσιο βυθό στο Ζύγι, ελλοχεύει κίνδυνο ακόμη και για ανθρώπινες ζωές.

Μελέτες που έγιναν για χώρες του εξωτερικού απέδειξαν ότι τα θαλάσσια ρεύματα μπορεί να μετακινήσουν τα πυρομαχικά, ακόμη και σε μεγάλες αποστάσεις. Τονίζουν ότι είναι πιθανό σε ανύποπτο χρόνο να εκβραστούν στην παραλία και να διατρέξουν άμεσο κίνδυνο οι πολίτες. Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχουν εκβραστεί πυρομαχικά σε παραλίες της Νοτίου Αφρικής (2009) και του Ηνωμένου Βασιλείου (2008).

Πέραν από τους κινδύνους σε περίπτωση που εκβρασθούν πυρομαχικά, εκτεθειμένοι είναι και οι ψαράδες που αλιεύουν στην περιοχή πέραν από τις αυτονόητες επιπτώσεις για το περιβάλλον.
 
Σε σκανδιναβικές χώρες καταγράφτηκαν περιστατικά - ατυχήματα με ψαράδες οι οποίοι αλίευσαν ποντισμένα πυρομαχικά.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», για το θέμα τηρείται ενήμερος ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δόθηκαν οδηγίες σε λειτουργούς του ΥΠΑΜ και στο ΓΕΕΦ για να εισηγηθούν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, ενώ αναμένεται να ζητηθεί και βοήθεια ξένων χωρών.

Κίνδυνος για την ενεργειακή ασφάλεια

Εκτός από τις υπόλοιπες πτυχές του σοβαρού θέματος με την ύπαρξη πυρομαχικών στη θάλασσα στο Ζύγι, τίθεται εν κινδύνω ακόμη και η ενεργειακή ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Στη γειτονική περιοχή Βασιλικού υπάρχει σχεδιασμός για κατασκευή του τερματικού για το φυσικό αέριο. Στις χερσαίες εγκαταστάσεις θα καταλήγουν αγωγοί μέσω των οποίων θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο.

Επομένως κατά την εκτέλεση των εργασιών πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν ελλοχεύει οποιοσδήποτε κίνδυνος από την ύπαρξη πυρομαχικών στο βυθό. Πιθανό ατύχημα λόγω των εκατοντάδων πυρομαχικών, που βρίσκονται στη θάλασσα, θα «τινάξει στον αέρα» τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ενώ θα αποτελέσει νέο πισωγύρισμα στην προσπάθεια που καταβάλλεται για επανάκαμψη της οικονομίας.

Πάντως για την κατασκευή του αγωγού αερίου Nord Stream στη Βαλτική θάλασσα απαιτήθηκε η διενέργεια εξειδικευμένης έρευνας προκειμένου να χαραχθεί όδευση με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθούν οι περιοχές που ήταν ποντισμένα τα πυρομαχικά.

Φ.Φωτίου: Βοήθεια από το εξωτερικό

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, επιβεβαιώνοντας τον δημοσίευμα του «Φ», ανέφερε ότι «είναι ένα ευαίσθητο θέμα που ήρθε στην αντίληψη μας τώρα. Εκείνο που έχει σημασία είναι η ασφάλεια των πολιτών και ασφαλώς και τους κινδύνους τόσο όσον αφορά το περιβάλλον αλλά και αν αυτή η εξέλιξη επηρεάζει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς μας αλλά και την ίδια την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σημείωσε δε, ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω ενώπιον μου αυτή τη στιγμή η ακριβής γεωγραφική θέση της απόρριψης δεν είναι ακόμη γνωστή γιατί αυτό γινόταν σε διάφορα χρονικά διαστήματα, μεταξύ 1980-93 και σε διαφορετικά σημεία της θαλάσσιας αυτής περιοχής».

Σε ερώτηση για τον λόγο που ρίχνονταν τα πυρομαχικά στη θάλασσα και για την κατάσταση των πυρομαχικών αυτών, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι ήταν μια πρακτική που υπήρχε από πολλές χώρες. Από το 1993 έχει απαγορευθεί.

«Όμως κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει την κατάσταση αυτών των πυρομαχικών ή εάν ύστερα από τόσα χρονιά πού βρίσκονται και σε ποια περιοχή ακριβώς βρίσκονται, γιατί μετά από τόσα χρόνια πιθανόν να έχουν μετακινηθεί», είπε.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν χρειάζεται και δεν επιβάλλεται αυτή την στιγμή να υπάρξει πανικός.

«Αντιλαμβάνεστε είναι μια υπόθεση που χρειάζεται λεπτούς μεν χειρισμούς, προσεκτικούς αλλά και τεχνογνωσία. Χωρίς τεχνογνωσία δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε», δήλωσε.

Σε ότι αφορά τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στην ενεργειακή της πολιτική και στο κατά πόσο θα πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες ενόψει του ότι επίκειται η δημιουργία του τερματικού στο Βασιλικό, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «ασφαλέστατα θα πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες και για θέματα ασφάλειας αλλά και για τα θέματα των ενεργειακών μας σχεδιασμών».

Είναι θέμα που πρέπει «να το αγγίξουμε άμεσα διότι εάν δημιουργεί προβλήματα αντιλαμβάνεστε ότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες πρέπει να γίνουν τάχιστα», κατέληξε.

Πηγή: philenews.com

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ