ΕΦΥΓΕ Η ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - Η ΒΑΡΩΝΗ ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΘΑΤΣΕΡ


Πέθανε η μεγάλη ηγέτιδα Μάργκαρετ Θάτσερ σε ηλικία 87 ετών. Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας έφυγε ήσυχα στον ύπνο της από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ θα είναι επίσημη με στρατιωτικές τιμές αρχηγού κράτους. Η τελετή θα γίνει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, χωρίς ακόμη να έχει οριστεί ημερομηνία.

«Ένα ευρύ και διαφορετικό φάσμα ανθρώπων και οργανώσεων που συνδεόταν με την βαρόνη Θάτσερ θα προσκληθεί», επισήμανε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού — και ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος, στο οποίο ανήκε η εκλιπούσα — σε μια σύντομη ανακοίνωσή του.

«Την επιμνημόσυνη τελετή θα ακολουθήσει μια ιδιωτική τελετή καύσης. Όλες οι διευθετήσεις γίνονται με βάση τις επιθυμίες της οικογένειας» της Θάτσερ, προστέθηκε στο κείμενο της ανακοίνωσης του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.


Μάλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε για την Θάτσερ: «Η Μεγάλη Βρετανία έχασε μια σπουδαία ηγέτιδα, μια μεγάλη πρωθυπουργό, μια μεγάλη Βρετανίδα».

Ποια ήταν η «Σιδηρά Κυρία»

Η Θάτσερ γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1925 και μεγάλωσε στην πόλη Grantham της κομητείας Λίνκολνσάιρ..

Το 1959 εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων και το 1965 ορίστηκε εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος. Διετέλεσε «σκιώδης» υπουργός Μεταφορών και κατόπιν Παιδείας, πριν τις εκλογές του 1970.

Μετά τη νίκη των Συντηρητικών υπό τον Έντουαρτ Χιθ το 1970, η Θάτσερ έγινε Υπουργός Παιδείας και Επιστήμης.

Μετά την ήττα των Συντηρητικών στις εκλογές του 1974, τοποθετήθηκε σκιώδης Υπουργός Περιβάλλοντος. Στις 11 Φεβρουαρίου 1975 εξελέγη Πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος. Στις 19 Ιανουαρίου 1976, σε μια ομιλία της, καταφέρθηκε εναντίον της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Σοβιετικής Ένωσης. Σε απάντηση, σοβιετική εφημερίδα, όργανο του Υπουργείου Άμυνας, της απέδωσε το παρατσούκλι «Σιδηρά Κυρία», το οποίο τη συνόδεψε σε όλη την πολιτική της καριέρα.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε Πρωθυπουργός στις 4 Μαΐου 1979, με βασικό καθήκον την αναστροφή της πτωτικής πορείας της οικονομίας, τον περιορισμό του ρόλου του κράτους στην οικονομία, καθώς και την ανάδειξη του ρόλου της Μεγάλης Βρετανίας στη διεθνή σκηνή, ο οποίος έδινε την εντύπωση ότι συνεχώς έφθινε, από την εποχή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Η Θάτσερ ακολούθησε σφικτή νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια, προκειμένου να χαμηλώσει τον πληθωρισμό. Έδειξε προτίμηση προς την έμμεση φορολογία, έναντι της φορολογίας εισοδήματος, και αύξησε τον ΦΠΑ στο 15%.

Στη δεύτερη τετραετία της, η Θάτσερ θέλησε να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες/νεοσυντηρητικές της αντιλήψεις και για να γίνει αυτό έπρεπε να μειώσει τη δύναμη των συνδικάτων και των επαγγελματικών ενώσεων. Ακολούθησαν απεργίες, με σημαντικότερη την απεργία των ανθρακωρύχων, η οποία διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο.

Μετά την απόσυρσή της από την πολιτική, το 1992, η Μάργκαρετ Θάτσερ έλαβε τον τιμητικό τίτλο της Βαρώνης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, ο οποίος της εξασφάλισε δια βίου συμμετοχή στη Βουλή των Λόρδων.

Το 2002, ανακοινώθηκε ότι οι γιατροί της της συνέστησαν να μην προβαίνει πλέον σε δημόσιες ομιλίες, για λόγους υγείας. Μικρο-εγκεφαλικά επεισόδια είχαν προκαλέσει ζημιά στην πρόσφατη μνήμη της.

Στις 26 Ιουνίου 2003 πέθανε ο σύζυγός της. Από τότε οι δημόσιες εμφανίσεις της αραίωσαν αρκετά.

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ