Το μυστικό της ιδιόχειρης διαθήκης του Αριστοτέλη Ωνάση και οι όροι του άρθρου 9
ΣΚΟΡΠΙΟΣ & ΣΠΑΡΤΗ |
Εκπρόσωποι του Ριμπολόβλεφ επιβεβαιώνουν την αγορά του Σκορπιού
Εκπρόσωποι του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ επιβεβαίωσαν την αγορά του Σκορπιού και του γειτονικού νησιού Σπάρτη, διευκρινίζοντας ότι αγοραστής είναι επισήμως μια εταιρεία του ομίλου του, η οποία ενήργησε για τα συμφέροντα της κόρης του Eκατερίνα (Αικατερίνη).
Αυτό γράφει η ρωσική έκδοση του περιοδικού «Forbes», σημειώνοντας ότι γνωστοί του επιχειρηματία είχαν προ ημερών αναφέρει την ίδια πληροφορία, αλλά και ότι από το 2008, που ξεκίνησε η διένεξη με τη σύζυγό του Γελένα, ο Ριμπολόβλεφ προτιμά να πραγματοποιεί νέες αγορές ως δωρεά στην 24χρονη κόρη του Αικατερίνη και την 12χρονη Άννα.
Κι αυτό γιατί η διαδικασία του διαζυγίου συνεχίζεται και η σύζυγός του μετά από κάθε παρόμοια αναφορά αγορών στον Τύπο προχωρά σε ασφαλιστικά μέτρα επιδιώκοντας τη δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων.
Σύμφωνα με τη βιογραφία του 46χρονου δισεκατομμυριούχου, ο Ριμπολόβλεφ έκανε τα πρώτα του χρήματα από εταιρεία ιατρικών υπηρεσιών, που ανέπτυξε μεθόδους μαγνητοθεραπείας του πατέρα του και όταν πολλές εταιρείες, λόγω της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, άρχισαν να τον πληρώνουν σε είδος, εκείνος ασχολήθηκε εντατικά με την αναζήτηση πελατών για την πώληση των συσσωρευμένων αυτών προϊόντων.
Τον Ιούνιο του 2010 πούλησε την πλειοψηφία των μετοχών (53,2%) του κολοσσού λιπασμάτων της «Ουραλκάλι» στους Ρώσους μεγαλοεπιχειρηματίες Σουλεϊμάν Κερίμοφ (25%), Αλεξάντρ Νέσις (Aerellia Investments Limited, 15%), ο οποίος έχει εισέλθει στην Τράπεζα Πειραιώς και τον ομογενή Φιλαρέτ Γκάλτσεφ (Becounioco Holdings Limited, 13,2%), ιδιοκτήτη της Eurocement.
Aπό τον Σεπτέμβριο του 2010 ο Ριμπολόβλεφ είχε, κατά τα ρωσικά ΜΜΕ, μεγάλη επιρροή στην τύχη της Τράπεζας Κύπρου αποκτώντας το 9,7% των μετοχών της. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Ριμπολόβλεφ βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο, συμμετέχοντας στις προσπάθειες ελαχιστοποίησης των απωλειών για το μερίδιό του.
Το μυστικό της ιδιόχειρης διαθήκης |
Ηταν το 1962 όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης αντίκρισε για πρώτη φορά τον Σκορπιό και ο Ελληνας Κροίσος μαγεύτηκε με την πρώτη ματιά από την ομορφιά του και τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά του.
Το 1963 αγόρασε το νησί, που έχει έκταση 800 στρέμματα, έναντι 3 εκατομμυρίων δραχμών, και μέσα σε χρόνο-ρεκόρ το μετέτρεψε σε επίγειο παράδεισο φυτεύοντας δέντρα και πολύχρωμα λουλούδια.
Διαβάζοντας την ιδιόχειρη διαθήκη του Ωνάση γίνεται αμέσως αντιληπτή η μεγάλη αγάπη του θρυλικού εφοπλιστή για την Ελλάδα. Ενα συναίσθημα το οποίο δυστυχώς δεν χαρακτηρίζει την εγγονή του Αθηνά, όχι βέβαια από δική της υπαιτιότητα, αφού η νεαρή κληρονόμος μεγάλωσε μακριά από την Ελλάδα και από καθετί ελληνικό.
Πάντως ο διάσημος παππούς της είχε φροντίσει με τους όρους της διαθήκης του να διασφαλίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Σκορπιού. Μάλιστα αυτοί οι συγκεκριμένοι όροι έχουν αποτελέσει μέχρι σήμερα το ανυπέρβλητο εμπόδιο για την πώληση του νησιού από την Αθηνά.
Δωρεά
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης με την κόρη του Χριστίνα. Και οι δύο λάτρευαν τον Σκορπιό. Μάλιστα, όπως περιγράφει ένας φίλος της, όταν πήγαινε εκεί «έμοιαζε περισσότερο με τον Ωνάση. Εκεί βλέπεις την πραγματική Χριστίνα και ακούς ό,τι πραγματικά σκέφτεται» |
Στο άρθρο 9 της ιδιόχειρης διαθήκης του Ωνάση τονίζεται ότι ο Σκορπιός ή θα μείνει στην οικογένειά του ή θα μεταβιβαστεί στο ελληνικό Δημόσιο, κλείνοντας οποιοδήποτε παράθυρο σε ενδεχόμενη πώληση. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει εκείνος, αν οι κληρονόμοι του αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα συντήρησης των νήσων Σκορπιός και Σπάρτη (το ποσό της συντήρησής τους ανερχόταν την εποχή εκείνη σε 100.000 δολάρια ετησίως), τότε θα δωριστούν στην Ολυμπιακή Αεροπορία για χρήση τους από τους υπαλλήλους της ως τουριστικών θερέτρων και κυρίως ως τοποθεσιών παιδικών κατασκηνώσεων υπό την επωνυμία «Αλέξανδρος Ωνάσης».
Μάλιστα, η συγκεκριμένη δωρεά υπόκειται και στον όρο ότι πριν καταλήξει ο Σκορπιός στην Ολυμπιακή Αεροπορία θα πρέπει πρώτα να προσφερθεί στο ελληνικό Δημόσιο: «Θα προσφερθεί η νήσος Σκορπιός πρώτον και κατά προτίμησιν εις το Ελληνικό δημόσιον διά την χρήσιν ως θερέτρου του εκάστοτε αρχηγού του Ελληνικού κράτους, υπό τον όρον ότι το δημόσιον θα αναλάμβανε την συντήρησιν αυτού.
Ακριβώς δεκαπέντε χρόνια πριν, την άνοιξη του 1998, οι κάτοικοι της Λευκάδας είδαν για πρώτη και τελευταία φορά την έφηβη τότε Αθηνά Ωνάση να πατάει το πόδι της στον Σκορπιό. Πήγε στους τάφους του παππού, του θείου και της μητέρας της, να αφήσει λουλούδια και να ανάψει ένα κερί στο παρεκκλήσι του νησιού.
Εάν το δημόσιον αποδεχθεί την δωρεάν, τότε η νησίς Σπάρτη θα δωρηθεί εις την Ολυμπιακή αεροπορίαν διά να χρησιμοποιηθεί ως θέρετρον του προσωπικού και ιδίως ως θερινή παιδική στέγη των τέκνων των. Εάν το δημόσιον αρνηθή την αποδοχή της δωρεάς του Σκορπιού, τότε αμφότεραι αι νησίδες Σπάρτη και Σκορπιός θα περιέλθουν στην κυριότητα της Ολυμπιακής αεροπορίας».
Οπως χαρακτηριστικά τονίζει στο ίδιο άρθρο της διαθήκης του ο Αριστοτέλης Ωνάσης, εξαιρούνται από τη συγκεκριμένη δωρεά τα 30 στρέμματα στον Σκορπιό όπου φιλοξενούνται το παρεκκλήσιο και ο τάφος του γιου του Αλέξανδρου (λίγο αργότερα εκεί θα ταφεί ο ίδιος και το 1988 η κόρη του Χριστίνα).
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες φήμες, οι οποίες όλο και περισσότερο πλέον θεωρούνται αληθινές, φαίνεται ότι τελικά βρέθηκε η κατάλληλη νομική φόρμουλα που λύνει τα χέρια της Αθηνάς επιτρέποντας την πώληση του Σκορπιού σε άλλον ιδιοκτήτη πέραν της οικογένειας Ωνάση ή του ελληνικού Δημοσίου, όπως ήταν η ρητή επιθυμία του παππού της.
Μάγδα Λιβέρη
magdaliveri@yahoo.gr
Άβατο επωνύμων
Η μυθική ιστορία του νησιού
Ο Σκορπιός, ο επίγειος παράδεισος του Αριστοτέλη Ωνάση, έτσι όπως ο ίδιος χαρακτήριζε το νησί, από το 1963 που αγοράστηκε και ύστερα, έζησε μέρες και νύχτες χλιδής, γλεντιού, ευτυχίας αλλά και απερίγραπτης πίκρας και πόνου, κάθε φορά που η μοίρα χτυπούσε αλύπητα τις ζωές των Ωνάσηδων. Από τους Κένεντι, τη Μαρία Κάλλας, τους Λιβανούς, μέχρι τη Λιζ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, καθώς και δεκάδες μεγιστάνες της εποχής, δούκες, βασιλείς... όλοι πέρασαν από εκεί. Οι ξέφρενες νύχτες τους άναβαν την περιέργεια των κατοίκων της Λευκάδας, που έπλαθαν μέρα με τη μέρα τον μύθο του Ωνάση.
Ακριβώς δεκαπέντε χρόνια πριν, την άνοιξη του 1998, οι κάτοικοι της Λευκάδας είδαν για πρώτη και τελευταία φορά την έφηβη τότε Αθηνά Ωνάση να πατάει το πόδι της στον Σκορπιό. Πήγε στους τάφους του παππού, του θείου και της μητέρας της, να αφήσει λουλούδια και να ανάψει ένα κερί στο παρεκκλήσι του νησιού. |
Από το πλήρως οργανωμένο γραφείο του στο νησί, ο Ωνάσης διηύθυνε την αυτοκρατορία του, και δεκάδες συμφωνιών είχαν κλειστεί γύρω από τις πισίνες και τα τζάκια του. Στο λιμάνι φιγουράριζε η μυθική πια θαλαμηγός «Χριστίνα». Την πρώτη διακόσμηση των οικιών του Σκορπιού είχε κάνει ο διάσημος τότε διακοσμητής και προσωπικός φίλος της Τζάκι, Μπιλι Μπάλτουιν. Στις 20 Οκτώβρη του 1968, έβρεχε στον Σκορπιό. Η Αρτεμις Γαρουφαλίδη είπε ότι η βροχή τη μέρα του γάμου ήταν καλός οιωνός. Αργότερα έβαλε φυλαχτά κάτω από το στρώμα στο νυφικό κρεβάτι. Η Τζάκι Κένεντι φαινόταν σοβαρή κι απόμακρη με το μακρυμάνικο δαντελένιο φόρεμα του Βαλεντίνο. Ηταν η μέρα του γάμου της με τον Αριστοτέλη, και στην ουσία το πρώτο μεγάλο γλέντι που έζησε το νησί. Εκεί στα ίδια σοκάκια με τις λεύκες, άνθησε και εξελίχτηκε σε τρανό πάθος και ο έρωτάς του με τη Μαρία Κάλλας. Λατρεία στο νησί είχε και η Χριστίνα Ωνάση. Φίλος της περιγράφει για εκείνη:
«Εκεί πάντα τρέχει όταν τα πράγματα στην αληθινή ζωή γίνονται πολύ δύσκολα». Το 1973, ο Ωνάσης χάνει τον μοναχογιό του, τον Αλέξανδρο, κι ο πρώτος βαρύς χειμώνας φθάνει για τον Σκορπιό. Εκεί αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για όλα. Το 1985 γεννιέται η Αθηνά. Τρία χρόνια μετά, η Χριστίνα σβήνει στο σπίτι της επιστήθιας φίλης της Μαρίνα Δοδέρο. Τα Χριστούγεννα του 1988, ένας ακόμη τάφος ανοίγεται πλάι στον Αριστοτέλη και τον Αλέξανδρο, για τη Χριστίνα. Τη μέρα εκείνη στον Σκορπιό ράγισαν και οι πέτρες...
Β. ΜΠΕΝΕΚΟΥ
Comments
Post a Comment