«Δεν ξεχνώ»: Ένα μάθημα Ιστορίας από την εκκλησία της Κύπρου


ΑΦΟΡΑ ΟΛΑΚΕΡΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
Τα μαθήματα Κυπριακής Ιστορίας, τα οποία αφορούν ολάκερο τον Ελληνισμό, συμπεριλαμβανομένων και ημών των Ελλαδιτών, όπως μας αποκαλούν οι Ελληνες της Κύπρου!

Όντως πρέπει να μάθουμε τη δική τους Ιστορία και να πούμε κι ένα τραγούδι! Το 'χω κιόλας έτοιμο το τραγούδι που ταιριάζει στην τρέχουσα συγκυρία, όχι μονάχα την οικονομική αλλά και τη θρησκευτική...

Το εννοώ αυτό, όπως το εννοούσε και ο Μιχάλης Βιολάρης όταν τραγούδαγε εκείνο το παραδοσιακό άσμα που λέει «τα ριάλια, τα ριάλια, ριάλια, τα σελίνια μονά και διπλά, τα μονόλιρα, πεντόλιρα και πού 'ντα, ο πεζεβέγκης που τα 'χει στην πούγκα»!
Με βάση και τις εξελίξεις απαιτείται μια παράφραση επί τα βελτίω στον τελευταίο στίχο του τραγουδιού: στην πούγκα τα 'χει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αλλά αντί να τα κρατήσει για πάρτη του, τα καταθέτει ως οβολό στο άδειο ταμείο του έθνους!

Παρεμπιπτόντως, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δεν είναι ο πρώτος τυχών ποιμενάρχης, αλλά ξεχωρίζει για πολλούς και διαφόρους λόγους που τον καθιστούν μοναδικό στο είδος του! Πρώτα απ' όλα, η Εκκλησία της Κύπρου είναι η αρχαιότερη στον κόσμο: ιδρύθηκε από τον Απόστολο Βαρνάβα, αναγνωρίστηκε ως αυτοκέφαλη το 431 μετά Χριστόν, ενώ το 478 μ.Χ. ο προκαθήμενός της απέκτησε τρία αυτοκρατορικά προνόμια τα οποία δεν έχουν εκχωρηθεί σε κανέναν άλλον ιεράρχη στον κόσμο!

Ούτως ειπείν, ο νυν Μακαριότατος Χρυσόστομος ο Β' φέρει πορφυρούν μανδύα, κρατεί αυτοκρατορικό σκήπτρο αντί της ποιμαντορικής ράβδου και μπορεί να υπογράφει διά κινναβάρεως, δηλαδή με στυλό που έχει κόκκινο μελάνι!

Συν τοις άλλοις, με εξαίρεση τον Αγιατολάχ Χομεϊνί που ανέτρεψε τον Σάχη και ανέλαβε με πραξικόπημα τη διακυβέρνηση του Ιράν, εγκαθιδρύοντας ένα θεοκρατικό καθεστώς, (νομίζω πως) καμιά άλλη χώρα του σύγχρονου κόσμου δεν κυβερνήθηκε από έναν ιερωμένο...

Καμιά, εκτός από την Κύπρο η οποία από το 1960 έως το 1977 είχε ως πρόεδρο της Δημοκρατίας τον (από το 1950) Αρχιεπίσκοπο Μακάριο: ο κατά κόσμον Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος από την Παναγιά της Πάφου άφησε μια ιστορική κληρονομιά στους διαδόχους του προκαθημένους της Εκκλησίας της Κύπρου και χθες αποδείχθηκε ότι ο Χρυσόστομος Β' όχι μόνο δεν την απεμπόλησε...

Επί κοσμικών συμπεριφορών, σε τέτοιες περιπτώσεις λέγεται ότι ένας άντρας τιμάει τα παντελόνια του, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τίμησε και τα παντελόνια του και κυρίως τα ράσα του! Αυτήν την ευαισθησία και κυρίως τη διάθεση της Εκκλησίας να συνδράμει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης την περιμένει εδώ και τρία χρόνια η χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία... Αλλά ουκ αν λάβοις παρά του έχοντος!

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε δημοσίως ότι η περιουσία της Εκκλησίας του είναι τεράστια και εάν –όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνοντας μια αναγωγή στο πρόβλημα των δύο χωρών– υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά μεγεθών, τότε προφανώς η περιουσία της ελληνικής Εκκλησίας είναι ανυπολόγιστη!

Μας έβαλαν γενικώς τα γυαλιά οι κουμπάροι κι όχι μονάχα στα εκκλησιαστικά αλλά και στα κοσμικά θέματα, διότι αυτό που εμείς ως ελληνικό έθνος δεν τολμήσαμε εδώ και τρία χρόνια, ελόγου τους το αποφάσισαν και το βροντοφώναξαν σε όλο τον κόσμο!

Γελώ τώρα που το γράφω, αλλά φαίνεται πώς τους Κυπρίους αδερφούς μας δεν τους ψεκάζουν όπως εμάς και γι' αυτό βρήκαν το θάρρος να πάρουν την οροσειρά τους και να τη δείξουν όπως ο Σαλπιγγίδης στον αγώνα με τον Πλατανιά... Για να μη μένουν κενά στη διήγηση, υπενθυμίζω ότι το βουνό που εκτείνεται κατά μήκος της βόρειας ακτής του νησιού λέγεται Πενταδάκτυλος, επειδή η κορυφή του έχει το σχήμα παλάμης!

Ε, δεν άντεξαν οι Κύπριοι να τους κάνει ό,τι θέλει η Ευρωζώνη και της έριξαν μια (πενταδάχτυλη) μούντζα που είναι όλη δική της! Βεβαίως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο (λέγονται και) γράφονται, αλλά για έναν λαό που εδώ και 39 χρόνια περιμένει επί ματαίω (σαν τον Αναστόπουλο στη μνημειώδη περιγραφή του Μαυρομάτη με την επέλαση του Σέστιτς) να λυθεί το ζήτημα του...

Σάββατο πεθάνεις, Κυριακή πεθάνεις, Δευτέρα θα σε θάψουν! Από τον Ιούλιο του 1974, όταν επέδραμε ο Αττίλας, οι χαροκαμένες και μαυροφόρες Κύπριες μανάδες ζουν με τον καημό τους κι αποκρούουν τη λήθη με δυο λέξεις... Αυτό το «Δεν ξεχνώ» μέχρι τώρα ήταν απλώς ένα σύνθημα διαμαρτυρίας στην τακτική των μεγάλων δυνάμεων, αλλά από προχθές το βράδυ έγινε κάτι πολύ πιο σπουδαίο...

Ένα μάθημα Ιστορίας που (για να μην ξεχνιόμαστε σε σχέση με την υπόθεση Κατίδη και την προτροπή του Λίνεν) κι αυτό σε μια χειρονομία βασίζεται, αλλά απευθύνεται σε ολόκληρη την οικουμένη που συνειδητοποίησε ότι εν τέλει δεν είναι θέμα μεγέθους να βρεις το κουράγιο να ρίξεις μια πενταδάχτυλη μούντζα!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΝΤΗΣ GOALNEWS

Comments

  1. Αγαπητέ κ. Σκουντή,
    Διάβασα το πιο πάνω σχόλιο σου το οποίο και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
    Είμαι ένας εξ εκείνων των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων της Κύπρου που είναι διατεθιμένοι να παραχωρήσουν ότι είναι απαραίτητο από τη προσωπική (και οικογενειακή)τους περιουσία προκειμένου να διασωθεί η μικρή και αγαπημένη μας πατρίδα για να αποφύγουμε τον μηχανισμό στήριξης και την τρόικα.
    Το πρόβλημα είναι ότι τα θέλω και οι επιθυμίες του λαού δεν είναι αρκετά. Πρέπει να υπάρχει η θέληση της ηγεσίας του.
    Δυστυχώς η προηγούμενη αλλά και η σημερινή πολιτική ηγεσία είναι πολύ κατώτερη του λαού και των σημερινών κρίσιμων καταστάσεων.
    Πολιτικός άνδρας με το απαραίτητο ανάστημα ενός ηγέτη σήμερα δεν υπάρχει. Ο μακαριστός μας Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος δεν είναι ανάμεσα μας πλέον.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ