"Κούρεψαν" για τα καλά την Κύπρο. Απίστευτο θρίλερ και βαρβαρότητα στο Γιούρογκρουπ. Έκλεισε η συμφωνία οδυνηρά για την Μεγαλόνησο

Πως σε κατάντησαν έτσι νησί μου...
Μετά από διαπραγματευτικό θρίλερ, απειλές για παραιτήσεις και ασφυκτικές πιέσεις, η Κύπρος και οι διεθνείς δανειστές κατάφεραν να βρουν συμβιβαστική λύση για να αποφύγει η χώρα την άτακτη χρεοκοπία.
Η προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για την δανειακή σύμβαση της Κύπρου "κλείδωσε" στο δείπνο στο οποίο παρακάθισαν ο Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Περίπου στις 03:00 τα ξημερώματα, ήρθε και η επιβεβαίωση: ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για να δοθεί μια λύση στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στις Βρυξέλλες, ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι εργασίες του Eurogroup με συμφωνία για Κύπρο.

Oι Υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών της Ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία που είχε πετύχει ενωρίτερα σε πολιτικό επίπεδο ο Πρόεδρος Αναστασίαδης στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι "η συμφωνία εγκρίθηκε".

Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου, θα δημιουργηθούν από τη Λαϊκή Τράπεζα, δύο άλλες τράπεζες, η "καλή" και η "κακή", ενώ οι καταθέσεις κάτω των 100,000 ευρώ που είναι στη Λαϊκή θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν ενωρίτερα στο ΚΥΠΕ, η συμφωνία προνοεί κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100,000 στην Τράπεζα Κύπρου και με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τρ. Κύπρου διασώζεται οριστικά. Επίσης η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι το θέμα του ELA και των περίπου 9 δις που η τρόικα ήθελε να «φορτώσει» στην Τρ. Κύπρου, εγκαταλείφθηκε.

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ