Ντέλια Μοράου Βελκουλέσκου: Η Ρουμάνα του ΔΝΤ που βασανίζει την Κύπρο


Χαρακτηρίζεται σκληρή τεχνοκράτης που σπούδασε στις ΗΠΑ, αφού πήρε απολυτήριο από το λύκειο στο οποίο φοιτούσαν τα παιδιά της νομενκλατούρας του Βουκουρεστίου επί Τσαουσέσκου.

Είναι 38 χρόνων, Ρουμάνα και εκπροσωπεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στον Μηχανισμό Στήριξης που ανέλαβε την εποπτεία της κυπριακής οικονομίας. Είναι η Ντέλια Βελκουλέσκου, η οικονομολόγος με τη φήμη της σκληρής τεχνοκράτισσας, η οποία έδειξε τα δόντια της όπου της ανατέθηκε αποστολή.
Βελκουλέσκου είναι το συζυγικό της επίθετο. Πολιτογραφήθηκε έτσι όταν παντρεύτηκε τον διακεκριμένο γιατρό Βίκτορ Βελκουλέσκου. Το πατρικό της είναι Μοράου.
Το βαφτιστικό της όνομα, Ντέλια, προδίδει την αγάπη των γονιών της για την Αρχαία Ελλάδα. Ανάγεται στη Δηλία Αρτέμιδα. Αποτελεί προσδιοριστικό του τόπου όπου γεννήθηκε η θεά του κυνηγιού, τη Δήλο.
Από τα βιογραφικά στοιχεία της που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο γνωρίζουμε ότι η Ντέλια Μοράου γεννήθηκε το 1975. Το 1992 τέλειωσε το λύκειο Γκέοργκε Λαζάρ στο οποίο φοιτούσαν τα παιδιά της νομενκλατούρας του Βουκουρεστίου. Χάρη σε υποτροφία που κέρδισε έφυγε για σπουδές στην Αμερική, και πήρε πτυχίο απ' το γυναικείο κολέγιο Ουίλσον το 1997.
Στη διάρκεια των σπουδών της ή λίγο μετά γνώρισε τον σύζυγό της Βίκτορ Βελκουλέσκου, με τον οποίον έχουν τρία παιδιά. Ο Βίκτορ Βελκουλέσκου είναι ένας από τους λαμπρότερους Ρουμάνους επιστήμονες.
Η 38χρονη Βελκουλέσκου έχει κερδίσει τη φήμη «σκληρής» μονεταρίστριας εξαιτίας των εργασιών και των μελετών που έχει εκπονήσει. Από το 2002 έως το 2011 έχει υπογράψει τουλάχιστον 14 μελέτες.
Εχουν θεματολογία που φανερώνει την εξειδίκευση της Βελκουλέσκου σε θέματα μακρο-οικονομίας, όπως η σύνδεση της γήρανσης του πληθυσμού με τα προβλήματα των ασφαλιστικών Ταμείων.

Στην αρχή της καριέρας της, όπως φαίνεται απ' τις χώρες με τις οποίες ασχολείται ειδικά, τομέας της ήταν η Καραϊβική και η Λατινική Αμερική, αφού ήταν ο συντάκτης σε τρεις μελέτες για το Τρίνινταντ-Τομπάγκο και άλλες για την Κόστα Ρίκα, το Περού και την Καραϊβική γενικά.

Θεωρείται ο ιθύνων νους για το σχέδιο σταδιακής απόλυσης 150.000 δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μνημόνιο.

Για την κρίση εντός της ΕΕ εκπόνησε το 2010 την μελέτη «Μερικοί δυσάρεστοι αριθμητικοί δείκτες για τα δημόσια οικονομικά της Ευρώπης».

Comments

  1. Το κόμπλεξ της καταγωγής της ως Ρουμάνα και παιδί που ανήκε στον περίγυρο του δικτάτορα Τσαουσέσκου αφού φοίτησε σε σχολεία για τους εκλεκτούς του δήμιου, δημιούργησε μια κομπλεξικιά, ανοργασμικιά, κρυόκωλη δήθεν γυναίκα. Ξεκινήσε ως κομμουνίστρια και κατέληξε ως σούπερ καπιταλίστρια.
    Τι να κάνουμε. Στα μπάρ και τα καμπαρέ της Κύπρου ήρθαν τα φτωχαδάκια που δεν ανήκαν στους κομμουνιστές.

    ReplyDelete
  2. Ότι και να μας κάνεις κυρία Ντρακουλέσκου ή Πουτανέσκου εσύ θα παραμείνεις μια Ρουμάνα και εμείς Έλληνες της Κύπρου. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά.

    ReplyDelete
  3. ΔΕΝ νομίζω να μπορεί να κάμνει pole-dancing

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ