Η Ντέλια Βελκουλέσκου πίσω από την ιδέα για «κούρεμα» των καταθέσεων


Ερωτηματικά για τους πειραματισμούς της επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο,

1 Κούρεμα χρέους
2 Κούρεμα καταθέσεων
3 Πτώχευση μιας εκ των 2 εμπορικών τραπεζών

Σφοδρά παράπονα με τις απόψεις που εκφράζει η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στην Τρόικα, Ντέλια Βελκουλέσκου, έχει η Λευκωσία, αποδίδοντάς της ευθύνες για «πειραματισμούς» στην προσπάθεια για να καταστεί το κυπριακό χρέους «βιώσιμο», σύμφωνα με τα κριτήρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην κ. Βελκουλέσκου αποδίδεται η… πατρότητα διαφόρων προτάσεων που έχουν γίνει κι έχουν σαν αποτέλεσμα από τον Νοέμβριο που συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν το Μνημόνιο μέχρι σήμερα, δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί η συμφωνία.

Όπως μας ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή στη Λευκωσία, η αρχή έγινε από την πρώτη κιόλας επίσκεψη, όταν η 37χρονη Ρουμάνα αξιωματούχος του ΔΝΤ έριξε στο τραπέζι την ιδέα να αφεθεί μία από τις προβληματικές τράπεζες να χρεοκοπήσει. Η πρώτη συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις και στην Κύπρο και στις Βρυξέλλες, καθώς οι επιπτώσεις και στον κυπριακό τραπεζικό τομέα και στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα ήταν μεγάλες.
Τα προβλήματα συνεχίστηκαν με τις συνεχείς τριβές της με κυβερνητικά στελέχη, για να κορυφωθούν τον Νοέμβριο, όταν μετά την κατ’ αρχήν συμφωνίας Κύπρου – Τρόικας έθεσε θέμα βιωσιμότητας, αρνούμενη οποιαδήποτε παρέκκλιση από την αυστηρή 3+1 χρόνια αποδεκτή από το ΔΝΤ αρχή, παρότι και η Κομισιόν και η Τρόικα με τα δικά τους κριτήρια έκριναν το χρέος βιώσιμο.

Στο διάστημα από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα, αν και η Λευκωσία έριξε αρκετές ιδέες στο τραπέζι –συνηγορούντων και των εκπροσώπων της Κύπρου στην εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου– η κ. Βελκουλέσκου τις απέρριψε, αντιπροτείνοντας αρχικά «κούρεμα» των κυπριακών ομολόγων και στη συνέχεια «κούρεμα» (φορολόγηση) των καταθέσεων. Οικονομικός αναλυτής στην Ουάσινγκτον χαρακτήρισε την ιδέα του «κουρέματος» των καταθέσεων «ηλίθια», επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι, αφού μ’ αυτή διαφωνούν κάθετα η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Οι επιπτώσεις σε μικρές ευρωπαϊκές τράπεζες πολλών χωρών θα είναι τεράστιες, πέραν των επιπτώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου», μας είπε.

Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι η ιδέα του «κουρέματος» των καταθέσεων έπεσε στο τραπέζι από την κ. Βελκουλέσκου χωρίς να συνοδεύεται από καμία ανάλυση, ή εξειδίκευση. Αν δηλαδή αφορά στο σύνοδο των καταθετών (ακόμη κι αυτών που καλύπτονται από την εγγύηση των 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό) ή μόνο τους μεγαλοκαταθέτες. Ως αποτέλεσμα των σφοδρών παραπόνων της Λευκωσίας, έχει τοποθετηθεί ο Ερνέστο Ραμίρεζ «σκιώδης» επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο, ώστε να υπάρχει κάποια πρόσθετη επιτήρηση.

«Άπειρη και φιλόδοξη»
Όπως μας ανέφεραν πηγές στην Ουάσινγκτον, που γνωρίζουν θέματα του ΔΝΤ, η Ντέλια Βελκουλέσκου είναι η μοναδική επικεφαλής αποστολής που είναι κλίμακας Α’, ενώ οι υπόλοιποι επικεφαλής ιεραρχικά είναι στην κλίμακα Β’. Η έλλειψη πείρας, τόσο σε παρόμοια ζητήματα όσο και στην περίπτωση της Κύπρου, θεωρείται από αρκετούς η αιτία του «υπερσυντηρητισμού» που της καταλογίζεται για τις εισηγήσεις της. Αντίθετα, όπου υπήρξαν έμπειρα υψηλόβαθμα στελέχη και με πείρα, έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει και μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων.

Πηγή στη Λευκωσία παραδέχθηκε πως για πολλά χρόνια είχαν εκφραστεί παράπονα και από το Υπουργείο Οικονομικών και από την Κεντρική Τράπεζα, ότι οι υπεύθυνοι του ΔΝΤ για την Κύπρο άλλαζαν τακτικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποιος καλός γνώστης της κυπριακής πραγματικότητας.

«Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε όταν παρέμεινε για 3-4 χρόνια επικεφαλής της κυπριακής αποστολής ο Ουές ΜάκΓκριου, που ετοίμαζε και τις σχετικές ετήσιες εκθέσεις. όμως άλλαξε τρεις μήνες πριν από την κυπριακή προσφυγή», μας είπε.

Αν και ο διορισμός της κ. Βελκουλέσκου δεν έγινε χωρίς παράπονα από τη Λευκωσία, είναι προφανές ότι δεν υπήρξε άμεση αντίδραση, ίσως και λόγω των αλλαγών που έγιναν στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών.
«Είναι προφανές ότι άργησαν να συνειδητοποιήσουν τη ζημιά που έκανε κι όταν είχε ετοιμάσει την έκθεση, μετά την πρώτη επίσκεψη της Τρόικας στην Κύπρο, ήταν ήδη αργά. Γιατί δεν αρέσουν στην ηγεσία του ΔΝΤ αλλαγές στην ομάδα, όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση ενός προγράμματος», είπε η ίδια πηγή.

Ραντεβού με τον νέο Πρόεδρο
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, επανέλαβε την Πέμπτη πως μετά τις εκλογές θα υπάρξουν συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση. Παρότι δεν απάντησε στο ερώτημα αν έχουν γίνει συναντήσεις με προεδρικούς υποψηφίους, είναι γνωστό ότι η Τρόικα έχει συναντηθεί με δύο εξ αυτών. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε πηγή εκτός του ΔΝΤ, οι συζητήσεις ήταν τυπικές και κάλυψαν «ευαίσθητα ζητήματα». «Το ΔΝΤ έχει ως αρχή να διαπραγματεύεται μόνο με επίσημες κυβερνητικές αρχές», μας είπαν.

Παρά τα αρνητικά δημοσιεύματα για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος και τη φιλολογία που υπάρχει γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους, οι προβλέψεις για πιθανή συμφωνία σύντομα μετά τις εκλογές παραμένουν αρκετά αισιόδοξες και οι όποιες αρνητικές φωνές στην Ε.Ε. δεν φτάνουν στο σημείο να μπλοκάρουν την υπογραφή. Εκτιμάται ακόμη πως η εκλογή του νέου Προέδρου θα επιταχύνει τις εξελίξεις, καθώς οι μεγάλοι της Ευρώπης θα συζητήσουν το κυπριακό ζήτημα απευθείας με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σχετικά με τις επιπτώσεις των δημοσιευμάτων για «κούρεμα» των καταθέσεων, στην Ουάσινγκτον θεωρούν ότι το σύστημα έχει αντέξει, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν, όσο δεν υπογράφεται η τελική συμφωνία.

Παράλληλα, είναι προφανές ότι πέραν των εκροών, η χρήση του ELA –όπως κάνει η Λαϊκή με επιτόκιο 2,75%– έχει κι αυτή το κόστος της.

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ