Σοκάρει η ιστορία της 6χρονής Νάγκμα που πουλήθηκε ως νύφη


Αφγανιστάν - Ισλάμ
Μια δραματική ιστορία με τραγική πρωταγωνίστρια ένα 6χρονο κοριτσάκι από το Αφγανιστάν, φέρνει στο φως τον θεσμό των γάμων μεταξύ παιδιών, ο οποίος αν και είναι παράνομος, επιτρέπεται από τα τοπικά συμβούλια γερόντων...

Είναι η ιστορία της Νάγκμα, η οποία είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να καταλάβει τί σχεδιάζει η οικογένειά της για εκείνη.

"Κλαίει όταν της μιλάμε γι' αυτό" λέει ο πατέρας της Ταζ Μοχάμεντ στο BBC.

Ο ίδιος δακρύζει όταν διηγείται γιατί έλαβε αυτή την απόφαση, την πιο επώδυνη της ζωής του: να πουλήσει την κόρη του για ένα παλιό χρέος.

"Για να κρατήσω ζωντανή την οικογένειά μου, πήρα δάνειο από έναν μακρινό συγγενή" λέει.

Μετά από χρόνια πολέμου και φτώχειας, ο Μοχάμεντ εγκατέλειψε το σπίτι του στη νότια επαρχία Χελάμντ και πήρε το δρόμο για τον καταυλισμό Κάμπαρ.


Παράλληλα, έχασε από το κρύο τον τρίχρονο γιο του και έναν θείο στις αρχές Ιανουαρίου. Τότε ήταν που ο συγγενείς του έστειλε μήνυμα, ζητώντας τα χρήματά του πίσω.

"Δεν μπορούσα να τα επιστρέψω. Κανένας δεν θα μου δάνειζε χρήματα" λέει ο Μοχάμεντ.

Και προσθέτει: "Τότε ένας συγγενής πρότεινε να δώσω την κόρη μου αντί για χρήματα. Εάν μπορούσα να δώσω κάποια χρήματα, τότε θα μπορούσα να αναβάλω τον γάμο έως ότου η Νάγκμα γίνει 14 ή 16 χρονών".

Η χαμογελαστή Νάγκμα είναι τώρα αρραβωνιασμένη με ένα αγόρι 10 χρόνια μεγαλύτερο.

Σε λίγο καιρό, το κοριτσάκι θα χρειαστεί να φύγει από το σπίτι των γονιών της για να ζήσει στο σπίτι του γαμπρού.

Η σύζυγος του Μοχάμεντ και η μητέρα της προσπαθούν να προστατέψουν τα επτά παιδιά της οικογένειας από τον τσουχτερό αφγανικό χειμώνα.

"Όλοι ήμαστε λυπημένοι. Κλαίμε και πονάμε. Αλλά τί άλλο μπορούμε να κάνουμε;" διερωτάται η γιαγιά της Νάγκμα.

Ο πατέρας του ανήλικου γαμπρού Ντοστ Μοχάμεντ, ο οποίος ζει επίσης στον ίδιο καταυλισμό, γνωρίζει ότι είναι παράνομο να αγοράσει ένα κοριτσάκι για νύφη.

"Η κυβέρνηση δεν το επιτρέπει" λέει, για να προσθέσει αμέσως: "Συμβουλεύτηκα όμως τους γέροντες της φυλής και συμφώνησαν".

Να σημειωθεί ότι στο Αφγανιστάν, η νόμιμη ηλικία γάμου για τις γυναίκες είναι τα 16 έτη και για τους άνδρες τα 18.

Ωστόσο, οι γάμοι παιδιών για οικονομικούς λόγους είναι διαδεδομένοι σε πολλές περιοχές της χώρας.

"Τα μάτια μας είναι στεγνά - ακόμα και τα δάκρυά μας έχουν στερέψει και δεν μας ανακουφίζουν από τον πόνο" λέει ο πατέρας της Nάγκμα...

Ο Τζανάν, ο αδελφός της Νάγκμα, που πέθανε πριν από ένα μήνα

kapouti.com  Φυσικά δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός του ότι στο Αφγανιστάν και γενικά στον μουσουλμανικό κόσμο ισχύουν διαφορετικά ήθη και έθιμα  Στους μουσουλμανικούς λαούς είναι κάτι το εντελώς φυσιολογικό, είναι μέσα στην κουλούρα τους.
Κατά το Ισλάμ  ο γαμπρός πρέπει να πληρώσει για να πάρει την νύφη και σύμφωνα με το Ισλάμ  ένα κορίτσι είναι έτοιμο για "πώληση" μόλις δει περίοδο.
Συνήθως τα κοριτσάκια προ κρατούνται από τον καιρό που είναι μικρά, και προτεραιότητα έχουν οι συγγενείς, αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιο συγγενή τότε ο πατέρας ψάχνει για γαμπρό έξω από τον οικογενειακό κύκλο.

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ