«Γεννήθηκα στην Αμμόχωστο το 1933» του Μίκη Ιωάννου


Η αυτοβιογραφία του Μίκη Ιωάννου

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Επιφανίου το βιβλίο του γνωστού δικηγόρου Μίκη Ξενοφώντος Ιωάννου «Γεννήθηκα στην Αμμόχωστο το 1933».

Το βιβλίο είναι μια αυτοβιογραφία του συγγραφέα στην οποία  περιγράφονται και πτυχές της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας μέσα από προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα.

Ο Μ. Ιωάννου μέσα από τις γραμμές του βιβλίου του ανατρέχει στα γεγονότα που συγκλόνισαν τα 77 χρόνια της ζωής του ξεκινώντας από τις πρώτες θολές μνήμες του μέχρι σήμερα που έκλεισε τον κύκλο της νομικής του σταδιοδρομίας.
Γεννήθηκα στην Αμμόχωστο το 1933
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη.


Σκοπός μου δεν ήταν να γράψω μια τυπική αυτοβιογραφία, για να περιγράψω τη ζωή μου, τις χαρές και τις απογοητεύσεις μου, τις επιτυχίες μου στη ζωή, αλλά και τις αποτυχίες μου στην επιδίωξη των πολλών στόχων που είχα θέσει. Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να ανατρέξω στα γεγονότα που συγκλόνισαν τα 77 χρόνια της ζωής μου και να ξεκινήσω από τις πρώτες θολές μνήμες, μέχρι σήμερα που κλείνω τον κύκλο της νομικής μου καριέρας.

Στις γραμμές αυτού του βιβλίου περιγράφω, όσο αντικειμενικά μπορώ, την οικογενειακή μου ζωή, τις διάφορες φάσεις στη σταδιοδρομία μου και πώς είδα κι έζησα τα μεγάλα και συγκλονιστικά γεγονότα, τα 67 χρόνια του περασμένου αιώνα και τα πρώτα 11 του 21ου αιώνα, την εποχή που έζησα ως έφηβος, φοιτητής και Νομικός.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)


Το πρώτο μέρος αφορά την ιδιωτική του ζωή, την οικογένεια, τους φίλους και συμμαθητές του και μερικά ιστορικά γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο αρχίζοντας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το β’ μέρος αναφέρεται στη νομική του σταδιοδρομία που χωρίζεται σε τρεις υποδιαιρέσεις: Την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος στα ειδικά δικαστήρια διαρκούντος του απελευθερωτικού αγώνα, στην υπηρεσία του στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για 28 ολόκληρα χρόνια και στην επάνοδό του τα τελευταία 22 χρόνια στη μαχόμενη δικηγορία.

Στο γ’ μέρος του βιβλίου καταγράφεται η ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία και την ανάλυση του ποιητικού του έργου «Μονόλογος σε διάλογο» τον οποίο προλόγισε ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος.

Ο Μίκης Ξενοφώντος Ιωάννου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 16-8-1933. Είναι νυμφευμένος με τη Λένια Διονυσιάδου και έχει δύο παιδιά, τον Γιάννη Μ. Ιωάννου και Εφη Ιωάννου - Γαβριηλίδου. Σπουδές: Γυμνάσιο Αμμοχώστου, Νομικά στο Λονδίνο και μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.
Ξένες Γλώσσες: Αγγλικά.
Σταδιοδρομία: Δικηγόρος στην Αμμόχωστο (1957-59) με γραφεία στην Αμμόχωστο και Λευκωσία. Υπήρξε συνήγορος πολλών αγωνιστών της ΕΟΚΑ, γεγονός για το οποίο τιμήθηκε από την Ένωση Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59. Το 1961 διορίζεται Γραμματέας - Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών στην ΑΗΚ και από το 1989 εξασκεί το δικηγορικό επάγγελμα στη Λευκωσία μαζί με τον γιο του Γιάννη. Κατά καιρούς υπηρέτησε ως μέλος ή Πρόεδρος σε διάφορα Συμβούλια ή Επιτροπές μεταξύ των οποίων στο Εργατικό Συμβουλευτικό στο Δ.Σ. της ΟΕΒ, στο Κέντρο Παραγωγικότητας και στον ΘΟΚ.

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ