"Πράματα και θάματα" στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού ΕΟΤ


"Πράματα και θάματα" γίνονται στο όνομα του Τουρισμού σε Κύπρο και Ελλάδα.
Στην Ελλάδα βρήκαν τους πρώτους κλέφτες και οι ανακριτές έπιασαν δουλειά.
Στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, ΚΟΤ, Πότε θα ξεσπάσει το σκάνδαλο?
Δεν θα κουραστούμε να το λέμε... ευχόμαστε το Πότε να μην γίνει Ποτέ! Μιλάμε για μεγάλο φαγοπότι που λέει και μια διαφήμιση γνωστής υπεραγοράς.

Στον EOT Ελλάδος ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ τις ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ και Ψάχνουν για κομπίνα μέσω διαδικτύου στο σκάνδαλο του touristgate
Τις διασυνδέσεις του Κώστα Βασιλάκου, που ήταν το «δεξί χέρι» του πρώην γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Νίκου Καραχάλιου, με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Διαδικτύου εξετάζει η Δικαιοσύνη.
Και ακριβώς αυτό θα είναι από τα πρώτα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει σήμερα ο κατηγορούμενος για απάτη σε βαθμό κακουργήματος Βασιλάκος, απολογούμενος στον ανακριτή.
Για την υπόθεση κρατούνται άλλα τέσσερα άτομα (τρεις άνδρες και μία γυναίκα), ενώ ένας από τους συλληφθέντες έχει διαδικτυακή επιχείρηση και σύμφωνα με πληροφορίες παραδέχθηκε ότι τον προσέγγισε ο Βασιλάκος και του ζήτησε να συστήσουν εταιρείες στο Διαδίκτυο με σκοπό να εισπράττουν κονδύλια από τον ΕΟΤ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Βασιλάκος και ο συγκατηγορούμενός του επιχειρηματίας είχαν γνωριστεί από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στοιχεία
Την ίδια ώρα στον ΕΟΤ επικρατεί αναβρασμός από το νέο σκάνδαλο που έσκασε παραμονή Χριστουγέννων με την επιταγή των 147 χιλιάδων ευρώ. Ηδη οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης κάνουν «φύλλο και φτερό» τα γραφεία των κ. Καραχάλιου και Βασιλάκου και ελέγχουν όλα τα οικονομικά έγραφα, παραστατικά, καθώς και τους υπολογιστές.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό αποφάσισαν να μιλήσουν για τα έργα και τις ημέρες του κ. Καραχάλιου αλλά και του συμβούλου του κ. Βασιλάκου, που «έλυνε και έδενε στον ΕΟΤ», πάντα με τις πλάτες του προϊσταμένου του. Μάλιστα χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΟΤ Κώστας Ράντος δεν δίστασε να πει τα πράγματα με το όνομά τους, και μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή χαρακτήρισε τον γ.γ. ΕΟΤ ως «τουρίστα» στον Οργανισμό. Είπε: Ο κ. Καραχάλιος έλειπε διαρκώς σε ταξίδια και γι' αυτό έφερε τον σύμβουλο για να διοικεί αντ' αυτού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου: Ο Κ. Βασιλάκος «καλούσε στο γραφείο του υπαλλήλους του ΕΟΤ και χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση ή θεσμική αρμοδιότητα, τους ασκούσε πιέσεις προκειμένου να έχει πρόσβαση σε έγγραφα, πληροφορίες και διαδικασίες, που μόνο τα εντεταλμένα όργανα του ΕΟΤ επιτρέπεται να έχουν.
«Αποκορύφωμα των ενεργειών αυτών ήταν να απαιτηθεί από υπάλληλο του λογιστηρίου να απευθύνει έγγραφο προς την Τράπεζα της Ελλάδος που θα τον καθιστούσε αποκλειστικό αποδέκτη της καθημερινής κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του ΕΟΤ. Η υπάλληλος παρά τις απειλές και τις πιέσεις που της ασκήθηκαν, αρνήθηκε να συμμορφωθεί, με αποτέλεσμα μέσα σε δύο ημέρες να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσιακή μονάδα».
Πιέσεις
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Ράντος, ο Κ. Βασιλάκος «ζητούσε επίμονα να του δοθούν για έλεγχο τα μπλοκ των τραπεζικών επιταγών, τα οποία, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των υπαλλήλων του Ταμείου, μετά από ισχυρές πιέσεις της διοίκησης του παραδόθηκαν. Από αυτά τα μπλοκ προέρχεται η επιταγή των 147.000 ευρώ».
Παράλληλα ο πρόεδρος των εργαζομένων άφησε αιχμές και για την πολιτική ηγεσία του Οργανισμού. Είπε ότι γίνεται προσπάθεια να απομακρυνθεί όλο το αναπτυξιακό κομμάτι από τον ΕΟΤ, σχολιάζοντας την επιλογή της υπουργού Ολγας Κεφαλογιάννη να μεταφέρει αρμοδιότητες του ΕΟΤ στο υπουργείο Τουρισμού. Εξάλλου ο ΕΟΤ έχει απογυμνωθεί το τελευταίο διάστημα από όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.
Πέντε
Απολογία στον ανακριτή
Στον ανακριτή αναμένεται να απολογηθούν σήμερα ο πρώην ειδικός σύμβουλος του ΕΟΤ και τέσσερις ακόμη κατηγορούμενοι που φέρεται ότι προσπάθησαν να εισπράξουν περίπου 147.000 ευρώ, χρήματα που υποτίθεται ότι οφείλονταν σε ξενοδοχειακή μονάδα της Σύρου. Κατηγορούμενοι είναι ο 39χρονος ειδικός σύμβουλος Κώστας Βασιλάκος, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του πρώην γ.γ. του Οργανισμού Νίκου Καραχάλιου, ένας 44χρονος επιχειρηματίας, ένας άνδρας και μία γυναίκα 29 ετών, μέτοχοι της εταιρείας... φάντασμα και ένας 44χρονος εξωτερικός συνεργάτης της εταιρείας. Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα κακουργηματικής φύσεως αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρας απάτης και πλαστογραφίας, ενώ επιπλέον σε βάρος του πρώην ειδικού συμβούλου του ΕΟΤ για το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία.
Ολα ξεκίνησαν σε τράπεζα του Αμαρουσίου, όπου επιχειρήθηκε να εξαργυρωθεί γνήσια μεν επιταγή, με πλαστή όμως οφειλή του Οργανισμού Τουρισμού προς ξενοδοχειακή μονάδα της Σύρου. Οταν οι υπάλληλοι της τράπεζας επικοινώνησαν με τις οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΤ, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε τέτοια οφειλή.
Ποιος το έδωσε
Το μυστήριο με το μπλοκ επιταγών
Η υπόθεση με την επιταγή των 147 χιλιάδων ευρώ αποκαλύφθηκε άμεσα από τους υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας του ΕΟΤ, όταν ο ταμίας της τράπεζας στην οποία εμφανίστηκε η 29χρονη με την επιταγή κάλεσε στον ΕΟΤ για να διασταυρώσει τα στοιχεία. Η κ. Κεφαλογιάννη έστειλε αμέσως την υπόθεση στον εισαγγελέα, ενώ ένα από τα θέματα που θα διαλευκάνει ο ανακριτής είναι ποιος έδωσε το μπλοκ των επιταγών στον Βασιλάκο. Οι εργαζόμενοι λένε ότι το πήρε με εντολή Καραχάλιου. Η αλήθεια είναι ότι πρόσβαση στα μπλοκ επιταγών του ΕΟΤ έχει μόνο ο υπουργός και ο γ.γ. ΕΟΤ. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι το σκάνδαλο με την επιταγή «έσκασε» μία ημέρα μετά την επίσημη αποχώρηση του κ. Καραχάλιου από τον ΕΟΤ.
Ομως η ρήξη με την υπουργό είχε ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά το διαφημιστικό σποτάκι που γυρίστηκε στο Λονδίνο -κατά τη διάρκεια της τουριστικής έκθεσης- και στο οποίο εμφανίζεται και η υπουργός και το οποίο χαρακτηρίστηκε ως αποτυχία αν και στοίχισε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Τέλος σημειώνουμε ότι στην υπόθεση της επιταγής που είχε εκδοθεί στο όνομα ξενοδόχου στη Σύρο -στο οποίο ο ΕΟΤ οφείλει από πακέτο κοινωνικού τουρισμού μόλις 700 ευρώ- οι πληροφορίες θέλουν ως εμπλεκόμενο και ξενοδόχο από τη Μύκονο, αφήνοντας να εννοηθεί μάλιστα ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην υπουργό.
Κόμματα
Ζητούν πλήρη διαλεύκανση και έρευνα για τα οικονομικά
Την πλήρη και σε βάθος διαλεύκανση του σκανδάλου στον ΕΟΤ αλλά και της οικονομικής διαχείρισης του Οργανισμού ζήτησαν τα κόμματα, καθώς και την απόδοση ευθυνών, όπου και αν αυτές ανήκουν.
Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΟΤ.
«Πρέπει να διερευνηθούν ταχύτατα, σε βάθος, με πλήρη διαφάνεια και να αποδοθούν ευθύνες όπου και αν ανήκουν», επεσήμανε το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι η οξεία διαμάχη και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ της υπουργού Τουρισμού και του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Νίκου Καραχάλιου δείχνουν ότι ο ΕΟΤ νοσεί βαριά και διάφορα κυκλώματα δρουν ανεξέλεγκτα.
Την εκτίμηση ότι το σκάνδαλο στον ΕΟΤ έχει ευρύτερες διαστάσεις και συνδέεται με τη διαμάχη προσώπων ή ενδεχομένως και φατριών στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στον σταθμό «Alpha 9,89», ενώ κάλεσε την αρμόδια υπουργό Ολγα Κεφαλογιάννη να διευκρινίσει ποιοι είναι οι κανόνες με τους οποίους κάποιοι μπορούν να έχουν μπλοκ επιταγών, να συμπληρώνουν και να εισπράττουν ποσά.
Στο «μέλι»
Ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του στον «ΒΗΜΑ FM 99,5», παρατήρησε πως «ακόμα και σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης πάντα κάποιοι, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη δημόσια περιουσία ως προσωπική τους, ως την οικογενειακή τους περιουσία και δεν χάνουν την ευκαιρία, ακόμα και τώρα, να βουτάνε τα δάχτυλα στο μέλι».
Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών «όσο ψηλά και αν φτάνουν» ζήτησε η Δημοκρατική Αριστερά.
«Είναι προφανές ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος», τόνισε η Δημοκρατική Αριστερά, προσθέτοντας ότι η πλαστογραφημένη επιταγή αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου.
Τέλος, η Ελενα Κουντουρά από τους Ανεξάρτητους Ελληνες δήλωσε ότι «το πάρτι των αποκαλύψεων, της αδιαφάνειας και του παραλογισμού σε Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και υπουργείο Τουρισμού φαίνεται πως μόλις τώρα αρχίζει».
ΕΛ.ΑΣ.
Παρακολουθεί από κοντά τον εσωτερικό έλεγχο
«Από κοντά» παρακολουθούν τον εσωτερικό έλεγχο που διεξάγεται στον ΕΟΤ οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Οπως είναι γνωστό, η υπουργός Τουρισμού έχει δώσει εντολή να ελεγχθούν όλες οι επιταγές που έχουν εκδοθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην ειδικού συμβούλου που σήμερα κατηγορείται για απάτη σε βάρος του Δημοσίου.
Οι αξιωματικοί που ασχολήθηκαν από την πρώτη στιγμή με την υπόθεση βρίσκονται στις επάλξεις, προκειμένου σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποια νέα «ύποπτη» επιταγή, να την ελέγξουν και να την ταυτοποιήσουν. Ετσι κι αλλιώς, οι ειδικοί θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα εντοπίσουν όλες τις προεκτάσεις της υπόθεσης. Ηταν η πρώτη φορά που οι επιτήδειοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν τις γνωριμίες και τις γνώσεις τους σε βάρος του ΕΟΤ ή έχει ξαναγίνει; Είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί όχι μόνο από τις απολογίες των κατηγορουμένων, αλλά και από τα στοιχεία που θα συνεξετάσουν και οι αστυνομικοί.

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ