Μεγάλη κομπίνα ανακαλύφθηκε στον ΕΟΤ Ελλάδος - Στον ΚΟΤ Κύπρου, ΠΟΤΕ?


Πώς στήθηκε η κομπίνα στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού ΕΟΤ

Ο πρώην σύμβουλος του απερχόμενου γενικού γραμματέα του ΕΟΤ - ο οποίος εμφανιζόταν ως ο πρωταγωνιστής της "κάθαρσης" - φέρεται να είναι το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης απάτης εις βάρος του Οργανισμού, που εξιχνιάστηκε από την αστυνομία με τις συλλήψεις πέντε ατόμων για κακουργηματική απάτη.

Πρόκειται για τον 39χρονο Κώστα Βασιλάκο - ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα Ν. Καραχάλιου που απομακρύνθηκε πρόσφατα από τη θέση του -, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή επιχείρησε να εισπράξει χρήματα από τον Οργανισμό με πλαστό τιμολόγιο ύψους 147.600 ευρώ, που υποτίθεται ότι οφείλονταν σε ξενοδοχειακή μονάδα της Σύρου.

Ο 39χρονος και τέσσερα ακόμη άτομα (ένας επιχειρηματίας 44 ετών, ένας εξωτερικός συνεργάτης 44 ετών, ένας άνδρας και μία γυναίκα 29 ετών, μέτοχοι της εταιρείας-φάντασμα) συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πέντε έστηναν εταιρείες-φαντάσματα και έκοβαν σε αυτές επιταγές πληρωμών, από μπλοκ που υπεξαιρέθηκε από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ο 44χρονος επιχειρηματίας εμφανίστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας για να εισπράξει γνήσια επιταγή ύψους 147.000 ευρώ για λογαριασμό ξενοδοχείου στη Σύρο.


Όταν η τράπεζα ζήτησε επιβεβαίωση από τις οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΤ, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε τέτοια οφειλή και ο ΕΟΤ ζήτησε να παγώσει η διαδικασία.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου δεν ήξερε τίποτα για την υπόθεση.

Ακολούθησε η σύλληψη του 44χρονου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συλληφθείς φέρεται να ομολόγησε ότι ο ίδιος και ο πρώην ειδικός σύμβουλος του κ. Καραχάλιου εμπλέκονται σε υπόθεση απάτης σε βάρος του ΕΟΤ.

Σύμφωνα με το "Έθνος", η ημέρα που επέλεξε η σπείρα για να δράσει, δεν ήταν καθόλου τυχαία: το γεγονός ότι η τράπεζα ήταν έτοιμη να κλείσει, αλλά και το ότι μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο και μετά Χριστούγεννα, σε συνδυασμό με την αλλαγή ηγεσίας του Οργανισμού, θα βοηθούσαν να... χαθούν τα ίχνη της πλαστής οφειλής...

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτήδειοι έκοψαν την τελευταία σελίδα του μπλοκ, προκειμένου να αργοπορήσει η διαδικασία διασταύρωσης της οφειλής, της γνησιότητας της υπογραφής και τυχόν αξίωσης της εταιρείας για λογαριασμό της οποίας είχε κοπεί.

Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί το ύψος της ζημιάς και το βάθος χρόνου κατά το οποίο γινόταν η απάτη.

"Να είμαστε προσεκτικοί... να μην σπιλώνονται αδίκως αθώοι"

"Θέλουμε οι ένοχοι να οδηγηθούν στη φυλακή, αν το κρίνει αυτό ο δικαστής και θέλουμε να μην σπιλώνονται αδίκως αθώοι άνθρωποι. Αλλά για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να προσέχουμε να μην κάνουμε δηλώσεις, είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε προσεχτικοί" δήλωσε ο γγ του ΕΟΤ Π. Λειβαδας στο "Πρώτο Πρόγραμμα".

Τόνισε επίσης ότι υπάρχει πόρισμα των ορκωτών λογιστών και πρόσθεσε: "Η έρευνα η αστυνομική και η εισαγγελική, μέχρι και αυτή τη στιγμή, δεν εντοπίζει ούτε έναν άνθρωπο του ΕΟΤ μπλεγμένο σε αυτή την υπόθεση".

Σημείωσε, ακόμη, ότι η ΕΔΕ δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση και πως εξετάζεται αναφορικά με τις διαδικασίες αν υπήρξαν σφάλματα.

Εν τω μεταξύ, για σκευωρία κάνει λόγο ο Νίκος Καραχάλιος, μιλώντας για ένα κύκλωμα που καταχράστηκε 12 εκ. ευρώ από τον οργανισμό, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι η αποπομπή του ήταν απόρροια της απόφασή τους να μην συγκαλύψει το γεγονός.



Ποιός είναι ο Κώστας Βασιλάκος

Σύμφωνα με "Το Βήμα", ο κ. Βασιλάκος, με σπουδές σε μεγάλο βρετανικό πανεπιστήμιο, είχε προϋπηρεσία σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με βασική έδρα στην Δανία, σε μεγάλη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων που είναι και ιδιοκτήτρια ΠΑΕ αλλά και στην «Αποστολή» της Εκκλησίας.

Προσελήφθη στον ΕΟΤ ύστερα από πρόταση του κ. Καραχάλιου, ο οποίος επεσήμανε ότι τον είχε γνωρίσει σε κοινωνική εκδήλωση και του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη.

Ο πρώην ειδικός σύμβουλος, ο οποίος ασχολείτο και με θέματα marketing και λειτουργίας των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, είχε κατηγορήσει προσφάτως τους ταμίες του Οργανισμού για παράνομες συναλλαγές, επικαλούμενος πόρισμα ορκωτών λογιστών για αναφερόμενες «ατασθαλίες» στον Οργανισμό και μια «μαύρη τρύπα» της τάξης των 12 εκατ. ευρώ.

Για αυτόν τον λόγο, φέρεται να απαίτησε από τους ταμίες να του παραδώσουν τα μπλοκ επιταγών που χειρίζονταν, χωρίς ωστόσο μια τέτοια πράξη να είναι στις αρμοδιότητές του αλλά και χωρίς να ενημερώσει κανέναν.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αμέσως μόλις πήρε δύο μπλοκ επιταγών από τους ταμίες του ΕΟΤ, έκοψε το τελευταίο στέλεχος ενός από αυτά - τα υπόλοιπα στελέχη ήταν λευκές σελίδες ή είχαν κοπεί κανονικά από τους ταμίες - και το παρέδωσε προκειμένου να εισπραχθεί το προαναφερόμενο ποσό της κομπίνας με το ξενοδοχείο.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι έκοψε το τελευταίο στέλεχος του μπλοκ προκειμένου η παράνομη αυτή πράξη του να μην γίνει γρήγορα αντιληπτή ενώ φαίνεται να έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του κ. Καραχάλιου.

Σύμφωνα με την έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Βασιλάκος αντιμετώπιζε το τελευταίο χρονικό διάστημα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είχε πολλά χρέη.

Για να εισπραχθούν τα 147.000 ευρώ χρησιμοποίησε σαν μεσάζοντα έναν παλιό γνωστό του, που είχε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο και με τον οποίο είχαν επαγγελματική συνεργασία το 2004, στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην ειδικός σύμβουλος έχει υποστηρίξει σε συνεργάτες του ότι «η κατηγορία εναντίον του είναι στημένη λόγω των παρεμβάσεων που είχε στον ΕΟΤ».

Comments

Popular posts from this blog

Εξερράγη iPhone στην τσέπη ανήλικης μαθήτριας

Ο «κρυφός» αρραβώνας του Johnny Depp και το μονόπετρο στο χέρι της Amber Ηeard

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΛΦΑ